Grupa krwi 0 – charakterystyka, dieta
Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że grupa krwi ma bezpośredni wpływ na nasze życie. Niektórzy naukowcy uważają, że grupa krwi determinuje w pewnym stopniu działanie naszego układu odpornościowego a także ma wpływa na preferencje żywieniowe. Jeśli jesteś osobą o grupie krwi 0 to sprawdź jakie są jej mocne i słabe strony oraz jak się powinieneś odżywiać.
1. Określenie grupy krwi
Określenie grupy krwi jest możliwe dzięki wykonaniu specjalnych badań. W laboratorium sprawdza się pobraną krew pod kontem obecności antygenów (A, B) na powierzchni czerwonych krwinek:
- w przypadku grupy krwi A występuje jedynie antygen A;
- w przypadku grupy krwi B występuje jedynie antygen B;
- w przypadku grupy krwi AB występują oba antygeny A i B;
- w przypadku grupy krwi 0 nie występuje żaden z nich.
Według naukowców to właśnie grupa krwi 0 jest najstarsza ewolucyjnie. Panuje wśród nich przekonanie, że na samym początku istniała jedynie grupa krwi 0. Pierwsi ludzie odżywiali się głownie mięsem, ponieważ to właśnie ono stanowiło ich główne źródło kalorii. Wraz z rozwojem cywilizacji coraz większe znaczenie w diecie człowieka zaczęły odgrywać rośliny. Według badaczy to właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się kolejne grupy krwi, najpierw A potem B a na samym końcu grupa AB.
Część badaczy twierdzi, że rodzaj grupy krwi ma bezpośredni wpływ na wiele aspektów życia. Dowodzą oni, że każda z grup ma swoje dobre i złe strony. Według nich posiadacze grupy krwi 0 mają wyjątkowo skuteczny układ immunologiczny, który niestety czasami ma inklinację do autoagresji.
Posiadacze grupy krwi 0 według tych badań mają też skłonność do zapadania na różne choroby, są wśród nich między innymi:
- miażdżyca,
- choroby mięśnia sercowego,
- cukrzyca,
- zwyrodnienie stawów,
- zapalenie jelita grubego,
- wrzody żołądka i dwunastnicy.
Zobacz także:
2. Dieta zgodna z grupą krwi 0
Według tej teorii posiadacze grupy krwi 0 mają większe zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Dlatego dieta osób z grupą krwi 0 powinna być bogata w takie produkty spożywcze jak mięso.. Natomiast powinni oni unikać spożywania produktów zbożowych, które im nie służą.
Produkty spożywcze, które powinny się znaleźć na talerzach osób z grupą krwi 0 to między innymi:
- banany,
- czerwone mięso,
- włoska kapusta,
- czerwona papryka,
- owoce morza,
- ryby,
- sól jodowana,
- szpinak,
- brokuły,
- wodorosty.
Posiadacze grupy krwi 0 powinni unikać spożywania takich produktów jak:
- alkohol,
- brukselka,
- kalafior,
- pestki słonecznika,
- soczewica,
- ziemniaki.
Głównym źródłem białka zwierzęcego w diecie osób z grupą krwi 0 powinny być ryby. Mięso ryb zapewnia organizmowi dużą dawkę wapnia, jednak nie zaspokaja go w całości.
Należy pamiętać, że nie wszyscy naukowcy zgadzają się z tym, że grupa krwi ma znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Przy ustalaniu diety zawsze trzeba brać pod uwagę uniwersalne zasady odżywiania. Grupa krwi 0 nie oznacza, że na pewno zachorujemy na daną chorobę. Może świadczyć jedynie o pewnych predyspozycjach do jej wystąpienia.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.