Jadalne chwasty w kuchni. Które dzikie rośliny nadają się do jedzenia?

Wiele roślin, które powszechnie uznaje się za chwasty, to w rzeczywistości cenne źródło witamin, minerałów i związków wspierających zdrowie. Pokrzywa, koniczyna, mniszek lekarski czy czosnek niedźwiedzi mogą wzbogacić codzienną dietę, a zarazem wspomóc organizm w naturalny sposób. Jakie właściwości mają jadalne chwasty i jak można wykorzystać je w kuchni?

Rośliny, które powszechnie uznawane są za chwasty, to w rzeczywistości często cenne źródło związków wspierających zdrowie.Rośliny, które powszechnie uznawane są za chwasty, to w rzeczywistości często cenne źródło związków wspierających zdrowie.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pokrzywa

Pokrzywa jest wszystkim dobrze znana, choć głównie z zaleceń, by omijać ją szerokim łukiem. Kontakt skóry z tą rośliną nie jest przyjemny - powoduje silne podrażnienie i takie objawy, jak pieczenie, szczypanie, zaczerwienienie i swędzące bąble. Jednak, jeśli spojrzymy na pokrzywę jak na roślinę jadalną, to zyskać może nasze zdrowie.

Niepozorna pokrzywa zawiera mnóstwo składników mineralnych, jak wapń, żelazo, magnez, krzem, fosfor, cynk i mangan. To także cenne źródło witamin, m.in. witaminy: C, K, E, oraz B1 i B2.

Ma działanie moczopędne i oczyszczające dla organizmu. Wspiera układ odpornościowy, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wspomaga metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w walce z anemią i przy reumatyzmie.

Jak jeść pokrzywę? Można dodać ją do owocowych koktajli, smoothie, sałatek, pesto, past warzywnych i jajecznych. Sprawdzi się jako dodatek urozmaicający dania mięsne i mączne, np. kopytka, kluski leniwe lub śląskie i twarożek. Bardzo popularne jest również przygotowanie naparu do picia z pokrzywy.

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski to kolejna jadalna roślina o cennych właściwościach. Co więcej, można ją jeść właściwie w całości - włącznie z korzeniami.

Ma żółte kwiaty oraz ząbkowane liście. To właśnie te ostatnie pasują do różnych past warzywnych, pesto, sałatek, zup, kremów warzywnych, twarożku czy jajecznicy. Kwiaty i pąki z kolei nadają się do kanapek i sałatek, ale mogą także służyć jako dekoracja do tortów i ciast. Można je wykorzystać do przyrządzenia syropu o działaniu wzmacniającym, przeciwmiażdżycowym i łagodzącym kaszel.

Jakie właściwości ma mniszek? Poza wyżej wymienionym działaniem, mniszek doceniany jest za zawartość inuliny, która pomaga w obniżaniu indeksu glikemicznego dań i spowolnienie wchłaniania cukru. Oprócz przeciwcukrzycowego działania, roślina wspomaga oczyszczanie organizmu, poprawia odporność i metabolizm, szczególnie polecany jest kobietom, które mają zaburzony cykl menstruacyjny.

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek nazywany również kurdybankiem lub obłożnikiem, to kolejny jadalny chwast. Ta dziko rosnąca roślina należy do rodziny jasnotowatych i można ją spotkać w całej Polsce, m.in. w parkach, lasach, na łąkach i w ogrodach.

To nadające się, a wręcz zalecane do spożycia ziele, ma liście kształtem przypominające serce, pełzające łodygi i małe, fioletowo-niebieskie kwiatki. Wyróżnia je specyficzny, ziołowo-lekko kamforowy zapach, przypominający nieco miętę.

Jak wykorzystać bluszczyk kurdybanek w kuchni? To smaczny dodatek do dań z ziemniaków, do zapiekanek, mięs, zup i twarożku. Nadaje się również do przygotowania naparu, jest składnikiem niektórych herbat ziołowych.

Bluszczyk kurdybanek ceniony jest za swoje właściwości lecznicze – ma działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniające organizm. Wspiera trawienie, a napar pozytywnie działa na układ oddechowy.

Koniczyna

Koniczyna to roślina kojarzona głównie z symbolem szczęścia (czterolistna koniczyna). Tymczasem ten cenny chwast może w bardzo wielu obszarach wesprzeć nasze zdrowie. Jakie są jej najważniejsze właściwości?

Koniczyna działa przeciwzapalnie, oczyszczająco, wspiera układ krążenia i reguluje produkcję hormonów. Do spożycia nadają się liście rośliny i jej kwiatostany. Te drugie służą do przyrządzenia nalewek i syropów, zaś liście o lekko słodkim smaku można wykorzystać do sałatek, smoothie, zup, deserów i do naparu (po uprzednim osuszeniu).

Szczaw

W naszym zestawieniu nie może zabraknąć jeszcze jednego, dobrze znanego chwastu. Z wyglądu przypomina liście szpinaku, jednak jego specyficznego smaku nie da się z niczym pomylić. Szczaw to cenne źródło składników mineralnych (zawiera żelazo, potas, magnez i wapń) oraz witamin (głównie witaminy C i A). Co więcej, jest dostępny niemal na wyciągnięcie ręki - wystarczy poszukać go na polach, łąkach, polanach, obrzeżach lasów i poboczach dróg.

Liście szczawiu są świetną bazą do przygotowania różnorodnych sałatek, sosów czy naparów. To również niezbędny składnik do zrobienia zupy szczawiowej.

Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie szczawiu? Pomaga w walce z infekcjami, działa moczopędnie i oczyszczająco, wspiera trawienie i łagodzi stany zapalne.

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi najlepiej wyhodować samemu, ponieważ mimo tego, że uznawany jest za chwast, podlega częściowej ochronie. Występuje na dziko w całym kraju - w lasach (zwłaszcza cienistych i wilgotnych) oraz w pobliżu strumieni i źródeł. Rośnie w kępach, posiada białe kwiatostany i podłużne liście.

Wykorzystywany jest do sałatek, zup, mięs i wielu innych potraw, w których może zastąpić zwykły czosnek. Zawiera sporą ilość witaminy C oraz innych witamin, a także mnóstwo cennych związków, w tym allicynę i związków siarki. Działa przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. Wzmacnia odporność, wspiera serce i układ trawienny.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć