Jadalne chwasty w kuchni. Które dzikie rośliny nadają się do jedzenia?
Wiele roślin, które powszechnie uznaje się za chwasty, to w rzeczywistości cenne źródło witamin, minerałów i związków wspierających zdrowie. Pokrzywa, koniczyna, mniszek lekarski czy czosnek niedźwiedzi mogą wzbogacić codzienną dietę, a zarazem wspomóc organizm w naturalny sposób. Jakie właściwości mają jadalne chwasty i jak można wykorzystać je w kuchni?
Pokrzywa
Pokrzywa jest wszystkim dobrze znana, choć głównie z zaleceń, by omijać ją szerokim łukiem. Kontakt skóry z tą rośliną nie jest przyjemny - powoduje silne podrażnienie i takie objawy, jak pieczenie, szczypanie, zaczerwienienie i swędzące bąble. Jednak, jeśli spojrzymy na pokrzywę jak na roślinę jadalną, to zyskać może nasze zdrowie.
Niepozorna pokrzywa zawiera mnóstwo składników mineralnych, jak wapń, żelazo, magnez, krzem, fosfor, cynk i mangan. To także cenne źródło witamin, m.in. witaminy: C, K, E, oraz B1 i B2.
Ma działanie moczopędne i oczyszczające dla organizmu. Wspiera układ odpornościowy, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wspomaga metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w walce z anemią i przy reumatyzmie.
Jak jeść pokrzywę? Można dodać ją do owocowych koktajli, smoothie, sałatek, pesto, past warzywnych i jajecznych. Sprawdzi się jako dodatek urozmaicający dania mięsne i mączne, np. kopytka, kluski leniwe lub śląskie i twarożek. Bardzo popularne jest również przygotowanie naparu do picia z pokrzywy.
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski to kolejna jadalna roślina o cennych właściwościach. Co więcej, można ją jeść właściwie w całości - włącznie z korzeniami.
Ma żółte kwiaty oraz ząbkowane liście. To właśnie te ostatnie pasują do różnych past warzywnych, pesto, sałatek, zup, kremów warzywnych, twarożku czy jajecznicy. Kwiaty i pąki z kolei nadają się do kanapek i sałatek, ale mogą także służyć jako dekoracja do tortów i ciast. Można je wykorzystać do przyrządzenia syropu o działaniu wzmacniającym, przeciwmiażdżycowym i łagodzącym kaszel.
Jakie właściwości ma mniszek? Poza wyżej wymienionym działaniem, mniszek doceniany jest za zawartość inuliny, która pomaga w obniżaniu indeksu glikemicznego dań i spowolnienie wchłaniania cukru. Oprócz przeciwcukrzycowego działania, roślina wspomaga oczyszczanie organizmu, poprawia odporność i metabolizm, szczególnie polecany jest kobietom, które mają zaburzony cykl menstruacyjny.
Bluszczyk kurdybanek
Bluszczyk kurdybanek nazywany również kurdybankiem lub obłożnikiem, to kolejny jadalny chwast. Ta dziko rosnąca roślina należy do rodziny jasnotowatych i można ją spotkać w całej Polsce, m.in. w parkach, lasach, na łąkach i w ogrodach.
To nadające się, a wręcz zalecane do spożycia ziele, ma liście kształtem przypominające serce, pełzające łodygi i małe, fioletowo-niebieskie kwiatki. Wyróżnia je specyficzny, ziołowo-lekko kamforowy zapach, przypominający nieco miętę.
Jak wykorzystać bluszczyk kurdybanek w kuchni? To smaczny dodatek do dań z ziemniaków, do zapiekanek, mięs, zup i twarożku. Nadaje się również do przygotowania naparu, jest składnikiem niektórych herbat ziołowych.
Bluszczyk kurdybanek ceniony jest za swoje właściwości lecznicze – ma działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniające organizm. Wspiera trawienie, a napar pozytywnie działa na układ oddechowy.
Koniczyna
Koniczyna to roślina kojarzona głównie z symbolem szczęścia (czterolistna koniczyna). Tymczasem ten cenny chwast może w bardzo wielu obszarach wesprzeć nasze zdrowie. Jakie są jej najważniejsze właściwości?
Koniczyna działa przeciwzapalnie, oczyszczająco, wspiera układ krążenia i reguluje produkcję hormonów. Do spożycia nadają się liście rośliny i jej kwiatostany. Te drugie służą do przyrządzenia nalewek i syropów, zaś liście o lekko słodkim smaku można wykorzystać do sałatek, smoothie, zup, deserów i do naparu (po uprzednim osuszeniu).
Szczaw
W naszym zestawieniu nie może zabraknąć jeszcze jednego, dobrze znanego chwastu. Z wyglądu przypomina liście szpinaku, jednak jego specyficznego smaku nie da się z niczym pomylić. Szczaw to cenne źródło składników mineralnych (zawiera żelazo, potas, magnez i wapń) oraz witamin (głównie witaminy C i A). Co więcej, jest dostępny niemal na wyciągnięcie ręki - wystarczy poszukać go na polach, łąkach, polanach, obrzeżach lasów i poboczach dróg.
Liście szczawiu są świetną bazą do przygotowania różnorodnych sałatek, sosów czy naparów. To również niezbędny składnik do zrobienia zupy szczawiowej.
Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie szczawiu? Pomaga w walce z infekcjami, działa moczopędnie i oczyszczająco, wspiera trawienie i łagodzi stany zapalne.
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi najlepiej wyhodować samemu, ponieważ mimo tego, że uznawany jest za chwast, podlega częściowej ochronie. Występuje na dziko w całym kraju - w lasach (zwłaszcza cienistych i wilgotnych) oraz w pobliżu strumieni i źródeł. Rośnie w kępach, posiada białe kwiatostany i podłużne liście.
Wykorzystywany jest do sałatek, zup, mięs i wielu innych potraw, w których może zastąpić zwykły czosnek. Zawiera sporą ilość witaminy C oraz innych witamin, a także mnóstwo cennych związków, w tym allicynę i związków siarki. Działa przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. Wzmacnia odporność, wspiera serce i układ trawienny.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.