Jak zapobiegać rakowi jelita grubego? Oto kilka sposobów
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów w Polsce. Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w 2014 roku zdiagnozowano go u ok 10 tys. mężczyzn oraz ok. 8 tys. kobiet. Tych zachorowań można uniknąć, gdyby chorzy stosowali zasady prewencji.
Onkolodzy od lat mówią o czynnikach, które sprzyjają powstawaniu nowotworów. Opracowany został także Europejski Kodeks Walki z Rakiem, w którym dokładnie opisano sposoby zapobiegania nowotworom, również rakowi jelita grubego. Oto kilka z tych zasad.
Na następnym slajdzie oberzysz WIDEO
Przeczytaj także: Choroba zbiera śmiertelne żniwo. Pierwsze objawy są mylące
Rzucenie palenia
Palenie tytonu zazwyczaj kojarzy nam się z ryzykiem raka płuc lub zawałem serca. Okazuje się jednak, że substancje zawarte w dymie nikotynowym przyczyniają się także do zachorowania na raka jelita grubego.
Badania przeprowadzone przez Amerykańską Organizację ds. Walki z Rakiem wykazały, że osoby, które paliły papierosy przez co najmniej 40 lat lub te, które nie przestały tego robić przed osiągnięciem 40 lat były aż o 30-50 proc. bardziej narażone na raka jelita grubego lub raka odbytnicy niż osoby niepalące.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł
Aspiryna
To sposób, który nie znalazł się w Europejskim Kodeksie Walki z Rakiem, ale badania sugerują, że zmiejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Chodzi o codzienne przyjmowania aspiryny.
Kwas acetylosalicylowy zalecany jest osobom narażonym na zawał serca. Niewielkie jego ilości sercowcy mogą pić co kilka dni, wtedy dostaną swego rodzaju premię – kilkuprocentową ochronę przed rakiem jelita grubego. Należy jednak uważać, ponieważ regularne przyjmowanie tego leku przeciwbólowego może być też przyczyną krawienia z przewodu pokarmowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Czy prywatna opieka medyczna zawsze jest lepsza?
Unikanie czerwonego mięsa
Dbałość o odpowiednią dietę EKWzR stawia na piątym miejscu. Warto tutaj wziąć pod uwagę szczególnie czerwone mięso. Powód?
O tym, że nadmiar czerwonego mięsa w diecie może sprzyjać powstawaniu raka w 2015 roku poinformowała Światowa Organizacja Zdrowia. Badania wykazały też, że w kwestii raka jelita grubego ryzyko zwiększają szczególnie produkty przetworzone.
Aby zmniejszyć to ryzyko, nie musisz całkowicie wyeliminować czerwonego mięsa ze swojej diety. Wystarczą dwie procje tygodniowo. Częściej wybieraj białe mięso oraz rośliny strączkowe.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Rezygnacja z alkoholu
Alkohol, podobnie jak papierosy, sprzyja namnażaniu się komórek nowotworowych w jelicie grubym. Badania z 2011 roku wykazały, że osoby, które piły 2-3 drinki dziennie, są o 20 proc. bardziej narażone na ten typ nowotworu niż te, które spożywają alkohol okazjonalnie. Z kolei osoby pijące 4 drinki dziennie – o 52 proc. I nie ważne jest, jaki alkohol pijesz.
Większe ryzyko wystąpienia raka jelita grubego u osób pijących regularnie alkohol wiąże się z niższym poziomem kwasu foliowego,który ma właściwości antynowotworowe.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Najgorszy wybór. Woda, która może podnosić ciśnienie
Utrata wagi i aktywność fizyczna
Otyłość, szczególnie brzuszna, niezaprzeczalnie związana jest z większym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci podkreślają, że może być to nawet kluczowy czynnik. Osoby z otyłością brzuszną prowadzą często niezdrowy styl życia i jedzą zbyt mało błonnika. Dotyczy to głównie mężczyzn w okolicach 50 r.ż.
Ryzyko zmniejsza także aktywność fizyczna. Regularne bieganie, jazda na rowerze, fitness czy chociaż spacery – to wszystko wpływa na funckjonowanie organizmu. Niektórzy eksperci twierdzą, że zmniejsza ryzyko raka nawet o 25 proc.
Na nastepnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Dodawaj odrobinę do każdego posiłku. Schudniesz i będziesz zdrowszy
Inne sposoby na zmniejszenie ryzyka raka jelita grubego
Chcesz mieć większe szanse na uniknięcie tego podstępnego nowtworu? Bierz udział w programach badań przesiewowych, które pomogą wykryć zmiany nowotworowe lub wskażą ich brak. Podczas programu dotyczącego raka jelita grubego, będziesz mieć wykonaną kolonoskopię, której wyniki otrzymasz już po kilku godzinach.
Zdrowiu sprzyja także picie zielonej herbaty.
Przeczytaj także: Produkty, które wzmocnią stawy. Jedz codziennie, a zapomnisz o bólu
Źródła
- health.com, kodekswalkizrakiem.pl