Jałowiec – gatunki i odmiany, właściwości i wykorzystanie

Jałowiec to roślina iglasta, która nie ma szczególnych wymagań glebowych. W Polsce, w warunkach naturalnych, spotykane są dwa gatunki. To jałowiec pospolity i jałowiec sabiński, inaczej jałowiec sawina. O ile owoce pierwszego są jadalne, o tyle drugie trujące. Co warto wiedzieć?

Owoce jałowca to cenny surowiec zielarski, który można wykorzystać do przyrządzenia tzw. jałowcówki.Owoce jałowca to cenny surowiec zielarski, który można wykorzystać do przyrządzenia tzw. jałowcówki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jałowiec?

Jałowiec (Juniperus L.) to rodzaj roślin iglastych należący do rodziny cyprysowatych. Występuje na wszystkich kontynentach półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego i subpolarnego, również w górach w strefie międzyzwrotnikowej.

W obrębie rodzaju wyróżnia się około 50 gatunków, z czego w Polsce - w warunkach naturalnych - spotykane są dwa. To jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) i jałowiec sabiński, inaczej jałowiec sawina (Juniperus sabina L.). Wiele gatunków i ich odmian uprawianych jest jako rośliny ozdobne.

Inne gatunki Juniperus to:

  • Juniperus bermudiana L. – jałowiec bermudzki
  • Juniperus chinensis L. – jałowiec chiński
  • Juniperus deppeana Steud – jałowiec grubokory
  • Juniperus excelsa M.Bieb. – jałowiec grecki, jałowiec wyniosły
  • Juniperus horizontalis Moench – jałowiec płożący
  • Juniperus × media Dmitr. – jałowiec pośredni
  • Juniperus occidentalis Hook. – jałowiec zachodni
  • Juniperus oxycedrus L. – jałowiec kolczasty
  • Juniperus phoenicea L. – jałowiec fenicki
  • Juniperus procumbens (Siebold ex Endl.) – jałowiec rozesłany
  • Juniperus rigida Siebold & Zucc. – jałowiec sztywny, jałowiec nadbrzeżny
  • Juniperus scopulorum Sarg. – jałowiec skalny
  • Juniperus squamata Buch – jałowiec łuskowaty
  • Juniperus virginiana L. – jałowiec wirginijski.

Jak wygląda jałowiec?

Pokrój jałowca jest bardzo zróżnicowany. Spotykane są zarówno wysokie drzewa osiągające do 40 m wysokości, jak i płożące krzewy. Rośliny mają sztywne i kłujące igły. Charakterystyczne dla rodzaju są szyszkojagody, które w postaci dojrzałej są kulistawe, w kolorze od fioletowego do czarnego. Na każdej łusce nasiennej powstaje od jednego do trzech nasion.

Jałowiec sabiński – odmiany i właściwości

Jałowiec sabiński, inaczej jałowiec sawina (Juniperus sabina L.) zawiera sabinol o nieprzyjemnym zapachu wyczuwalnym po roztarciu gałązek. To silnie trujący jałowiec. Spożycie jego niebieskawych owoców wywołuje wymioty, stany zapalne żołądka i jelit. Może prowadzić do zgonu.

Juniperus sabina często jest uprawiany jako roślina ozdobna w ogródkach i parkach. Nadaje się do ogrodów skalnych, na murki, w trawnikach. Popularne gatunki rośliny to:

  • jałowiec sabiński Tamariscifolia
  • jałowiec sabiński Variegata
  • jałowiec sabiński Mas
  • jałowiec sabiński Blue Danube.

Jałowiec pospolity - właściwości lecznicze i wykorzystanie

Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) to gatunek zawsze zielonego krzewu, który ma niewielkie wymagania glebowe. Rośnie nawet na glebach jałowych. To wiecznie zielona roślina iglasta o krótkich szydłowatych liściach i czarnych owocach, który nie traci swoich liści nawet w okresie zimowym, jest często uprawiana jako krzew ozdobny.

Owoce jałowca są jadalne i olejkodajne, a także lecznicze. To popularna przyprawa nadająca potrawom leśny zapach oraz słodki, gorzkawo-palący smaki. W kuchni można wykorzystywać zarówno całe, jak i zmiażdżone ziarna owocu. Przyprawą są także ususzone gałęzie jałowca. W dymie jałowcowym wędzi się także wędliny, które zyskują charakterystyczny

Owoce jałowca to również cenny surowiec zielarski, spożywanie którego przynosi korzyści zdrowotne. Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie w postaci naparów, odwarów i olejku, a także nalewki nazywanej jałowcówką.

Jakie są właściwości owoców jałowca? Szyszkojagody są zasobne w spore ilości garbników, olejku lotnego, cukrów, związków żywicznych, goryczy, kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Dzięki temu owoc jałowca ma działanie antybakteryjne, odkażające, moczopędne oraz ułatwiające trawienie.

Jałowiec warto stosować wewnętrznie i zewnętrznie w przypadku:

  • zapalenia dróg moczowych (ma właściwości moczopędne, antybakteryjne oraz antyseptyczne),
  • problemów z wątrobą (wzmaga wydzielanie żółci),
  • problemów ze strony układu pokarmowego (wspiera trawienie, zapobiega nadmiernej fermentacji treści pokarmowej w jelitach, zapobiega wzdęciom oraz zaparciom),
  • przeziębienia (pomaga odblokować zatkany nos, udrażnia drogi oddechowe).
  • trudno gojących się ran, ropni, stanów zapalnych skóry, żylaków i zmian łuszczycowych,
  • łupieżu na skórze głowy,
  • bólu zębów,
  • reumatyzmu, nerwobóli, zapalenia korzonków,
  • przeziębienia (łagodzi kaszel, udrażnia górne drogi oddechowe, rozgrzewa).

Gdzie kupić jałowiec? Owoce jałowca można kupić w sklepie spożywczym, a wyciągi czy olejki w sklepach zielarskich lub aptekach.

Czy jałowiec jest szkodliwy?

Jałowiec sabiński jest trujący. Mogą szkodzić jednak także owoce jałowca pospolitego, choć są zdrowe i aromatyczne. Dzieje się tak, gdy są spożywane w nadmiarze (zalecana dzienna dawka to 3-4 owoce jałowca dziennie) bądź konsumują je osoby, które nie powinny. Warto pamiętać, że przeciwwskazania do stosowania owoców jałowca to między innymi wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie pęcherzyka żółciowego, krwiomocz i białkomocz czy stan zapalny błony śluzowej żołądka.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Naukowcy "przeprogramowali" żołądek. Zaczyna produkować insulinę
Naukowcy "przeprogramowali" żołądek. Zaczyna produkować insulinę
To najczęściej jedzone mięso w Polsce. Co znajduje się w mięsie kurczaka?
To najczęściej jedzone mięso w Polsce. Co znajduje się w mięsie kurczaka?
Jak wybrać dobry ser żółty? Sprawdź to, zanim wrzucisz do koszyka
Jak wybrać dobry ser żółty? Sprawdź to, zanim wrzucisz do koszyka
Tak odróżnisz mięso od wyrobu. Zwróć uwagę na jeden szczegół
Tak odróżnisz mięso od wyrobu. Zwróć uwagę na jeden szczegół
Nie doceniamy jej, bo jest za zwykła. Takie są skutki jedzenia cebuli w chłodne dni
Nie doceniamy jej, bo jest za zwykła. Takie są skutki jedzenia cebuli w chłodne dni
Olej roślinny powoduje raka? Kolejny wywiad Grażyny Cichosz
Olej roślinny powoduje raka? Kolejny wywiad Grażyny Cichosz
Na stres i skurcze. Magnez w nadmiarze może szkodzić sercu i płucom
Na stres i skurcze. Magnez w nadmiarze może szkodzić sercu i płucom
Dotykają co piątego Polaka i nasilają się jesienią. "Twierdzą, że nie mają chęci do życia"
Dotykają co piątego Polaka i nasilają się jesienią. "Twierdzą, że nie mają chęci do życia"
Przyczyny raka płuc u niepalących. "Prawdziwy rodzinny dramat"
Przyczyny raka płuc u niepalących. "Prawdziwy rodzinny dramat"
Action wycofuje zabawkę. Może być niebezpieczna dla dziecka
Action wycofuje zabawkę. Może być niebezpieczna dla dziecka
E-rejestracja w publicznej ochronie zdrowia. Prezydent podpisał nowelizację ustawy
E-rejestracja w publicznej ochronie zdrowia. Prezydent podpisał nowelizację ustawy
Trump ogłasza porozumienie z koncernami farmaceutycznymi. Ceny leków na otyłość mają drastycznie spaść
Trump ogłasza porozumienie z koncernami farmaceutycznymi. Ceny leków na otyłość mają drastycznie spaść