Jedni często jedli pistacje, drudzy nie. Po 3 miesiącach ich przebadano

Pistacje w ostatnim czasie podbiły wiele serc i kubków smakowych. Znajdziemy je deserach, napojach, przekąskach. Wyróżniają się smakiem, są chrupiące, a przy tym łatwo po nie sięgnąć między posiłkami. Nie są jednak tylko kulinarnym trendem. Jak potwierdzają najnowsze badania naukowe, już 3 miesiące regularnego spożywania pistacji może korzystnie wpływać zarówno na mikrobiom jelitowy, jak i na zdrowie oczu.

Badania naukowe potwierdzają korzystne właściwości pistacji.Badania naukowe potwierdzają korzystne właściwości pistacji.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Pistacje a zdrowie jelit – nowe spojrzenie na mikrobiom

W jednym z najnowszych badań klinicznych opublikowanych w czasopiśmie "Current Developments in Nutrition" naukowcy wykazali, że spożywanie pistacji może pozytywnie modyfikować mikrobiotę jelitową u osób z prediabetesem, czyli stanem podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Przez 12 tygodni 51 uczestników badania spożywało codziennie 57 gramów prażonych, niesolonych pistacji jako wieczorną przekąskę.

Analiza próbek stolca wykazała istotne zmiany w różnorodności bakterii jelitowych w porównaniu z grupą kontrolną, która spożywała przekąski węglowodanowe.

"U dorosłych z prediabetesem spożywanie 57 g pistacji dziennie jako przekąski wieczornej zmieniało różnorodność i skład mikrobioty jelitowej w porównaniu z przekąską węglowodanową, co dostarcza dowodów na korzystny wpływ pistacji na mikrobiom jelitowy" - podkreślili autorzy badania.

Pistacje a wzrok – naturalna ochrona siatkówki

Inne badanie, przeprowadzone w 2024 roku i opublikowana na łamach "The Journal of Nutrition" potwierdziło wyjątkowy wpływ pistacji na zdrowie oczu. Te orzechy są bowiem naturalnym źródłem luteiny i zeaksantyny, czyli dwóch ksantofili, które gromadzą się w plamce żółtej oka i chronią ją przed szkodliwym działaniem światła.

W trwającym 12 tygodni badaniu osoby spożywające pistacje codziennie (ok. 57 g) wykazywały znaczący wzrost gęstości optycznej barwnika plamki żółtej (macular pigment optical density – MPOD) już po sześciu tygodniach, a efekt utrzymywał się do końca eksperymentu.

"Wyniki badania pokazują, że interwencja dietetyczna polegająca na spożywaniu pistacji skutecznie zwiększa gęstość barwnika plamki żółtej u zdrowych dorosłych z niskim spożyciem L/Z i niskim wyjściowym MPOD. Sugeruje to, że regularne jedzenie pistacji może być skuteczną strategią żywieniową wspierającą zdrowie oczu" - stwierdzili naukowcy.

Dlaczego jeszcze warto sięgać po pistacje?

Poza korzystnym wpływem na jelita i wzrok, pistacje wykazują także inne właściwości prozdrowotne. Zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać równowagę między "dobrym" a "złym" cholesterolem, wspierając zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Są również źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.

W 100 gramach pistacji znajduje się ok. 550 kcal, z czego 67 proc. stanowią tłuszcze, 20 proc. węglowodany, a 13 proc. białko – co czyni je cennym produktem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Dostarczają także:

  • żelaza,

  • wapnia,

  • magnezu,

  • fosforu,

  • potasu,

  • cynku,

  • manganu,

  • witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9),

  • witaminy C.

Ponadto są bogate w γ-tokoferol (forma witaminy E) oraz fitosterole o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu są doskonałą przekąską dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Są też sycące i ograniczają ochotę na słodycze.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Current Developments in Nutrition
  2. The Journal of Nutrition
  3. Dietetycy.org

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie