Godzinami zalegają w żołądku. To dlatego masz wzdęcia i gazy
Mniej więcej jedna na pięć osób regularnie cierpi na wzdęcia. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia sę zazwyczaj uczuciem pełności w jamie brzusznej, uciskowym bólem brzucha, skurczami jelit, uczuciem przelewania, częstym, nadmiernym oddawaniem gazów. Wzdęcia stanowią skutek nagromadzenia się dużej ilości gazów w jelitach. Mogą one występować u każdego, niezależnie od wieku czy płci.
Wzdęcia niweczą efekty diety?
Bez względu na to, ile kilogramów stracimy w trakcie diety odchudzającej, wzdęcia mogą niekorzystnie wpłynąć na wygląd sylwetki. Przepełnione gazami jelita sprawiają, że brzuch zaczyna odstawać i ciężko jest się zmieścić w ulubione jeansy.
Połykanie dużej ilości powietrza podczas spożywania posiłków, picia czy mówienia może sprzyjać wzdęciom. Wzdęty brzuch może być także wynikiem procesów trawiennych i fermentacji bakteryjnej. Niektóre produkty żywnościowe, zwłaszcza te słabo wchłaniane, mogą powodować wzdęcia i nadmiar gazów.
Uczuciu pełności i obecności gazów w brzuchu można zapobiec, poprzez eliminację niektórych produktów w diecie. Jakiego jedzenia się wystrzegać, by zapobiec tym nieprzyjemnym dolegliwościom?
Mleko
Produkty mleczne takie jak jogurt naturalny, maślanka, kefir, twaróg, serek do smarowania pieczywa, mogą u niektórych spowodować wystąpienie niekomfortowego uczucia pełności w brzuchu. W mleku zawarta jest laktoza, która zazwyczaj jest ciężko trawiona przez organizm dorosłego człowieka. Jest to związane z niedostateczną ilością laktazy – enzymu niezbędnego do strawienia laktozy. Konsekwencją tego może być silna bolesność brzucha i wzdęcia bezpośrednio po spożyciu mleka.
Alternatywą dla tradycyjnego mleka mogą być równie smaczne napoje roślinne np. napój sojowy, ryżowy, owsiany. W sklepach zakupić można także mleko migdałowe czy mleko kokosowe. Produkty nabiałowe można także zastąpić bogatym w białko tofu. W jego składzie występują także następujące składniki odżywcze: cynk, selen, fosfor, witamina B1, miedź, wapń.
Pszenica
W pszenicy zawarty jest gluten, który ostatnimi czasy często jest źle tolerowany przez układ pokarmowy wielu osób. W tym przypadku spożycie produktów zawierających pszenicę kończy się wzdęciami, a nawet biegunką. Coraz więcej osób odkrywa u siebie wrażliwość na ten składnik i musi wyeliminować go z codziennej diety.
Dieta bezglutenowa uwzględnia takie produkty jak amarantus, gryka, ryż, kukurydza, płatki ryżowe, quinoa, świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, oliwa z oliwek, masło, masło orzechowe, syrop klonowy, cukier, miód, morele, śliwki, nektarynki, jagody, owoce cytrusowe, wszystkie warzywa świeże, konserwowane bez dodatków.
W jaki sposób samodzielnie ocenić wrażliwość na gluten?
Jednym z najprostszych sposobów sprawdzenia wrażliwości na gluten jest wyeliminowanie go z diety na określony czas. Tym sposobem, można zweryfikować czy białko występujące w pszenicy i jej odmianach, a także w życie i jęczmieniu jest źle tolerowane przez organizm.
Spróbuj na jakiś czas wyłączyć z diety produkty spożywcze zawierające gluten - bułki pszenne, makarony, pierogi, babeczki, tarty z ciasta francuskiego, pizze, słone przekąski, piwo, płatki śniadaniowe, chipsy, kaszki błyskawiczne, kawę zbożową, kluski, kopytka.
Zastąp je ryżem, gryką, kukurydzą, rybami, kaszą jaglaną, komosą ryżową, tłuszczami roślinnymi, jajkami kurzymi, owocami i warzywami. Po upływie miesiąca zauważysz, czy nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, gazy, odbijanie, zgaga, zaparcia, mdłości, bóle brzucha, bolesne skurcze minęły.
Zamienniki cukru
W składzie wielu produktów spożywczych np. suszonych owoców, kolorowych napojów gazowanych, drażetek odświeżających oddech i gum do życia znajdują się niskokaloryczne substancje słodzące inne niż cukier.
Producenci żywności zamiast spożywczej sacharozy używają na przykład mannitolu czy ksylitolu. Jednak nadmiar tych substancji w codziennej diecie może wywołać dyskomfort ze strony układu pokarmowego – w tym efekt przeczyszczający. Poliole nie są całkowicie wchłaniane w jelicie cienkim, lecz w jelicie grubym, gdzie odbywa się proces ich fermentacji. Po ich spożyciu, niektóre osoby mogą uskarżać się na rozwolnienie, wzdęcia czy gazy. Jeśli borykasz się z podobnymi dolegliwościami, koniecznie ogranicz konsumpcję zamienników cukru.
Guma do żucia
Wzdęcia mogą być spowodowane nie tylko spożywaniem produktów nabiałowych, ale również częstym żuciem gumy. Jak to możliwe, że ta z pozoru nieszkodliwa czynność może zakończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami układu pokarmowego?
W trakcie żucia gumy nieświadomie połykamy powietrze. To z kolei może się przyczynić do utworzenia gazów w jelitach, a tym samym wzdęcia brzucha. To ważne, aby żując gumę, oddychać przez nozdrza. Jedynie wtedy możemy uniknąć tych przykrych komplikacji ze strony układu pokarmowego.
Dodatkowo, w wielu gumach do żucia znajdują się sztuczne substancje słodzące, takie jak sorbitol czy mannitol. Zamienniki cukru, jak wspominaliśmy wcześniej, mogą być trudne do strawienia przez organizm.
Sól
W wielu gospodarstwach domowych przeciętne zużycie soli znacząco przekracza zalecane normy spożycia. Może być to spowodowane faktem, że składnik ten jest obecny w wielu produktach żywnościowych, takich jak chleb, wędlina, salami, konserwy mięsne, chipsy, płatki kukurydziane, kiełbasy, frankfurterki, orzeszki, mrożone pizze czy zapiekani, sery pleśniowe, serki kanapkowe, wędzone ryby, sery camembert, ogórki konserwowe, papryka w zalewie, musztarda czy ketchup.
Niestety nadmiar soli w diecie powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a to z kolei sprawia, że czujemy się wzdęci i ociężali. Warto zdawać sobie sprawę, że spożywanie soli w nadmiarze może doprowadzić do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób np. raka żołądka, kamicy nerkowej, niewydolności serca czy układowej choroby kości, czyli osteroporozy.
Inne czynniki
Powstawanie wzdęć może mieć związek z innymi czynnikami w ogóle niezwiązanymi z pożywieniem. Istotny wpływ na nagromadzenie gazów w jelitach mogą mieć na przykład czynniki psychologiczne. Niektóre objawy somatyczne mogą być spowodowane stresującymi sytuacjami, przepracowaniem, brakiem odpoczynku, niewystarczającą ilością snu. U niektórych osób zaburzenia somatyczne mogą objawiać się w postaci wzdęć czy dolegliwości bólowych brzucha, u innych z kolei mogą przybrać postać dolegliwości bólowych kręgosłupa, ucisku w klatce piersiowej.
Stres
W trakcie stresu często sięgamy po niezdrowe przekąski, które mogą powodować wzdęcia. Poza tym, czynnik ten może zwiększyć ilość połykanego przez nas tlenu, a tym samym spowodować nagromadzenie gazów w jelitach. Stres dodatkowo może odpowiadać za silny dyskomfort związany z bólem brzucha.
Gdy uczucie lęku czy niepokoju utrzymuje się przez dłuższy czas, mogą wystąpić dolegliwości poziomie fizycznym. W sytuacjach stresowych organizm może produkować więcej kwasu żołądkowego, co może prowadzić do niestrawności, wzdęć i dyskomfortu. U niekórych osób może rozwinąć się nawet zespół jelita drażliwego.