Kardiolodzy ich unikają. Błyskawicznie podnoszą ciśnienie i cholesterol

Zdrowie serca w dużej mierze zależy od diety. Niektóre produkty mogą podnosić poziom cholesterolu i ciśnienie, zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kardiolodzy wskazują na najgorsze produkty, których stami unikają w trosce o serce.

Kardiolodzy unikają tych produktów w trosce o serceKardiolodzy unikają tych produktów w trosce o serce
Źródło zdjęć: © Getty Images / Instagram
Katarzyna Prus

Kardiolodzy omijają to mięso szerokim łukiem

Na czarnej liście kardiologów jest czerwone mięso. To jeden z najgorszych produktów, zwłaszcza jeśli jest przetworzone.

Kardiolog Eleonora Levin z kilku powodów unika wątróbki.

- Wątróbka zawiera toksyny, które są filtrowane przez ten organ, co czyni ją szczególnie szkodliwą - wyjaśnia Levin, cytowana przez huffpost.com

Objawy miażdżycy kończyn dolnych

Kardiolodzy przestrzegają przed przetworzonym mięsem
Kardiolodzy przestrzegają przed przetworzonym mięsem © Getty Images

Ponadto, 100 gramów wątróbki zawiera 300-400 mg cholesterolu, co przekracza dzienną normę dla osób z chorobami serca. Nadmiar cholesterolu może przyczyniać się do tworzenia blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Z kolei kardiolog Elizabeth Klodas nie je na śniadanie kiełbasy.

- Kiełbasy zawierają dużo sodu, co podnosi ciśnienie krwi i obciąża serce - mówi ekspertka.

Warto też mieć świadomość, że przetworzone mięsa, takie jak kiełbasy, szynka i bekon, są klasyfikowane jako rakotwórcze.

Wybieraj zdrowe tłuszcze

Warto też zwracać uwagę na to, jakie tłuszcze wybieramy. Niektóre mogą wyjątkowo szkodzić sercu.

Dr Harmony Reynold zaleca zastąpienie margaryny oliwą z oliwek.

- Margaryna zawiera tłuszcze uwodornione, które podnoszą poziom "złego" cholesterolu LDL - tłumaczy Reynold. Tłuszcze te przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i zwiększają ryzyko zawału serca.

Kardiolog Leonard Lilly ostrzega przed tłuszczami nasyconymi, które zwiększają ryzyko chorób serca, ale też raka i cukrzycy. Szczególnie należy uważać na tłuste czerwone mięso np. bekon.

Unikaj smażenia

Ryzyko chorób serca dodatkowo zwiększa jedzenie smażonych potraw. Tłuszcze nasycone i trans mogą podnosić poziom cholesterolu, więc zamiast smażenia, lepiej stawiać na grillowanie, pieczenie lub gotowanie.

Nie chodzi tu tylko o smażenie mięsa, ale też jedzenie słodkich smażonych przekąsek.

Pączki smażone w oleju zawierają tłuszcze trans, które podnoszą poziom cholesterolu i cukru we krwi. Stąd już prosta droga do chorób serca i cukrzycy. Jeden pączek może zawierać do 20-30 g cukru, co zwiększa ryzyko insulinooporności i otyłości.

Źródła

  1. huffpost.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu