Koenzymy - funkcje i znaczenie w organizmie. Koenzym Q10
Najbardziej znanym koenzymem jest Q10, obecny w niemal wszystkich kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Jest ich jednak znacznie więcej, a każdy z nich ma swoją funckję. Zobacz, czym tak naprawdę są koenzymy, jakie są najpowszechniejsze i jaka jest ich faktyczna rola.
W tym artykule:
Czym są koenzymy?
Konezymy to tzw. niebiałkowe części białek (w tym enzymów). Są rodzajem kofaktorów, ponieważ bez nich białka nie mogą być aktywne. Są zwykle nietrwałe i bardzo luźno związane z białkami.
Zadaniem koenzymów jest udział we wszystkich reakcjach enzymatycznych poprzez oddawanie lub przyłączanie reagentów, np. atomów czy elektronów.
Koenzymy mogą mieć postać organiczną lub nieorganiczną - odpowiednio są to np. nukleotydy lub jony metali.
Do organicznych koenzynmów zalicza się mnóstwo witamin i ich pochodnych - to właśnie one są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przykłady koenzymów
W przyrodzie istnieje mnóstwo koenzymów, ale część z nich występuje częściej lub ma bardziej istotne funkcje. Wyróżnia się między innymi:
- FMN i FAD – pochodne witaminy B2
- Folian
- Koenzym A (CoA)
- Koenzym Q10 (CoQ10, ubichinon)
- NAD – pochodna witaminy B3
- NADP – pochodna witaminy B3
- fosforan pirydoksalu (PLP) – pochodna witaminy B6
- Pirofosforan tiaminy (TPP) – pochodna witaminy B1
- S-adenozylometionina (SAM) – przen. grup metylowych
- Tetrahydrofolian – pochodna kwasu foliowego
Koenzym Q10
Najbardziej znanym koenzymem jest Q10. Można znaleźć informacje o nim na większości kosmetyków przeciwstarzeniowych. Jest to związek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie.
Nie tylko pomaga przywrócić młodość, ale także wspiera walkę z takimi schorzeniami, jak:
- miażdżyca
- cukrzyca typu II
- nadciśnienie
- niewydolność krążenia
- choroba Parkinsona
- parodontoza
Ponadto koenzym Q10 jest doskonałym antyoksydantem, a więc zwalcza wolne rodniki i chroni przed nowotworami. Występuje on naturalnie w organizmie, ale z wiekiem jego produkcja spada, więc trzeba go dodatkowo suplementować. Jego dobrym źródłem jest szpinak, brokuły i podroby, a także oleje, ryby i produkty pełnoziarniste.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.