Produkty, które zaburzają działanie leków
Picie soku grejpfrutowego w krótkim odstępie od przyjmowania leków jest prawie tak niebezpieczne, jak popijanie ich alkoholem. Chociaż grejpfrut to bogactwo witamin i składników mineralnych, w tym podnoszącej odporność witaminy C, powinniśmy uważać z jedzeniem tego owocu podczas przyjmowania leków przeciwhistaminowych
Niektóre z zawartych w grejpfrucie składników zaburzają metabolizm tych lekarstw w wątrobie i jelicie cienkim. To może skutkować poważnymi zatruciami oraz zaburzeniami rytmu serca.
Sok z grejpfruta powinniśmy wyeliminować z diety przynajmniej na cztery godziny przed i po przyjęciu leków obniżających poziom cholesterolu we krwi oraz leków uspokajających.
Przeczytaj również: Popularne leki, które mogą przyczyniać się do raka jelit
Alkohol kontra leki
Większość z nas jest świadoma tego, że podczas zażywania leków nie powinno się pić alkoholu. Ale czy wiesz, dlaczego przestrzeganie tej zasady jest ważne?
Nawet niewielka ilość piwa, wina czy koniaku zaburza prawidłowy metabolizm leku, co potęguje jego działanie.
Alkohol w połączeniu z lekami przeciwbólowymi, jak chociażby aspiryną czy ibuprofenem, zwiększa ryzyko naruszenia błony śluzowej żołądka, a w połączeniu z paracetamolem może spowodować uszkodzenie wątroby, a nawet wystąpienie żółtaczki.
Z alkoholem nie wolno łączyć także leków przeciwgorączkowych, przeciwalergicznych, antydepresyjnych, nasercowych i nasennych.
Przeczytaj także: Pijesz alkohol? Lubisz smażone potrawy? Sprawdź, czy masz zdrową wątrobę
Pokarmy bogate w błonnik a leki
Leków nasercowych oraz antydepresyjnych nie powinniśmy także przyjmować wraz z produktami bogatymi w błonnik.
To niezwykle ważny składnik naszej diety, który poprawia perystaltykę jelit, ułatwia odchudzanie i przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
Jeżeli jednak dieta obfituje w błonnik, a przy tym przyjmujemy leki na depresję czy serce, może skutkować to zmniejszeniem wchłaniania leków, przez co ich działanie jest mocno osłabione. To z kolei znacząco naraża zdrowie i życie.
Przeczytaj także: Składnik diety, bez którego nigdy nie schudniesz. W połączeniu z wodą działa cuda
Nabiał
Produkty obfitujące w jony wapnia, takie jak mleko, śmietana, białe sery czy jogurty, w połączeniu z niektórymi lekami tworzą nierozpuszczalne w organizmie sole wapnia
W szczególności powinniśmy unikać połączeń nabiału z antybiotykami leczącymi choroby układu oddechowego oraz dróg moczowych, a także z lekami na osteoporozę. Jony wapnia z żywności mogą obniżyć działanie leku nawet o 50 proc.
Nabiał możemy bezpiecznie jeść, zachowując przynajmniej dwugodzinny odstęp przed planowanym przyjęciem leku, a po jego zażyciu musimy odczekać z nabiałowymi produktami przynajmniej godzinę.
Przeczytaj również: Najlepsze połączenie dla zdrowia. Jedz biały ser tylko w ten sposób
Kofeina
Podczas przyjmowania niektórych leków powinniśmy zrezygnować także z kofeiny.
Substancja ta wchodzi w reakcję głównie z teofiliną, która jest składnikiem leków na astmę oskrzelową czy przewlekłe zapalenie oskrzeli.
Picie kawy, coca-coli czy napojów energetycznych w krótkim czasie od przyjęcia leku, może skutkować bezsennością, bólem głowy, przyspieszoną akcją serca i ogólnym rozdrażnieniem.
Ponadto kofeina wpływa także na wzrost działania leków przeciwbólowych, jak chociażby popularnej aspiryny.
Przeczytaj również: Jesz późnym wieczorem? Sprawdź, co dzieje się wtedy z twoim organizmem
Tłuste dania
Tłuszcze pełnią istotną rolę w naszym organizmie – umożliwiają transport składników mineralnych, ułatwiają wchłanianie witamin, wpływają na produkcję hormonów. To dla nas jedno z głównych źródeł energii.
Niestety, mają także swój udział w szybszym wchłanianiu leków, głównie tych związanych z chorobami serca.
Jeżeli będziemy jeść tłusto i przyjmować przy tym β-adrenolityki, które stosowane są przy nadciśnieniu tętniczym i arytmii, może skutkować to niewydolnością serca.
W reakcję z lipidami wchodzą także antydepresanty. Wspólne ich przyjmowanie grozi napadami drgawek, zaburzeniem świadomości, zaburzeniem snu i spadkiem ciśnienia krwi. Ostrożność w jedzeniu tłustych potraw należy zachować także podczas przyjmowania leków rozszerzających oskrzela oraz suplementów przeciwpasożytniczych.
Przeczytaj także: Tłuszcz idealny? Wzmacnia serce, obniża cholesterol
Produkty bogate w tyraminę
Tyramina znajduje się w dojrzewających serach, niektórych produktach mięsnych, owocach (takich jak np. banany, awokado i figi) oraz w winie.
Połączenie produktów bogatych w tyraminę wraz z inhibitorami monoaminooksydazy (MAO), a więc lekami przeciwgruźliczymi, antydepresyjnymi oraz leczącymi zakażenia żołądkowo-jelitowe, może wywołać groźne objawy zdrowotne, a nawet spowodować śmierć.
Wysokie stężenie tyraminy we krwi powoduje uwalnianie noradrenaliny w organizmie, co może objawić się kołataniem serca, gwałtownym skokiem ciśnienia, bólem głowy, nudnościami i wymiotami.
Przeczytaj również: Przypominają zwykłe banany, ale za kilogram trzeba zapłacić nawet 14 zł