Miażdżone nasiona lnu – wielka pomyłka

Nasiona lnu zawierają mnóstwo nierozpuszczalnego błonnika, który korzystnie wpływa na poziom tłuszczu i cukru we krwi, a także na funkcjonowanie jelit.

Miażdżone nasiona lnu – wielka pomyłkaMiażdżone nasiona lnu – wielka pomyłka
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Ale zawierają one również substancje, które tworzą cyjanowodór, bardzo trującą ciecz, która może spowodować nudności i czucie opaczne, a w większych dawkach wpłynąć na funkcje oddechowe.

W kilku europejskich krajach odnotowano przypadek zatrucia siemieniem lnianym: pewna kobieta jadła około 10 łyżek miażdżonych nasion lnu dziennie, co spowodowało lekkie zaburzenia neurologiczne.

Całe ziarna przechodzą przez jelito bez wydzielania większych ilości cyjanowodoru, ale jeśli się je spożywa miażdżone lub mielone, to ich zawartość staje się dostępniejsza dla organizmu, co zwiększa ryzyko utworzenia się trującej cieczy.

Siemię lniane z jabłkiem. Jakie daje efekty?

Od 2015 roku Urząd ds. Żywności odradza jedzenie miażdżonych nasion lnu. Całe ziarna można spożywać, ale nie więcej niż 1–2 łyżki dziennie.

Pod koniec 2016 roku wiele dużych sieci sklepów spożywczych ogłosiło, że wycofa miażdżone siemię lniane ze sprzedaży.

Miażdżone nasiona lnu – wielka pomyłka
Miażdżone nasiona lnu – wielka pomyłka © pixabay.com

Fragment pochodzi z książki "Jedzenie, mity i nauka"

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele.

W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Więcej na stronie Wydawcy. marginesy.com

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu