Przejdź na WP

Miażdżone nasiona lnu – wielka pomyłka

Nasiona lnu zawierają mnóstwo nierozpuszczalnego błonnika, który korzystnie wpływa na poziom tłuszczu i cukru we krwi, a także na funkcjonowanie jelit.

Zobacz film: "Siemię lniane z jabłkiem. Jakie daje efekty?"

Ale zawierają one również substancje, które tworzą cyjanowodór, bardzo trującą ciecz, która może spowodować nudności i czucie opaczne, a w większych dawkach wpłynąć na funkcje oddechowe.

W kilku europejskich krajach odnotowano przypadek zatrucia siemieniem lnianym: pewna kobieta jadła około 10 łyżek miażdżonych nasion lnu dziennie, co spowodowało lekkie zaburzenia neurologiczne.

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety
Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety [7 zdjęć]

Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie...

zobacz galerię

Całe ziarna przechodzą przez jelito bez wydzielania większych ilości cyjanowodoru, ale jeśli się je spożywa miażdżone lub mielone, to ich zawartość staje się dostępniejsza dla organizmu, co zwiększa ryzyko utworzenia się trującej cieczy.

Od 2015 roku Urząd ds. Żywności odradza jedzenie miażdżonych nasion lnu. Całe ziarna można spożywać, ale nie więcej niż 1–2 łyżki dziennie.

Pod koniec 2016 roku wiele dużych sieci sklepów spożywczych ogłosiło, że wycofa miażdżone siemię lniane ze sprzedaży.

Miażdżone nasiona lnu – wielka pomyłka
Miażdżone nasiona lnu – wielka pomyłka (pixabay.com)

Fragment pochodzi z książki "Jedzenie, mity i nauka"

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele.

W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Więcej na stronie Wydawcy. marginesy.com

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy