Mikstura na ból gardła. Przygotujesz ją w domu (WIDEO)

Naturalne mikstury leczenia bólu gardła są bardzo proste w przygotowaniu Naturalne mikstury leczenia bólu gardła są bardzo proste w przygotowaniu
Magdalena Pietras

Boli cię gardło i nie możesz nic przełknąć? Wypróbuj naturalnę metodę uśmierzania bólu - miksturę do płukania gardła. Wystarczy kilka składników, a przygotowanie jest bardzo łatwe. Zobacz wideo, by poznać przepis i zasady stosowania.

Mikstura na ból gardła, przygotujesz ją w domu. Boli cię gardło i masz trudności z przełykaniem? Wypróbuj tę naturalną miksturę do płukania gardła. Autorką przepisu na naturalną płukankę jest Stefania Korżawska, specjalistka od ziołolecznictwa.

Składniki potrzebne do przygotowania płynu to: suszone listki szałwii, ocet jabłkowy, miód, sól kuchenna. Łyżeczkę suszonej szałwii zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około dziesięć minut.

Mikstura na ból gardła. Przygotujesz ją w domu

Potem odcedzamy napar i czekamy, aż wystygnie. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę octu i jedną łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciepłą, ale nie gorącą miksturą płuczemy gardło przynajmniej trzy razy dziennie.

Nie połykamy jednak płynu. Dlaczego warto stosować tę płukankę? Szałwia zawiera substancje aktywne, które hamują rozprzestrzenianie się bakterii, sól działa odkażająco.

Miód to z kolei naturalny antybiotyk, chroniący organizm przed roztoczami, bakteriami i wirusami. Ocet zaś działa ściągająco i odkażająco na gardło.

Podczas choroby warto wykorzystywać produkty, które na co dzień mamy w domu. Okazuje się, że mogą być tak samo, a nawet bardziej skuteczne od preparatów, dostępnych w aptece.

Co ważne, nie zawierają konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Dodatkowo, nie kosztują tak dużo, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Domowe mieszanki przyspieszają powrót do zdrowia, zawierają wiele cennych składników odżywczych i witamin.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów