Mikstura wzmacniająca na wiosnę

Podnosi odporność, szczególnie na wiosnę i chroni przed chorobami krążenia. Jest źródłem wielu cennych substancji. Poznaj właściwości zdrowej i prostej mikstury z miodem, pyłkiem kwiatowym i pestkami moreli.

By przyrządzić wzmacniającą miksturę potrzebujemy pół kilograma cytryn, 2 pestki moreli, 10 dkg świeżego pyłku kwiatowego i pół kilograma miodu. Cytryny po umyciu drobno kroimy, najlepiej je zetrzeć i wkładamy do słoja. Następnie dodajemy zmielone pestki moreli, wsypujemy pyłek kwiatowy i wlewamy miód. Całość mieszamy.

Zobacz film: "Jedzenie na lepszą odporność"

Pijemy dwa razy dziennie, jedną łyżkę, rano i wieczorem, najlepiej przed posiłkiem.

Usuwa toksyny i wzmacnia odporność

Mikstura ze względu na cenne składniki zalecana jest w stanach obniżonej odporności. Szczególnie w czasie przesilenia wiosennego. Nie tylko wzmocni układ immunologiczny, ale doda po zimie energii. „Lek” poprawi pracę serca i zapobiegnie chorobom krążenia.

Wywar z miodu, pyłku i cytryny oczyszcza także organizm z toksyn, usprawnia wątrobę i nerki. Mikstura korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Pestki moreli

Jednym ze składników mikstury są pestki moreli, którym przypisuje się działanie antyrakowe. To doskonałe źródło witaminy B 17 zwaną amigdaliną. Ten naturalny związek chemiczny występuje w nasionach wielu roślin i owocach, m.in. w wiśniach, czereśniach czy brzoskwiniach. Przez niektórych uważana jest za niekonwencjonalny lek na raka. Dietetycy oraz lekarze nie zalecają jednak leczenia pestkami owoców na własną rękę.

Przyjmuje się, że bezpieczna dzienna dawka dla osoby dorosłej to 1-2 gorzkie pestki. Witamina B 17 razem z innymi witaminami, A i C oraz E, eliminują szkodliwe substancje z organizmu, oczyszczając wątrobę.

11 naturalnych metod na zwiększenie odporności

Ludzki organizm nieustannie jest atakowany przez wirusy i bakterie. Dlaczego niektórzy ludzie chorują bardzo często, a inni nie? Wszystko zależy od odporności....

Cudowny pyłek kwiatowy

Z kolei pyłek kwiatowy zawarty w miskturze to bardzo cenne źródło wielu substancji odżywczych. Jest źródłem wapnia, kobaltu, żelaza, magnezu, krzemu, miedzi, cynku oraz chromu. Selen w pyłku wspomaga układ odpornościowy, a kobalt czy żelazo są pomocne w leczeniu anemii. Zanim użyjemy pyłku sprawdźmy czy nie jesteśmy uczuleni.

Głównym skłdnikiem mikstury jest miód znany z właściwości antybakteryjnych. Uznawany jest za naturalny antybiotyk. Miodowe mikstury zalecane są osobom, które mają niedobory substancji odżywczych, w stanach osłabienia, po chorobach. Zalet miodu jest wiele. Wzmacnia, koi nerwy i obniża ciśnienie czy leczy rany.

Cytryny, ostatni składnik wywaru, stosowane są w stanach przeziębienia. Znane są także ich właściwości oczyszczające organizm. Cytryna pobudza trawienie. Owoc ten to źródło witamin z grupy B, E. Zawiera potas, magnez i żelazo.

Dorota Krupińska-Ziętkowska

O autorze

Dorota Krupińska-Ziętkowska

Od lat związana z mediami, m.in. jako członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. Swoją karierę rozpoczynała w 2001 r. w Tygodniku Lubelskim. Współpracowała z Polska Press - Kurierem Lubelskim. W WP abcZdrowie i WP parenting od 2016 r. Absolwentka filologii polskiej oraz filologii słowiańskiej na UMCS w Lublinie.

Dorota Krupińska-Ziętkowska, 7 miesięcy temu

Medycyna naturalna

Komentarze (1)
~Aga
~Aga 7 miesięcy temu

Wolę wodę mineralną, ale mineralną nie źródlaną. Pyszna zdrowa i jeszcze metabolizm wspomaga. Warto poczytać sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Medycyna naturalna
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Medycyna naturalna
Medycyna naturalna

10 babcinych lekarstw, które naprawdę działają

10 babcinych lekarstw, które naprawdę działają

przyrządzić wiele pysznych potraw, ale też wykorzystać jako naturalne lekarstwo. Skórkę tego warzywa, która łagodzi ból można m.in. przykładać bezpośrednio (...) także:Sprawdź, dlaczego warto jeść gorzką czekoladę Nieświeży oddech...

Medycyna naturalna

Niezwykła moc świętej bazylii tulsi

Niezwykła moc świętej bazylii tulsi

w medycynie ajurwedyjskiej jest uważana za doskonałe antidotum na stres i sposób na uzyskanie równowagi psychicznej - w celu uspokojenia organizmu

Medycyna naturalna

Grzaniec - niedocenione lekarstwo

Grzaniec - niedocenione lekarstwo

, którym jest miód. Stosowany w medycynie naturalnej złoty nektar wykazuje wysokie właściwości antybakteryjne, dzięki czemu potrafi zabić niektóre bakterie lepiej (...) przeziębienie i katar Grzane wino z dodatkiem miodu...

Medycyna naturalna

Jakie właściwości ma żeń-szeń?

Jakie właściwości ma żeń-szeń?

Wartości zdrowotne żeń-szenia Nazwę "żeń-szeń", po chińsku „rénshēn", można przełożyć na „człowiek-korzeń", co świetnie oddaje wygląd tej rośliny. W lecznictwie chińskim jest używana od 4000 lat. Obecnie jest rozpowszechniona w wielu preparatach zarówno...

Medycyna naturalna

Co warto jeść i pić podczas choroby?

Co warto jeść i pić podczas choroby?

Naturalne metody na walkę z wirusami Sezon grypowy w pełni. Szalejące w powietrzu wirusy nie oszczędzają nikogo. A gdy dopadną, potrafią (...) nie tylko zepsuć humor zatkanym nosem, ale także w dużym stopniu osłabić organizm. Oprócz...

Medycyna naturalna

Cudowna mikstura z dwóch składników - miodu i cynamonu

Cudowna mikstura z dwóch składników - miodu i cynamonu

w leczeniu wielu chorób. Z kolei cynamon do dziś w tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się przy przeziębieniach, infekcjach, kłopotach trawiennych (...) , w naturalny sposób dodając nam energii i witalności. Dr Milton,...

Medycyna naturalna

Właściwości lecznicze i kosmetyczne olejku jojoba

Właściwości lecznicze i kosmetyczne olejku jojoba

Za co cenimy olejek jojoba? Olejek jojoba to płynny wosk uzyskiwany z nasion jojoba. Indianie amerykańscy, zwłaszcza plemię Apaczów, znali tę roślinę pod nazwą „hohowi", dopiero później, po podboju Ameryki, Hiszpanie przekształcili tę nazwę na „jojoba"....