Mózg będzie pracował jak komputer. Neurolog je ten produkt codziennie
Owoce to źródło węglowodanów prostych, witamin, minerałów i silnie działających antyoksydantów. Stanowią źródło energii dla mózgu, ale nie tylko. Dwie lekarki, neurolog i neurochirurg wyjaśniają, że niektóre z owoców mogą również chronić mózgu przed utratą funkcji poznawczych.
W tym artykule:
Owoce spowalniają starzenie się mózgu
Nie ma wątpliwości, że dieta jest kluczowym elementem profilaktyki zdrowia mózgu. Opracowany przez naukowców model żywienia o nazwie MIND dowodzi, że mózg nie lubi diety bazującej na wysokoprzetworzonych produktach spożywczych, bogatych w sól, cukier i kwasy tłuszczowe nasycone. Uwielbia za to dietę śródziemnomorską, w której dużą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża, zdrowe tłuszcze, a także oczywiście warzywa i owoce. Te ostatnie to źródło węglowodanów prostych, które są paliwem dla mózgu.
- Owoce są bogate w przeciwutleniacze, które zmniejszają stres oksydacyjny w tkance nerwowej, co może poprawiać funkcje poznawcze — wyjaśnia cytowana przez portal yahoo.com dr Betsy Grunch. Obserwowana na TikToku przez ponad dwa miliony osób lekarka jest neurochirurgiem.
Dodaje również, że są źródłem witaminy C, będącej jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, a także witaminy K, która może wpływać na transport tlenu do krwi i wspierać funkcje poznawcze. Najlepszym źródłem witaminy K pośród owoców jest kiwi, które dodatkowo zawiera pokaźne ilości witaminy C.
Jedz banany. Przedłużysz swoje życie
Z kolei prof. Mill Etienne, neurolog z New York Medical College, przyznaje, że owoce mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek mózgowych i zmianom zwyrodnieniowym mózgu, "pomagając nam starzeć się z większym wdziękiem".
- Owoce należą do najzdrowszych źródeł węglowodanów. Są nie tylko doskonałym źródłem paliwa dla mózgu, ale wiele owoców dostarcza elementów budulcowych, z których powstają substancje chemiczne, takie jak serotonina, potrzebne do poprawy naszego nastroju - wyjaśnia neurolog.
"Jem co najmniej jednego banana dziennie"
Prof. Etienne przyznaje, że najbardziej lub ciemne owoce, zwłaszcza borówki i winogrona. Za ich kolor odpowiadają antocyjany, które wykazują silnie działanie antyoksydacyjne. Badania sugerują, że właśnie ciemne owoce mogą hamować stan zapalny mózgu i chronić przed utratą funkcji poznawczych wraz z wiekiem.
- Jem co najmniej jednego banana dziennie - dodaje prof. Etienne. Banany są m.in. źródłem tryptofanu, który indukuje syntezę serotoniny, ponadto z uwagi na wysoką zawartość potasu mogą chronić przed udarem.
- Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które są ważne dla funkcjonowania i rozwoju mózgu. Mogą chronić astrocyty, które są komórkami pomocniczymi w naszym mózgu - dodaje dr Grunch.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.