Najlepsza pora na picie kawy. Spada ryzyko chorób serca
Zanim sięgniesz po popołudniową kawę lub espresso po kolacji, lepiej się dobrze zastanów. Nowe badanie badaczy z Tulane University sugeruje, że nie tylko ilość kawy, ale również pora jej spożycia może mieć istotny wpływ na zdrowie serca i długość życia.
W tym artykule:
Cała prawda o kawie
Picie kawy to temat, który od wielu lat jest przedmiotem badań rzeszy naukowców. W przeszłości część badaczy sugerowało, że kawa może wiązać się z negatywnymi dla zdrowia skutkami. Przez wiele lat uważano ją za używkę mającą negatywny wpływ na serce, podnoszącą ciśnienie, odwadniającą organizm i wypłukującą magnez.
Obecnie wiadomo już, że znaczna część tych wniosków była błędna - przede wszystkim dlatego, że nie brały one pod uwagę innych czynników stylu życia, takich jak brak aktywności fizycznej, czy palenie papierosów, które często towarzyszyły kawoszom.
Na szczęście, ostatnie doniesienia naukowców ostatecznie rozstrzygnęły tę kwestię, traktując kawę jako napój o wielu zaletach. Eksperci zalecają picie kawy, gdyż okazało się, że ten popularny napój z kofeiną ma prozdrowotne działanie i pozytywnie wpływa na odmłodzenie organizmu.
Oczywiście warto zaznaczyć, że na te cenne korzyści może liczyć organizm spożywający kawę w umiarze, czyli od jednej do trzech, czterech filiżanek w ciągu dnia. Taka informacja spotkała się z niezwykle dużym entuzjazmem wśród kawoszy. Jednak naukowcy nie poprzestali na tych wynikach.
Poranni kawosze są zdrowsi?
Najnowsze wyniki badań dowodzą, że nie każda filiżanka kawy działa w taki sam sposób. Raport przeprowadzony przez naukowców z Tulane University pokazuje, że osoby, które ograniczają picie kawy do godzin porannych, mają niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca oraz niższe ogólne ryzyko śmierci w porównaniu z tymi, którzy piją kawę przez cały dzień.
Badanie opublikowane w czasopiśmie "European Heart Journal" wykazało również, że poranni kawosze mieli lepsze zdrowie serca i niższy wskaźnik śmiertelności niż osoby, które w ogóle nie sięgały po kofeinowy napój.
- Dotychczasowe badania sugerują, że picie kawy nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a wręcz może obniżać ryzyko niektórych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca - powiedział główny autor badania, dr Lu Qi, profesor i kierownik Katedry Zdrowia Publicznego i Medycyny Tropikalnej im. Celii Scott Weatherhead na Tulane University.
Naukowiec dodał, że celem badania było sprawdzenie czy pora dnia, w której pijemy kawę, ma znaczenie dla zdrowia serca, z uwzględnieniem wpływu kofeiny na nasz organizm.
Opis badania
W badaniu przeprowadzonym w latach 1999-2018 pod okiem profesora dr Lu Qi wzięło udział 40 725 dorosłych uczestników amerykańskiego programu "National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)". Uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące spożycia kawy - czy ją piją, ile i o jakiej porze dnia. Naukowcy powiązali te dane z rejestrami zgonów i ich przyczynami w tym okresie. Oto wyniki, które otrzymali:
- około 36 proc. badanych piło kawę tylko rano (przed południem),
- 16 proc. - przez cały dzień (rano, po południu i wieczorem),
- 48 proc. w ogóle nie piło kawy.
W porównaniu z osobami, które w ogóle nie piją kawy, ci, którzy sięgają po nią tylko rano, mieli o 16 proc. mniejsze ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny oraz o 31 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca i układu krążenia. Co ciekawe, te pozytywne efekty zauważono niezależnie od ilości wypijanej kawy - dotyczyły zarówno osób pijących umiarkowanie (2-3 filiżanki dziennie), jak i tych, które wypijały więcej niż trzy filiżanki.
Nawet osoby pijące jedną filiżankę lub mniej mogły liczyć na pewne, choć mniejsze korzyści zdrowotne. U osób, które piły kawę przez cały dzień, nie zaobserwowano podobnego obniżenia ryzyka, co sugeruje, że pora picia kawy może mieć znaczenie dla zdrowia serca i ogólnej kondycji organizmu.
Wnioski z przeprowadzonego badania
Zdaniem dr Lu Qi potrzebne są dalsze badania, aby wyjaśnić, dlaczego ograniczenie picia kawy do porannych godzin wiąże się z większymi korzyściami dla serca, ponieważ to dopiero wstępne analizy. Jak podkreśla, to pierwsze badania analizujące wzorce czasu picia kawy i ich wpływ na zdrowie. Jednocześnie ekspert zasugerował, że picie kawy po południu albo wieczorową porą może zaburzać rytm dobowy i poziomy hormonów, takich jak melatonina.
- To z kolei może prowadzić do zmian czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, jak stany zapalne czy ciśnienie krwi – podsumowuje kierownik Katedry Zdrowia Publicznego i Medycyny Tropikalnej im. Celii Scott Weatherhead na Tulane University - dodając, że znaczenie ma nie tylko to, czy i ile pijemy kawy, ale również kiedy ją pijemy.
- Zazwyczaj nie udzielamy takich porad dotyczących czasu w naszych zaleceniach żywieniowych, ale być może warto o tym pomyśleć w przyszłości – tłumaczy.
Źródło: news.tulane.edu
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.