Najlepsze warzywa na nadciśnienie. Poprawią elastyczność tętnic i ochronią serce

Nadciśnienie tętnicze to jeden z najpoważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Coraz więcej badań wskazuje, że to, co regularnie pojawia się na talerzu, może realnie wpływać na wartości ciśnienia krwi. Szczególną rolę odgrywają warzywa – bogate w błonnik, antyoksydanty, związki azotowe i inne substancje bioaktywne, które wspierają zdrowie układu krążenia.

Te warzywa pomogą w walce z wysokim ciśnieniemTe warzywa pomogą w walce z wysokim ciśnieniem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Buraki i sok z buraka

Jednym z najlepiej przebadanych warzyw w kontekście nadciśnienia są buraki. Zawierają duże ilości naturalnych azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Ten związek rozszerza naczynia krwionośne, poprawia elastyczność tętnic i obniża ciśnienie.

Systematyczny przegląd opublikowany w "Nutrients" wykazał, że sok z buraka znacząco redukuje skurczowe ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem, choć nie zawsze wpływa na ciśnienie rozkurczowe. W praktyce oznacza to, że regularne picie jednej szklanki soku z buraka dziennie może być korzystnym elementem diety.

Zielone warzywa liściaste

Szpinak, jarmuż czy boćwina to kolejne źródła azotanów i potasu – minerału, który wspiera regulację ciśnienia poprzez równoważenie działania sodu. Badanie opublikowane w "Journal of Nutrition" wskazało, że dieta bogata w zielone warzywa liściaste poprawia funkcję śródbłonka i prowadzi do umiarkowanego obniżenia ciśnienia krwi.

Jak kupować pomidory?

Dodatkowo warzywa te zawierają flawonoidy, które redukują stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych.

Czosnek – naturalny regulator ciśnienia

Czosnek od dawna uważany jest za "naturalny lek na serce". Kluczowym związkiem jest allicyna, powstająca po rozgnieceniu ząbka.

Metaanaliza opublikowana w "Experimental and Therapeutic Medicine" potwierdziła, że suplementacja czosnkiem obniża zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie tętnicze, a także zmniejsza sztywność tętnic i poziom cholesterolu.

Kapusta i inne warzywa krzyżowe

Kapusta, brokuły czy kalafior zawierają związki siarkowe, takie jak sulforafan, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Badania sugerują, że regularne spożycie warzyw krzyżowych może zmniejszać ryzyko nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych.

Przegląd literatury w "Nutrients" podkreśla, że to właśnie połączenie błonnika, minerałów i bioaktywnych fitochemikaliów odpowiada za korzystny efekt.

Pomidory i likopen

Pomidory są bogatym źródłem likopenu – silnego przeciwutleniacza z grupy karotenoidów. Badania wskazują, że likopen może poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych i obniżać ciśnienie tętnicze.

Przegląd systematyczny i metaanaliza opublikowana w "Journal of Hypertension" wykazała, że suplementacja likopenu lub regularne spożycie produktów pomidorowych (np. soku pomidorowego) wiązały się ze spadkiem ciśnienia skurczowego nawet o kilka mmHg u osób z nadciśnieniem.

Co więcej, przetworzone pomidory (np. koncentrat, sos) mają większą biodostępność likopenu niż świeże, co oznacza, że organizm łatwiej go wykorzystuje.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrients
  2. Journal of Nutrition
  3. Experimental and Therapeutic Medicine
  4. Journal of Hypertension

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać partie tego produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?