Najlepszy sposób na przechowywanie awokado. Nie będzie czerniało
Awokado to popularny dodatek do wielu potraw, jednak szybko traci świeżość. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zapobiec.
W tym artykule:
Dlaczego awokado brązowieje?
Awokado zaczyna się psuć i zmieniać kolor na brązowy w wyniku utleniania – procesu, w którym tlen reaguje z enzymami zawartymi w owocu.
Wraz z utlenianiem mogą występować także brązowe nitki w środku awokado, które, w połączeniu z włóknistą strukturą miąższu, sugerują, że owoc jest przejrzały. Jeśli jest ich niewiele, a awokado nie zmieniło swojego zapachu ani smaku, owoc jest bezpieczny do spożycia. Jeśli jednak czujemy zmianę w aromacie, a smak jest kwaśny lub gorzki, owoc należy wyrzucić.
Jak przechowywać awokado po przekrojeniu?
Dopiero po przekrojeniu owocu dochodzi do kontaktu miąższu z powietrzem, co przyspiesza jego psucie. Aby spowolnić ten proces, warto zastosować pewien naturalny składnik – sok z cytryny.
"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków
Eksperci zalecają smarowanie odkrytej powierzchni awokado cienką warstwą soku z cytrusów (najlepiej cytryny lub limonki). Dzięki zawartości kwasu cytrynowego cytrusy tworzą ochronną barierę, która spowalnia proces utleniania i skutecznie zapobiega brązowieniu owocu.
Po nałożeniu soku warto dokładnie owinąć awokado folią spożywczą, upewniając się, że folia przylega bezpośrednio do miąższu. Tak przygotowane awokado można przechowywać w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet o trzy do pięciu dni dłużej.
Jak przechowywać całe awokado?
Jeśli masz całe, niepokrojone awokado, najlepiej przechowuj je w temperaturze pokojowej, ale z dala od źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy promienie słoneczne. Ciepło przyspiesza proces dojrzewania, co może sprawić, że owoc stanie się zbyt miękki i straci swój smak.
Unikaj również przechowywania awokado w pobliżu owoców wytwarzających etylen, takich jak banany, jabłka czy brzoskwinie. Etylen to naturalny gaz przyspieszający dojrzewanie, przez co awokado szybciej stanie się przejrzałe.
Z kolei jeśli chcesz, by twarde awokado szybciej dojrzało, możesz zastosować odwrotną metodę – umieścić je w papierowej torbie razem z owocami wytwarzającymi etylen.
Awokado to owoc pełen zdrowia
Awokado to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspierają pracę serca i pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL). Owoc ten zawiera także błonnik wspomagający trawienie oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Dodatkowo, awokado dostarcza organizmowi cennych witamin, takich jak:
witamina K wspierająca zdrowie kości,
witamina E o działaniu antyoksydacyjnym,
witamina C wzmacniająca odporność.
Dzięki zawartości potasu awokado reguluje ciśnienie krwi i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.
Co więcej, regularne spożywanie tego owocu przyczynia się do poprawy kondycji skóry i włosów - dlatego awokado jest tak popularne - mówi się, że to "owoc gwiazd Hollywood". Często występuje w filmach, w których celebryci opowiadają o swoich zwyczajach żywieniowych.
Źródła
- Nutrition
- abcZdrowie.pl
- Express
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.