Najlepszy sposób na przechowywanie awokado. Nie będzie czerniało

Awokado to popularny dodatek do wielu potraw, jednak szybko traci świeżość. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zapobiec.

"Owoc gwiazd Hollywood" to skarbnica zdrowia, ale szybko się psuje. Jak przedłużyć jego świeżość?"Owoc gwiazd Hollywood" to skarbnica zdrowia, ale szybko się psuje. Jak przedłużyć jego świeżość?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dlaczego awokado brązowieje?

Awokado zaczyna się psuć i zmieniać kolor na brązowy w wyniku utleniania – procesu, w którym tlen reaguje z enzymami zawartymi w owocu.

Wraz z utlenianiem mogą występować także brązowe nitki w środku awokado, które, w połączeniu z włóknistą strukturą miąższu, sugerują, że owoc jest przejrzały. Jeśli jest ich niewiele, a awokado nie zmieniło swojego zapachu ani smaku, owoc jest bezpieczny do spożycia. Jeśli jednak czujemy zmianę w aromacie, a smak jest kwaśny lub gorzki, owoc należy wyrzucić.

Jak przechowywać awokado po przekrojeniu?

Dopiero po przekrojeniu owocu dochodzi do kontaktu miąższu z powietrzem, co przyspiesza jego psucie. Aby spowolnić ten proces, warto zastosować pewien naturalny składnik – sok z cytryny.

"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków

Eksperci zalecają smarowanie odkrytej powierzchni awokado cienką warstwą soku z cytrusów (najlepiej cytryny lub limonki). Dzięki zawartości kwasu cytrynowego cytrusy tworzą ochronną barierę, która spowalnia proces utleniania i skutecznie zapobiega brązowieniu owocu.

Po nałożeniu soku warto dokładnie owinąć awokado folią spożywczą, upewniając się, że folia przylega bezpośrednio do miąższu. Tak przygotowane awokado można przechowywać w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet o trzy do pięciu dni dłużej.

Jak przechowywać całe awokado?

Jeśli masz całe, niepokrojone awokado, najlepiej przechowuj je w temperaturze pokojowej, ale z dala od źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy promienie słoneczne. Ciepło przyspiesza proces dojrzewania, co może sprawić, że owoc stanie się zbyt miękki i straci swój smak.

Unikaj również przechowywania awokado w pobliżu owoców wytwarzających etylen, takich jak banany, jabłka czy brzoskwinie. Etylen to naturalny gaz przyspieszający dojrzewanie, przez co awokado szybciej stanie się przejrzałe.

Z kolei jeśli chcesz, by twarde awokado szybciej dojrzało, możesz zastosować odwrotną metodę – umieścić je w papierowej torbie razem z owocami wytwarzającymi etylen.

Awokado to owoc pełen zdrowia

Awokado to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspierają pracę serca i pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL). Owoc ten zawiera także błonnik wspomagający trawienie oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Dodatkowo, awokado dostarcza organizmowi cennych witamin, takich jak:

Dzięki zawartości potasu awokado reguluje ciśnienie krwi i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

Co więcej, regularne spożywanie tego owocu przyczynia się do poprawy kondycji skóry i włosów - dlatego awokado jest tak popularne - mówi się, że to "owoc gwiazd Hollywood". Często występuje w filmach, w których celebryci opowiadają o swoich zwyczajach żywieniowych.

Źródła

  1. Nutrition
  2. abcZdrowie.pl
  3. Express

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy