Najlepszy sposób na przechowywanie awokado. Nie będzie czerniało

Awokado to popularny dodatek do wielu potraw, jednak szybko traci świeżość. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zapobiec.

"Owoc gwiazd Hollywood" to skarbnica zdrowia, ale szybko się psuje. Jak przedłużyć jego świeżość?"Owoc gwiazd Hollywood" to skarbnica zdrowia, ale szybko się psuje. Jak przedłużyć jego świeżość?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dlaczego awokado brązowieje?

Awokado zaczyna się psuć i zmieniać kolor na brązowy w wyniku utleniania – procesu, w którym tlen reaguje z enzymami zawartymi w owocu.

Wraz z utlenianiem mogą występować także brązowe nitki w środku awokado, które, w połączeniu z włóknistą strukturą miąższu, sugerują, że owoc jest przejrzały. Jeśli jest ich niewiele, a awokado nie zmieniło swojego zapachu ani smaku, owoc jest bezpieczny do spożycia. Jeśli jednak czujemy zmianę w aromacie, a smak jest kwaśny lub gorzki, owoc należy wyrzucić.

Jak przechowywać awokado po przekrojeniu?

Dopiero po przekrojeniu owocu dochodzi do kontaktu miąższu z powietrzem, co przyspiesza jego psucie. Aby spowolnić ten proces, warto zastosować pewien naturalny składnik – sok z cytryny.

"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków

Eksperci zalecają smarowanie odkrytej powierzchni awokado cienką warstwą soku z cytrusów (najlepiej cytryny lub limonki). Dzięki zawartości kwasu cytrynowego cytrusy tworzą ochronną barierę, która spowalnia proces utleniania i skutecznie zapobiega brązowieniu owocu.

Po nałożeniu soku warto dokładnie owinąć awokado folią spożywczą, upewniając się, że folia przylega bezpośrednio do miąższu. Tak przygotowane awokado można przechowywać w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet o trzy do pięciu dni dłużej.

Jak przechowywać całe awokado?

Jeśli masz całe, niepokrojone awokado, najlepiej przechowuj je w temperaturze pokojowej, ale z dala od źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy promienie słoneczne. Ciepło przyspiesza proces dojrzewania, co może sprawić, że owoc stanie się zbyt miękki i straci swój smak.

Unikaj również przechowywania awokado w pobliżu owoców wytwarzających etylen, takich jak banany, jabłka czy brzoskwinie. Etylen to naturalny gaz przyspieszający dojrzewanie, przez co awokado szybciej stanie się przejrzałe.

Z kolei jeśli chcesz, by twarde awokado szybciej dojrzało, możesz zastosować odwrotną metodę – umieścić je w papierowej torbie razem z owocami wytwarzającymi etylen.

Awokado to owoc pełen zdrowia

Awokado to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspierają pracę serca i pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL). Owoc ten zawiera także błonnik wspomagający trawienie oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Dodatkowo, awokado dostarcza organizmowi cennych witamin, takich jak:

Dzięki zawartości potasu awokado reguluje ciśnienie krwi i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

Co więcej, regularne spożywanie tego owocu przyczynia się do poprawy kondycji skóry i włosów - dlatego awokado jest tak popularne - mówi się, że to "owoc gwiazd Hollywood". Często występuje w filmach, w których celebryci opowiadają o swoich zwyczajach żywieniowych.

Źródła

  1. Nutrition
  2. abcZdrowie.pl
  3. Express

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie