Najzdrowsze mięso wieprzowe. Ma dużo białka i mało kalorii
Choć wieprzowina nie należy do zdrowych mięs, jest pewien wyjątek. To polędwica, która oferuje wysokiej jakości białko i mało kalorii.
W tym artykule:
Najzdrowsza wieprzowina
Polędwica to najchudszy i najbardziej wartościowy element wieprzowiny. Jednym z jej kluczowych atutów jest jej wysoka zawartość białka, ktore jest doskonałym budulcem mięśni, wspomaga regenerację organizmu i wpływa na odporność.
W 100 gramach surowego mięsa znajduje się od 21 do 23 gramów łatwo przyswajalnego białka.
Ponadto to mięso niskotłuszczowe (zawiera jedynie 2 do 4 gramów tłuszczu na 100 gramów produktu), co przekłada się na niską kaloryczność (ok. 110–120 kcal w 100 gramach). Co więcej, mięso zawiera niewielkie ilości cholesterolu.
Mięso pełne witamin i minerałów
W polędwicy znajdziemy także witaminy z grupy B, wspierające funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm.
Mięso dostarcza również:
żelazo (niezbędne do transportu tlenu w organizmie),
cynk (wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na zdrowie skóry)
fosfor (dla mocnych kości i zębów).
Polędwiczka wieprzowa to także mięso bardzo uniwersalne. Można z niej przygotować bardzo proste dania, które będą świetnie smakować zarówno na słodko (np. z ananasem), jak i wydaniu wytrawnym (np. polędwiczki wieprzowe w musztardzie).
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.