Nalewka z jarzębiny-właściwości i przepis
Wielu z nas jarzębina kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, tworzeniem jesiennych bukietów i strzelaniem pomarańczowymi kulkami w rówieśników.
Przez niektórych ciągle jednak jest uważana za trującą w każdej postaci...
Tymczasem owoce jarzębiny powodują zatrucia, tylko jeśli zjada się je na surowo. Zawarty w nich kwas parasorbowy rozkłada się w czasie gotowania i suszenia.
Warto pamiętać, aby sparzyć je wrzątkiem przed zalaniem alkoholem.
Jarzębinówka sprawdzi się podczas deszczowych jesiennych wieczorów i zimowych dni.
Nie tylko świetnie rozgrzewa, ale jest sposobem naszych babć na pozbycie się biegunki.
Od lat stosowana jest przy zapaleniu pęcherza.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Właściwości jarzębiny -
Jarzębina to przede wszystkim źródło witaminy C.
Nasze babcie często mówią, że jest lepsza niż tabletka na grypę. Nie ma się czemu dziwić!
Wyciąg z owoców jarzębiny pomaga w leczeniu przeziębienia, chorobach płuc i nerek – kruszy kamienie nerkowe.
Małe czerwone kulki to nie tylko skarbnica witaminy C, ale także A, E, K i B. W jej składzie znajdziemy pokłady miedzi i magnezu.
Jarzębina wykazuje także silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Jarzębina jako kosmetyk
Jarzębina pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale i na urodę. Kremy z dodatkiem tych owoców likwidują cienie pod oczami i zmniejszają opuchliznę.
Te owoce ograniczają także rozwój grzybów i bakterii, dzięki czemu skóra staje się gładsza i pozbawiona wyprysków.
Zbiór jarzębiny
Owoce jarzębiny są zwykle dojrzałe już w pierwszej połowie września. Wówczas można je zbierać.
Warto jednak poczekać do początku października.
Według ogrodników gdy jarzębina dostanie trochę przymrozków, jej walory smakowe i właściwości lecznicze są jeszcze lepsze.
Najlepiej zrywać całe kiście (grona) jarzębiny i lekko oderwać owoce od łodyg. Jeżeli łatwo odchodzą, to oznacza, że są dojrzałe.
Jarzębina utrzymuje się na drzewach do listopada.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Nalewka z jarzębiny - właściwości
Przygotowanie nalewki z jarzębiny jest dobrym pomysłem dla wszystkich, którzy potrzebują się rozgrzać zimą i borykają z wieloma infekcjami.
Jeden kieliszek nalewki wieczorem zadziała rozgrzewająco i poprawi krążenie.
Zadziała też delikatnie moczopędnie, dzięki czemu pozbędziesz się infekcji dróg moczowych.
Jarzębina usprawni działanie układu trawiennego i pomoże wyleczyć biegunkę.
Poza właściwościami zdrowotnymi, nalewka z jarzębiny bardzo dobrze smakuje i wygląda. Jej czerwone zabarwienie i owocowy zapach zachęcają do skosztowania trunku.
Jak smakuje jarzębinówka? Jest kwaskowa i delikatnie cierpka.
Nalewka z jarzębiny. Przepis na jarzębinówkę
Do przygotowania nalewki z jarzębiny potrzebne są:
- 40 dag owoców jarzębiny
- Kilka rodzynek (można pominąć i dodać daktyle)
- 4 łyżki cukru
- Po 100 ml spirytusu oraz brandy
- 0.8 l wódki
Owoce należy umyć i usunąć szypułki. Zalej na chwilę wrzątkiem, aby jarzębina przestała być trująca. Dodaj cukier do owoców, zalej spirytusem i połową wódki. Postaw w cieple. Po 4 tygodniach zlej alkohol, owoce zalej resztą wódki i odstaw na tydzień. Przecedź, połącz z wcześniej zlanym alkoholem i brandy. Przefiltruj i rozlej do butelek – postaw w zimnie na pół roku.
NA ZDROWIE!
Jarzębina - ciekawostki
O jarzębinie istnieje legenda: gdy ludzie poznali drzewo jarzębiny to jej owoce miały smak słodki jak miód. Ludzie jednak nie pielęgnowali drzewa, a to postanowiło się zemścić za brak opieki i wydawać owoce trujące i kwaśne.
W dawnych czasach jarzębina pomagała przetrwać biedę zastępując mąkę do pieczenia.
Myśliwi wykorzystują kulki jarzębiny jako wabik na ptaki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl