Nalewka z jarzębiny - właściwości zdrowotne i przepis
1 z 7Jarzębinówka-dlaczego warto ją przygotować?
Jarzębina kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, tworzeniem jesiennych bukietów i strzelaniem pomarańczowymi kulkami w rówieśników.
Przez niektórych ciągle uważana jest za trującą w każdej postaci...
Tymczasem owoce jarzębiny powodują zatrucia tylko, jeśli zjada się je na surowo. Zawarty w nich kwas parasorbowy rozkłada się w czasie gotowania i suszenia.
Warto pamiętać, aby sparzyć je wrzątkiem przed zalaniem alkoholem.
Jarzębinówka sprawdzi się podczas deszczowych jesiennych wieczorów i zimowych dni.
Nie tylko świetnie rozgrzewa, ale jest sposobem naszych babć na pozbycie się biegunki.
Od lat stosowana jest przy zapaleniu pęcherza. To jednak nie wszystko.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO