Skarb z lasu dla zdrowia. To najlepszy moment na sok z brzozy
Sok z brzozy (inaczej oskoła lub bzowina) to naturalny napój o długiej tradycji, ceniony nie tylko za smak, ale też za swoje właściwości zdrowotne. Już od wieków był wykorzystywany w medycynie ludowej. Nie bez powodu bywa nazywany leśną "wodą życia" czy kroplówką prosto z lasu.
W tym artykule:
Jak pozyskać sok z brzozy?
Sok z brzozy zbiera się wczesną wiosną, zazwyczaj od połowy marca do połowy kwietnia, zanim na drzewach pojawią się liście - czyli wtedy, gdy brzoza "budzi się" po zimie i zaczyna krążyć w niej życiodajna ciecz.
Najpierw wybierz odpowiednie drzewo: zdrowe, dorosłe (min. 20-30 lat), z dala od dróg i zanieczyszczeń. Potem zrób mały otwór w pniu - np. wiertarką, na głębokość ok. 2-3 cm - a do niego włóż rurkę lub lejek, przez który sok będzie spływał do naczynia. Teraz możesz zacząć zbierać sok. Dziennie jedno drzewo może dać od 1 do 5 litrów. Po zakończeniu zatkaj koniecznie otwór np. drewnianym kołkiem lub naturalnym środkiem uszczelniającym, by drzewo mogło się zregenerować.
Bardzo ważne jest, aby nie pobierać soku zbyt intensywnie ani zbyt często z jednego drzewa - roślinie nie szkodzi jedynie zrównoważone pozyskiwanie.
Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"
Dlaczego warto pić sok z brzozy?
Sok z brzozy to naturalny, niskokaloryczny napój bogaty w mikroelementy i witaminy. W jego 100 ml zawiera się zaledwie 18 kcal, a w smaku jest przecież słodki. Z brzozy zresztą pozyskuje się ksylitol, popularny słodzik.
Sok z brzozy warto pić, ponieważ:
działa moczopędnie, wspierając oczyszczanie organizmu z toksyn,
dodaje energii dzięki zawartości naturalnych cukrów (głównie fruktozy i glukozy),
wzmacnia odporność, gdyż zawiera witaminę C, kwasy organiczne, enzymy i antyoksydanty,
wspiera pracę nerek i wątroby, ułatwiając usuwanie zbędnych produktów przemiany materii,
łagodzi bóle reumatyczne i stany zapalne ,
pomaga w pielęgnacji skóry – działa oczyszczająco, może być stosowany także zewnętrznie.
Również inne części brzozy mogą być wykorzystywane prozdrowotnie. Zbierane późną wiosną liście działają moczopędnie, przeciwzapalnie i oczyszczająco. Napar z nich pomaga przy infekcjach dróg moczowych i w kuracjach oczyszczających. Pączki brzozy zaś zawierają więcej olejków eterycznych i żywic, dzięki czemu działają przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Stosowane są w nalewkach i naparach.
Kora brzozy natomiast zawiera betulinę i kwas betulinowy - oba mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co wciąż jest przedmiotem licznych badań naukowych. Stosowana jest ona jednak raczej w przetwórstwie niż w domowych kuracjach. Przydać się może także tak zwany grzyb brzozowy (czyli błyskoporek podkorowy, inaczej zwany chagą). Rośnie on na pniach tego drzewa i uznaje się go za silny antyoksydant.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.