Ksylitol – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Ksylitol, zwyczajowo nazywany cukrem brzozowym, to naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Jest zdrowszą alternatywą dla sacharozy i syropów glukozowo – fruktozowych stosowanych w diecie oraz przemyśle spożywczym. Czy ksylitol jest bezpieczny dla osób z cukrzycą? Czy jest zdrowy?

Ksylitol do złudzenia przypomina "zwykły cukier"Ksylitol do złudzenia przypomina "zwykły cukier"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to ksylitol?

Ksylitol, znany także jako cukier brzozowy, to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Z chemicznego punktu widzenia jest to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku (cukrol) i zredukowana pochodna ksylozy. Nie jest cukrem, lecz alkoholem cukrowym.

Jakie cechy ma ksylitol? Do złudzenia przypomina „zwykły cukier”. To biały, krystaliczny proszek bez zapachu, o słodkim smaku bez posmaku. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i odporny na działanie wysokich temperatur. Nie podlega procesowi karmelizacji.

Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory brzozy, ale w naturze występuje również w wielu owocach (np. śliwkach, truskawkach, malinach) i warzywach (np. kalafiorze) oraz w grzybach. Co ciekawe, jest także wytwarzany w organizmie człowieka w procesach trawienia.

Jak powstaje ksylitol?

Niegdyś surowcem do pozyskiwania ksylitolu było drewno brzozowe. Obecnie wytwarza się go w procesie obróbki chemicznej także z innych drzew liściastych lub kukurydzy. Na skalę przemysłową ksylitol otrzymywany jest z ksylozy nazywanej cukrem drzewnym, która jest szeroko rozpowszechniona w świecie roślin.

Warty szczególnej uwagi jest ksylitol fiński. W Finlandii cukier brzozowy produkowany jest z masy drzewnej drzew liściastych, która poddawana jest różnym procesom chemicznym. Co ważne wyjściowy surowiec nie jest modyfikowany genetycznie. To przekłada się na jego jakość, ale i dość wysoką cenę.

Tańszy – ale i gorszej jakości – jest ksylitol chiński, który produkuje się z kolb kukurydzy (mogą być modyfikowane genetycznie), które są poddawane procesom biotechnologicznym z wykorzystaniem drożdży lub bakterii.

Zastosowanie ksylitolu w diecie i przemyśle

Ksylitol znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Opatruje się go symbolem E967 i używa do słodzenia. To zamiennik cukru i syropów glukozowo-fruktozowych (słodzik) głównie gum do żucia, ale także słodyczy (np. cukierków), przetworów mlecznych i owocowych. To również polepszacz barwy i trwałości produktów spożywczych.

Na co dzień ksylitol można stosować tak, jak zwykły cukier do słodzenia:

  • kawy, herbaty, kompotów,
  • deserów i ciast (z wyjątkiem ciasta drożdżowego, ponieważ nie wyrastają na nim drożdże),
  • przetworów owocowych, takich jak dżemy, marmolady czy konfitury, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci właściwości.

Właściwości zdrowotne ksylitolu

Jakie są korzyści zdrowotne związane z używaniem ksylitolu? Okazuje się, że jest ich całkiem sporo.

Ksylitol a cukrzyca

Choć ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, w przeciwieństwie do niego zawiera aż o 40 procent mniej kalorii (kaloryczność ksylitolu wynosi 2,4 kcal na 1 g). Co nie mniej istotne, posiada także zdecydowanie niższy indeks glikemiczny (IG=8).

Ponieważ ksylitol jest metabolizowany z niewielkim udziałem insuliny, jego spożycie prowadzi do niższego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż spożycie cukru, przez co nie wywołuje nagłego wyrzutu insuliny. Z tego powodu poleca się go osobom, które zmagają się z insulinoopornością i cukrzycą oraz odchudzającym się i dbającym o linię.

Wiele osób, dla których ważna jest zarówno kaloryczność, jak i indeks glikemiczny produktu spożywczego, także słodzika, zastanawia się, co jest lepsze: erytrol czy ksylitol? Diabetykom poleca się erytrytol, który nie dostarcza kalorii. Ma jednak wady: może powodować uczucie chłodu w ustach, a i nie jest bardzo słodki (trzeba go więcej użyć).

Ksylitol w profilaktyce próchnicy

Warto wiedzieć, że ksylitol, w odróżnieniu od zwykłego cukru, nie ma działania próchnicotwórczego. Ma to związek z tym, że nie jest przekształcany przez bakterie bytujące w jamie ustnej do kwasów szkodliwie działających na zęby, ponieważ nie ulega fermentacji w jamie ustnej.

Co więcej, spożywanie ksylitolu może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej, poprawia mineralizację szkliwa i przywraca równowagę zasadowo-kwasową ustach i przeciwdziała rozwojowi bakterii Streptococcus mutans odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.

Ponieważ ksylitol stymuluje produkcję śliny, zapobiega kserostomii (suchość błony śluzowej jamy ustnej). Co więcej, może pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida.
Ksylitol a zdrowie jelit

Ksylitol jest także prebiotykiem, który wspiera mikroflorę jelit, niezbędną dla dobrego trawienia i odporności organizmu. Jak to możliwe?

Część ksylitolu niepodlegająca metabolizmowi stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które podczas procesów fermentacyjnych obniżają pH panujące w jelicie. To:

  • hamuje namnażanie się bakterii chorobotwórczych,
  • poprawia wchłanianie innych ważnych dla organizmu składników, w tym jonów wapnia.

Wady ksylitolu

Światowe organizacje i instytucje zgodnie uznają ksylitol za bezpieczną substancję, którą można stosować na co dzień, a i wykorzystywać w przemyśle zarówno spożywczym, jak i farmaceutycznym.

Ksylitol nie ma zbyt wielu wad, niemniej warto o nich wiedzieć. Przede wszystkim należy spożywać go z umiarem. Okazuje się bowiem, że konsumowanie go w zbyt dużych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający. Ksylitol nie powinien być spożywany w ilości większej niż 100 g na dobę. Najbezpieczniej jest nie przekraczać 0,5 g ksylitolu na kilogram masy ciała na dobę.

Ksylitol należy ostrożnie stosować u małych dzieci oraz osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Jakie są potencjalne skutki uboczne spożycia ksylitolu? Cukier brzozowy może wywołać wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę.

Inną wadą ksylitolu jest jego cena. Ta potrafi być nawet 10-krotnie wyższa niż zwykłego cukru. Trudniej też go kupić niż klasyczny cukier, niemniej nie jest to specjalnie trudne.

Gdzie kupić produkty zawierające ksylitol?

„Cukier brzozowy” jest dostępny zarówno w sklepach stacjonarnych (delikatesy, sklepy spożywcze, sklepy ze zdrową żywnością), jak i internetowych. Kupując produkt warto zdecydować się na ten pochodzący z Finlandii, nie Chin.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda