Erytrol – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Erytrol, nazywany erytrytolem, to substancja słodząca stanowiąca naturalną alternatywę dla sacharozy. Jest bardzo podobny do cukru, ale o wiele zdrowszy. Dlaczego? Jak smakuje i jaki ma wpływ na zdrowie? Czy jest tak samo słodki jak cukier?

Erytrol to zamiennik cukru, który stosuje się przy deserach i wypiekachErytrol to zamiennik cukru, który stosuje się przy deserach i wypiekach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest erytrol ?

Erytrol, inaczej erytrytol lub erytryt, to substancja słodząca i dodatek żywności oznaczany symbolem E968. Z chemicznego punktu widzenia jest organicznym związkiem chemicznym, alifatycznym alkoholem czterowodorotlenowym z grupy cukroli. Należy do grupy alkoholi cukrowych (polihydroksylowych) zwanych poliolami.

W niewielkich ilościach erytrytol naturalnie występuje w owocach, niektórych porostach, wodorostach i w czerwonym winie, pyłkach kwiatów, owocach morza oraz sosie sojowym. Dostępny w sklepach erytrol to substancja sztucznie syntezowana.

Z czego produkowany jest erytrytol? Na skalę przemysłową pozyskuje się go na drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży.

Właściwości erytrolu

Erytrol to słodzik i zamiennik cukru, który jest do niego bardzo podobny. Występuje pod postacią białych drobinek w kształcie mikroskopijnych kryształków. Jest słodki, nie pozostawia goryczkowego posmaku, który często występuje przy stosowaniu niektórych innych substytutów cukru.

Warto wiedzieć, że erytrytol ma nie tylko słodki, ale i orzeźwiający, lekko mentolowy posmak. Wywołuje uczucie chłodu w ustach, co jest najbardziej wyczuwalne podczas próbowania czystej substancji. Dodanie go do potraw nie zmienia znacząco ich smaku.

Walory prozdrowotne erytrytolu

Erytrol nie jest metabolizowany w organizmie człowieka. Ponieważ nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, zostaje wydalany z organizmu w niezmienionej postaci wraz z moczem. Jego zaletą jest brak wpływu na poziom glukozy we krwi.

Erytrol a cukrzyca

Czy erytrol jest zdrowszy od cukru? Tak, wykazuje prozdrowotne działanie na organizm. Ponieważ ma zerową wartość energetyczną, jest polecany w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych.

Ponieważ ma dodatkowo zerowy indeks glikemiczny (IG=0), a jego indeks insulinemiczny (określający wzrost poziomu insuliny we krwi) wynosi 2, może być stosowany jako zamiennik cukru przez osoby z cukrzycą. Jest bezpieczny dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością.

Warto wiedzieć, że erytrol pomaga również chronić śródbłonek naczyń krwionośnych w warunkach hiperglikemii (to inaczej przecukrzenie, czyli stan, w którym stężenie glukozy w surowicy krwi jest podwyższone). Zwiększa również przepływ przez włosowate naczynia krwionośne i poprawia elastyczność tętnic u osób z cukrzycą typu 2.

Co istotne, erytrol wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że niweluje wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.

Erytrol a zdrowie jamy ustnej

Erytrytol nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy. Zmniejsza także ryzyko jej rozwoju poprzez zahamowanie procesu fermentacji cukrów przez bakterie odpowiadające za powstawanie ubytków nazębnych.

Erytrol jest także używany do usuwania płytki nazębnej w periodontologii (w formie proszku). Można go także znaleźć w pastach do zębów i w płynach do płukania jamy ustnej. Uznawany jest za przyjazny dla zębów.

Zastosowanie erytrolu w diecie i przemyśle

Erytrol jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym do produkcji napojów oraz deserów o obniżonej wartości kalorycznej. To nie tylko zamiennik cukru, ale i substancja wypełniająca lub utrzymująca wilgoć. Można go znaleźć w składzie lodów, galaretek, dżemów i gum do żucia oraz sosów.

Substancję docenia także przemysł farmaceutyczny. Erytrytol jest stosowany jako:

Do czego można używać erytrol? Jako zamiennik cukru sprawdzi się do słodzenia:

  • napojów (kawa, herbata, kompot),
  • wypieków, np. ciast i ciasteczek (jest odporny na wysoką temperaturę); nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych i chleba, drożdże bowiem nie fermentują polioli,
  • słodkich potraw (np. naleśników, knedli),
  • deserów, galaretek,
  • dżemów.

Stosując erytrol trzeba pamiętać, że cechuje go około 75 proc. słodyczy sacharozy. Ma to znaczenie między innymi przy zamienianiu cukru na słodzik (by uzyskać taki sam efekt i poziom słodkości, trzeba go użyć nieco więcej).

1 łyżeczka erytrolu ile to cukru?

Na 5 g cukru przypada około 6,5-7 g erytrolu, czyli na 1 łyżeczkę cukru przypada 1 1/3 łyżeczki erytrolu.

Erytrol – bezpieczeństwo i skutki uboczne

Erytrytol jest substancją, która została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za bezpieczną dla ludzi – nie tylko dorosłych, ale i dzieci (to alternatywa dla cukru dla dzieci z cukrzycą lub nadwagą). Bardzo ważne jednak jest, by zawsze pamiętać o umiarze. Przed wprowadzeniem erytrytolu do diety dziecka trzeba skonsultować się z lekarzem.

Jakie są potencjalne skutki uboczne spożycia erytrolu? Substancja przez większość osób jest dobrze tolerowana i nie wywołuje żadnych działań niepożądanych. Problematyczne może być nadmierne spożycie erytrytolu, co może wywołać wzdęcia, biegunki czy nudności.

Erytrytol – gdzie kupić?

Gdzie kupić erytrytol i produkty zawierające erytrol? Można je znaleźć w ofercie wielu sklepów – tak stacjonarnych, jak i internetowych. Ważne jest, by wybierać sprawdzone miejsca, które oferują produkty najwyższej jakości potwierdzonej certyfikatami. To zwykle sklepy ze zdrową żywnością i apteki, ale także delikatesy i supermarkety. Cena erytrolu wynosi około 15 złotych za kilogram.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu