Napoje, które chronią przed miażdżycą. Odtykają tętnice, obniżają cholesterol
Dieta wpływa na stan naszych naczyń krwionośnych, dla których nie jest obojętne, co jemy i pijemy. Istnieją napoje pomagające obniżyć cholesterol, redukować stany zapalne, wspierające przepływ krwi, czy chroniąc serce przed miażdżycą. Które z nich sprzyjają procesowi oczyszczania tętnic i dbają o ich utrzymanie w dobrej kondycji przez długie lata?
Sok z buraka
Buraki są źródłem cennych składników odżywczych, zawierają m.in. witaminy C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy oraz minerały - wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas i sód, jak też antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko chorób serca.
To jedno z nielicznych warzyw bogatych w betalainy, zmniejszające stany zapalne, wspierające organizm w ochronie przed nowotworami i innymi chorobami. Buraki naturalnie zawierają dużo azotanów, które organizm przekształca w tlenek azotu - związek rozszerzający naczynia krwionośne, poprawiając dostarczanie tlenu i zmniejszając sztywność tętnic. Z tego względu sok z buraka jest korzystny dla serca.
Badania National Institutes of Health sugerują, że codzienne picie soku z buraka może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać ogólne krążenie. Sok ten wspiera również pracę wątroby, co pomaga w metabolizmie cholesterolu, a dodatkowo chroni tętnice przed odkładaniem się tłuszczu.
Zielona herbata
Mieszkańcy Chin od lat stosowali zieloną herbatę na wiele bolączek. Wykorzystywano ją m.in. do łagodzenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czy leczenia bólu głowy. Mimo że badania naukowe potwierdziły korzyści płynące z działania zielonej herbaty znacznie później, to Chińczycy już ponad 4500 lat temu parzyli zielone liście.
Dziś zaleca się picie zielonej herbaty jako profilaktykę zdrowotną. Doceniana jest przede wszystkim za bogactwo przeciwutleniaczy, zwłaszcza związków o nazwie katechiny, które pomagają zmniejszać poziom "złego" cholesterolu LDL oraz redukują stres oksydacyjny w naczyniach. Ten rodzaj herbaty poprawia funkcję śródbłonka (czyli wewnętrznej wyściółki naczyń krwionośnych), co usprawnia przepływ krwi i zwiększa elastyczność tętnic, utrudniając rozwój blaszek miażdżycowych.
Systematyczne picie zielonej herbaty można powiązać z niższym ryzykiem chorób tętnic wieńcowych i ogólnie lepszym stanem układu krążenia.
Należy jednak pamiętać, że ta herbata nie usuwa całkowicie istniejących blaszek miażdżycowych - może je jedynie stabilizować lub spowolnić ich rozwój.
Sok z owocu granatu
Owoc granatu zawiera bogactwo witaminy K i C, cennych minerałów, jak cynk, żelazo, magnez, wapń, potas, miedź i fosfor. Zawiera też kwas foliowy, kwas pantotenowy, błonnik i dużą ilość przeciwutleniaczy. To przede wszystkim dzięki nim sok z tego owocu ma właściwości oczyszczające tętnice. Jeśli zatem szukasz smacznego sposobu na wzmocnienie zdrowia serca, sok z granatu będzie doskonałym wyborem. Obecne w nim silne przeciwutleniacze, takie jak punikalaginy i antocyjany, pomagają zwalczać stany zapalne i chronią ściany tętnic przed uszkodzeniami.
Badanie opublikowane w "National Library of Medicine" wykazało, że regularne spożywanie niesłodzonego soku z granatu może spowalniać odkładanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach szyjnych i poprawiać krążenie. Zawarte w nim flawonoidy zapobiegają również utlenianiu cholesterolu - procesu rozpoczynającego powstawanie blaszek miażdżycowych.
Chcąc czerpać z tych korzyści wybieraj czysty, niesłodzony sok z granatu lub dodawaj jego świeże pestki do koktajli - pomoże to zachować błonnik i zmaksymalizować działanie przeciwutleniające.
Sok z żurawiny
Owoce żurawiny słyną z wysokiej zawartości witaminy C, witamin z grupy B - B1 i B2 oraz witaminy E. Dostarczają kwasu foliowego, niacyny, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu i błonnika. Żurawina zawiera także silne przeciwutleniacze (antocyjany i flawonoidy) oraz glukozę i fruktozę, czyli naturalne cukry.
Jedno z badań opisanych w "The Times of India" wykazało, że spożywanie około 240 ml soku żurawinowego dwa razy w ciągu dnia przez 8 tygodni wpłynęło na obniżenie ciśnienia oraz poziomu trójglicerydów.
Zdaniem naukowców sok żurawinowy jest bogaty w antyoksydanty: polifenole i flawonoidy (np. antocyjany), które zmniejszają stres oksydacyjny i wspierają elastyczność naczyń. Pozytywnie wpływa on również na profil lipidowy i zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu HDL, zaś obniża "zły" LDL, co zmniejsza odkładanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Herbata hibiskusowa
Jeszcze jednym napojem, który polecany jest przez ekspertów w kontekście ochrony przed miażdżycą i "oczyszczania" tętnic, jest herbata hibiskusowa. Ten naturalny napój wyróżnia się silnymi właściwościami ochronnymi dla serca i naczyń krwionośnych. Znajdujące się w niej antocyjany i polifenole mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dzięki czemu wzmacniają ściany tętnic przed uszkodzeniami i chronią przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych.
Systematycznie picie naparu z hibiskusa pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć poziom cholesterolu LDL i wspiera elastyczność naczyń, co poprawia przepływ krwi. Hibiskus może zatem nie tylko spowalniać rozwój miażdżycy, ale również wspierać naturalne "oczyszczanie" tętnic i utrzymanie ich w dobrym stanie.
Źródła: • timesofindia.indiatimes.com, • economictimes.indiatimes.com, • www.medicalnewstoday.com
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.