Nie gluten, ale fruktany mogą być odpowiedzialne za dolegliwości gastryczne

Kłopoty żołądkowe po zjedzeniu chleba, makaronu czy niektórych kasz uważasz za wrażliwość na gluten. Nie masz celiakii, ale dieta bez pszenicy ci służy? Być może za twoje kłopoty nie jest odpowiedzialny gluten, ale inna substancja. Fruktany.

Cebula zawiera fruktanyCebula zawiera fruktany
Źródło zdjęć: © (123rf) Cebula zawiera fruktany
Ewa Rycerz

Sugerują to naukowcy z Oslo i Melbourne. Poddali oni badaniom osoby, które skarżyły się na kłopoty trawienne po zjedzeniu potraw z zawartością pszenicy, ale jednocześnie nie cierpią na celiakię. Wnioski z ich badań są bardzo ciekawe.

Nowe spojrzenie na problem

Autorzy pracy zaprosili do eksperymetu 59 osób. Nie były one chore na celiakię, ale często zgłaszały dolegliwości gastryczne po zjedzeniu pszenicy. W związku z tym przeszły na dietę bezglutenową.

Naukowcy poprosili uczestników, aby wprowadzili do swojej diety specjalnie przygotowane batony. Przez tydzień mieli jeść jeden rodzaj batona, po tygodniowej przerwie – drugi, i po kolejnym tygodniu przerwy – kolejny. Ankietowani nie znali składów produktów. Nie wiedzieli, że produkty, choć nie różniły się smakiem, miały inne składniki.

Na co może chorować jelito cienkie?

W pierwszy tygodniu jedli więc batony z glutenem, w drugim – z fruktanami, a w trzecim – bez glutenu i fruktanów.

Okazało się, że batony z glutenem nie wpłynęły na zdrowie uczestników badania. Tak samo jak te bez glutenu i fruktanów. Natomiast spożywanie produktów z fruktanami skutkowało wzdęciami, bólami brzucha i mdłościami. Liczba osób, które doświadczyły nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego po zjedzeniu tych związków wzrosła o kilkanaście proc.

Frutkany a drażliwe jelita

Jaki ma to związek z odstawieniem glutenu u osób nie chorujących na celiakię? Jane Muir, jedna z autorek badań tłumaczy, że osoby, które mają nadwrażliwe jelita po przejściu na dietę bezglutenową nie pozbywają się wszystkich objawów, czują jednak wyraźną poprawę. Jednak eliminując z diety pszenicę, zmniejszają spożycie fruktanów. Nie pozbywają się ich do końca, ponieważ związki obecne są także w innych produktach, np. w cebuli.

Eksperci podkreślają, że chcą kontynuować badania. Jeśli okaże się, że fruktany są faktycznie odpowiedzialne za dolegliwości gastryczne, osoby cierpiące na nadwrażliwość jelit będą mogły ograniczyć ich spożycie poprzez m.in. eliminację ciecierzycy, czosnku czy chleba na zakwasie z diety.

Wyniki badań zostały opublikowane w piśmie "Gastroenterology".

Fruktany to oligosacharydy. Są cząsteczkami węglowodanów krótkołańcuchowych o pochodzeniu roślinnym. Zawierają łańcuch cząsteczek fruktozy. Znajdują się m.in. w czosnku, cebuli, imbirze. Najlepiej poznanym fruktanem jest inulina.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"