Nie gluten, ale fruktany mogą być odpowiedzialne za dolegliwości gastryczne

Kłopoty żołądkowe po zjedzeniu chleba, makaronu czy niektórych kasz uważasz za wrażliwość na gluten. Nie masz celiakii, ale dieta bez pszenicy ci służy? Być może za twoje kłopoty nie jest odpowiedzialny gluten, ale inna substancja. Fruktany.

Zobacz film: "Na co może chorować jelito cienkie?"

Sugerują to naukowcy z Oslo i Melbourne. Poddali oni badaniom osoby, które skarżyły się na kłopoty trawienne po zjedzeniu potraw z zawartością pszenicy, ale jednocześnie nie cierpią na celiakię. Wnioski z ich badań są bardzo ciekawe.

1. Nowe spojrzenie na problem

Autorzy pracy zaprosili do eksperymetu 59 osób. Nie były one chore na celiakię, ale często zgłaszały dolegliwości gastryczne po zjedzeniu pszenicy. W związku z tym przeszły na dietę bezglutenową.

Naukowcy poprosili uczestników, aby wprowadzili do swojej diety specjalnie przygotowane batony. Przez tydzień mieli jeść jeden rodzaj batona, po tygodniowej przerwie – drugi, i po kolejnym tygodniu przerwy – kolejny. Ankietowani nie znali składów produktów. Nie wiedzieli, że produkty, choć nie różniły się smakiem, miały inne składniki.

Te materiały na temat jelit cieszą się popularnością:

W pierwszy tygodniu jedli więc batony z glutenem, w drugim – z fruktanami, a w trzecim – bez glutenu i fruktanów.

Okazało się, że batony z glutenem nie wpłynęły na zdrowie uczestników badania. Tak samo jak te bez glutenu i fruktanów. Natomiast spożywanie produktów z fruktanami skutkowało wzdęciami, bólami brzucha i mdłościami. Liczba osób, które doświadczyły nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego po zjedzeniu tych związków wzrosła o kilkanaście proc.

2. Frutkany a drażliwe jelita

Jaki ma to związek z odstawieniem glutenu u osób nie chorujących na celiakię? Jane Muir, jedna z autorek badań tłumaczy, że osoby, które mają nadwrażliwe jelita po przejściu na dietę bezglutenową nie pozbywają się wszystkich objawów, czują jednak wyraźną poprawę. Jednak eliminując z diety pszenicę, zmniejszają spożycie fruktanów. Nie pozbywają się ich do końca, ponieważ związki obecne są także w innych produktach, np. w cebuli.

Cebula zawiera fruktany
Cebula zawiera fruktany ((123rf) Cebula zawiera fruktany)

Eksperci podkreślają, że chcą kontynuować badania. Jeśli okaże się, że fruktany są faktycznie odpowiedzialne za dolegliwości gastryczne, osoby cierpiące na nadwrażliwość jelit będą mogły ograniczyć ich spożycie poprzez m.in. eliminację ciecierzycy, czosnku czy chleba na zakwasie z diety.

Wyniki badań zostały opublikowane w piśmie "Gastroenterology".

Fruktany to oligosacharydy. Są cząsteczkami węglowodanów krótkołańcuchowych o pochodzeniu roślinnym. Zawierają łańcuch cząsteczek fruktozy. Znajdują się m.in. w czosnku, cebuli, imbirze. Najlepiej poznanym fruktanem jest inulina.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy