Niedoceniana ryba. Jest chuda i prawie nie ma ości, a wspiera serce i mózg

W dobie rosnącego zainteresowania zdrowym odżywianiem i poszukiwaniem wartościowych źródeł białka coraz częściej zwracamy uwagę na ryby morskie. Jedną z tych, która dziś już niemal odeszła w zapomnienie, jest kergulena, zwana też nototenią lub dorszem antarktycznym.

Dlaczego warto sięgać po kergulenę?Dlaczego warto sięgać po kergulenę?
Źródło zdjęć: © Getty

Skarb z południowych mórz

Kergulena to ryba zamieszkująca zimne, krystalicznie czyste wody wokół subantarktycznych wysp Kerguelena i Georgii Południowej. Ze względu na niską temperaturę środowiska rozwija się powoli, co wpływa na jakość jej mięsa. Jest zwarte, sprężyste, delikatne w smaku, przypominające połączenie dorsza i morszczuka.

Kergulena to doskonałe źródło pełnowartościowego białka - porcja 100 g zawiera ok. 18-20 g łatwo przyswajalnych aminokwasów, co czyni ją świetną alternatywą dla mięsa czerwonego. Ale to nie wszystko. Ryba jest również bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, które wspierają pracę serca, układ nerwowy i funkcje poznawcze. Regularne spożywanie ryb bogatych w omega-3 może obniżać poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL, zmniejszać ryzyko zawału i poprawiać pamięć.

Dodatkowo kergulena zawiera:

  • witaminę D - kluczową dla odporności i zdrowia kości,
  • witaminę B12 - niezbędną dla układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek,
  • selen i jod - pierwiastki wspierające pracę tarczycy.

Jednym z atutów kerguleny jest także stosunkowo niskie stężenie metali ciężkich, co wynika z jej środowiska życia - czystych, chłodnych wód południowych. Dzięki temu ryba ta może stanowić zdrową alternatywę dla czerwonego mięsa także dla dzieci i kobiet w ciąży.

Gdzie kupić i jak przyrządzić kergulenę?

Choć jeszcze do niedawna była dostępna niemal wyłącznie dla gastronomii, dziś kergulena coraz częściej pojawia się w ofercie sklepów internetowych z rybami mrożonymi, a także w wybranych delikatesach rybnych w większych miastach. Występuje najczęściej jako filet mrożony bez skóry, gotowy do przygotowania bez wcześniejszego rozmrażania.

Nadaje się zarówno do pieczenia, gotowania na parze, jak i smażenia na maśle klarowanym. Dzięki łagodnemu smakowi świetnie komponuje się z ziołami, cytryną i warzywami. Można z niej przygotować delikatne kotleciki rybne, zapiekanki czy dodać do zupy rybnej o łagodnym smaku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"