Niedoceniany korzeń. Usuwa toksyny i chroni przed rakiem

Korzeń pietruszki, a także jego nać są bogate w składniki odżywcze i związki roślinne o wielu potencjalnych właściwościach prozdrowotnych. Wspierają odporność, pomagają w redukcji stanów zapalnych, chronią wątrobę, a nawet wykazują działanie przeciwnowotworowe. Jakie jeszcze są korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pietruszki?

To warzywo musisz włączyć jesienią do diety. Odchudza, wspiera odporność i chroni przed rakiemTo warzywo musisz włączyć jesienią do diety. Odchudza, wspiera odporność i chroni przed rakiem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pietruszka i jej skład

Korzeń pietruszki znano już w medycynie ludowej, korzystano z jego cennych właściwości, m.in. wspomagających trawienie, przeciwzapalnych, wzmacniających i moczopędnych. Już w tamtych czasach zbierano natkę pietruszki jesienią lub wczesną wiosną i suszono, by korzystać z jej właściwości przez cały rok.

Korzeń pietruszki to prawdziwa bomba witamin i minerałów. 100 gramów surowego korzenia zawiera:

  • około 55 kalorii,
  • 12 gramów węglowodanów,
  • 4 gramy błonnika,
  • 2 gramy białka,
  • 0,6 grama tłuszczu.

Co więcej, 100 gramowa porcja pokrywa 55% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 45% dziennego zapotrzebowania na witaminę B9 (kwas foliowy), a także dostarcza potasu, magnezu, cynku, fosforu i żelaza.

Natka pietruszki ma nieco inny profil - jest mniej kaloryczna (ok. 36 kalorii na 100 g), a jednocześnie jeszcze bogatsza w niektóre witaminy i minerały. Wyróżnia się przede wszystkim witaminą C, której zawiera nawet dwa razy więcej niż korzeń (ok. 130-160 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g) oraz witaminą A (beta-karoten), której w korzeniu prawie nie ma.

Jednocześnie natka pietruszki to jedno z najlepszych źródeł witaminy K - ponad 500 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g. Ponadto ma więcej żelaza, wapnia, magnezu i potasu niż korzeń i podobną ilość kwasu foliowego.

Właściwości zdrowotne

Pomaga w odchudzaniu

Bogactwo witamin i minerałów to nie wszystkie atuty pietruszki. Ta niepozorna roślina dostarcza mnóstwo błonnika, który pęcznieje w żołądku i utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo, pietruszka należy do niskokalorycznych warzyw o znikomej zawartości tłuszczu.

To wszystko sprawia, że świetnie sprawdza się w różnych rodzajach diet, zwłaszcza tych ukierunkowanych na zdrowe odżywianie i kontrolę masy ciała.

Działa przeciwzapalnie

Pietruszka wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną organizmu na stres i zagrożenia, ale jego nadmiar zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych. Substancje obecne w korzeniu pietruszki, takie jak mirycystycyna, apiole czy furanokumaryny, łączą w sobie działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. W zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie pomocne są również zasoby witaminy C, cynku i magnezu obecne w tym warzywie.

Regularne spożywanie korzenia pietruszki może zatem wspierać redukcję stanów zapalnych i obniżać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy osteoporoza.

Zmniejsza stres oksydacyjny

Korzeń pietruszki dostarcza przeciwutleniaczy, które pomagają redukować stres oksydacyjny i zwalczać wolne rodniki - reaktywne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki, nasilać stan zapalny i przyczyniać się do rozwoju chorób, jeśli ich poziom w organizmie staje się zbyt wysoki.

Do najważniejszych antyoksydantów, obecnych w korzeniu pietruszki należą mirycystycyna i apiole - to właśnie im przypisuje się dużą część ochronnego działania. Nie można też zapominać o wysokiej zawartości witaminy C, która sama w sobie jest silnym przeciwutleniaczem i odgrywa istotną rolę w profilaktyce wielu chorób.

Natka ma jeszcze silniejsze działanie antyoksydacyjne dzięki wyższej zawartości chlorofilu i flawonoidów.

Wspiera detoksykację organizmu

W procesie detoksykacji kluczową rolę odgrywa wątroba - neutralizując toksyny, które mogą trafiać do organizmu wraz z żywnością, lekami czy zanieczyszczeniami środowiska. W tym procesie ogromne znaczenie ma glutation - przeciwutleniacz wytwarzany przez wątrobę, który wspiera działanie enzymów odpowiedzialnych za usuwanie szkodliwych związków.

Badania na zwierzętach wykazały, że sok z korzenia pietruszki istotnie zwiększał poziom glutationu i innych enzymów detoksykacyjnych w wątrobie myszy, narażonych na działanie toksycznych substancji.

Zdaniem naukowców, sok z korzenia pietruszki może wspierać organizm w ochronie przed szkodliwymi związkami. Trzeba jednak podkreślić, że są to wyniki badań przedklinicznych, w celu potwierdzenia takiego działania u ludzi potrzebne są dalsze analizy.

Natka pietruszki również może wspierać detoksykację organizmu, choć w łagodniejszy sposób - głównie poprzez działanie moczopędne i wspomaganie metabolizmu.

Chroni przed nowotworami

Według niektórych badań, korzeń pietruszki może wspierać ochronę przed wybranymi rodzajami nowotworów. Warzywo zawiera dużo błonnika, który wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju nowotworów jelita grubego, jajnika, a także zapadania na nowotwory głowy i szyi.

Badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z korzenia pietruszki hamował wzrost i namnażanie komórek raka piersi. Choć wyniki są obiecujące, potrzebne są dalsze, dobrze zaprojektowane badania kliniczne, aby potwierdzić to działanie u ludzi.

Natka pietruszki również jest polecana w profilaktyce nowotworowej ze względu na bogactwo antyoksydantów, które wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Wspiera odporność

Pietruszka pozytywnie wpływa również na układ immunologiczny - stanowi doskonałe źródło błonnika i witaminy C. Te dwa składniki odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C wzmacnia naturalną odporność, wspiera organizm w walce z bakteriami, stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Co więcej, pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę i nabłonek przewodu pokarmowego, tworząc naturalną barierę ochronną przed drobnoustrojami.

Z kolei błonnik odżywia korzystnie bakterie jelitowe. Badania wskazują, że zdrowa mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w ochronie przed infekcjami.

Źródło: https://www.healthline.com/

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda