Niedoceniany skarb polskich ogrodów. Żółte owoce są bogactwem antyrakowych związków

Latem wiele polskich dróg, sadów i ogrodów ugina się pod ciężarem drobnych, żółtych owoców – mirabelek. Choć ich słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy, mirabelki są dziś owocem niedocenianym, traktowanym częściej jak element nostalgii niż skarb codziennej diety. Tymczasem ich historia w Polsce jest długa i barwna.

Mirabelki to bogactwo polifenoli i związków o działaniu hepatoprotekcyjnymMirabelki to bogactwo polifenoli i związków o działaniu hepatoprotekcyjnym
Źródło zdjęć: © Getty
Karolina Rozmus

Mirabelki. Bogactwo składników bioaktywnych

W czasach PRL-u mirabelki często trafiały do słoików pod postacią domowych konfitur, powideł i kompotów, a ich łatwość uprawy sprawiała, że sadzono je masowo w ogródkach działkowych oraz przy drogach jako drzewa użytkowe. W Warszawie np. mirabelki stały się symbolem miejskiej przyrody, przetrwały nawet zniszczenia wojenne i dziś owocują na dziko, jakby wbrew zapomnieniu.

Wbrew pozorom mirabelki (Prunus domestica subsp. syriaca) są cennym źródłem substancji prozdrowotnych. Zawierają duże ilości witaminy C, a także witaminy z grupy B (głównie B6, B1, B2), które wspierają układ nerwowy i metabolizm energetyczny. Naukowcy zwracają uwagę na wysoką zawartość polifenoli – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym, które mogą chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca czy nowotwory.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Journal of Food Composition and Analysis" (2021), porównującym różne odmiany śliw, mirabelki wykazywały wysoką zawartość fenolokwasów, głównie kwasu chlorogenowego, znanego ze swojego działania przeciwzapalnego i wspomagającego metabolizm glukozy. Inne prace wskazują na obecność antocyjanów, nawet w żółtych odmianach, które przyczyniają się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych oraz wspomagają działanie układu sercowo-naczyniowego.

Wsparcie dla trawienia i detoksykacji

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego mirabelki wspomagają pracę układu trawiennego – regulują perystaltykę jelit i mogą zapobiegać zaparciom. Obecne w nich pektyny wiążą toksyny i metale ciężkie w przewodzie pokarmowym, wspierając naturalne mechanizmy detoksykacyjne organizmu. Regularne spożywanie tych owoców może być zatem korzystne nie tylko dla osób z problemami trawiennymi, ale także dla tych, którzy chcą wspomóc oczyszczanie organizmu.

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Belgradzie (2019) wykazało, że ekstrakty z mirabelek wykazują właściwości hepatoprotekcyjne – czyli chroniące wątrobę – u zwierząt laboratoryjnych poddanych działaniu toksyn. Naukowcy przypisują ten efekt synergii działania flawonoidów i witamin o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

Naturalna słodycz bez wyrzutów sumienia

Mirabelki, mimo słodkiego smaku, mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, co czyni je bezpiecznym wyborem dla osób z insulinoopornością czy predyspozycjami do cukrzycy typu 2. Obecność błonnika spowalnia wchłanianie cukrów, a dodatkowo zawarte w owocach związki bioaktywne mogą wspierać wrażliwość insulinową.

W literaturze przedmiotu można znaleźć dane, że regularne spożywanie owoców z rodzaju Prunus wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zespołu metabolicznego, co udowodniono m.in. w metaanalizie badań kohortowych opublikowanej w "Nutrients" (2020).

Źródła

  1. "Journal of Food Composition and Analysis" (2021)
  2. Lee, C. Y., Rennaker, C., & Wrolstad, R. E. (2005). Anthocyanins in fruits and vegetables and their health effects. In: Phytochemicals and Health: Perspectives for Research and Technological Development
  3. Sarić, B., et al. (2019). Hepatoprotective potential of plum species: comparative analysis in animal model. Journal of Medicinal Plants Research, 13(2), 36–42.
  4. Wang, X., Ouyang, Y., Liu, J., Zhu, M., Zhao, G., Bao, W., Hu, F. B. (2020). Fruit and vegetable consumption and risk of metabolic syndrome: A meta-analysis of cohort studies. Nutrients, 12(5), 1301.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin