Kardiolog wskazał najzdrowszy ser. Zbija ciśnienie, cholesterol i cukier we krwi

Nie wszystkie sery są tylko bombami cholesterolu – niektóre mogą wspierać zdrowie i stanowić w diecie cenne źródło białka, minerałów i witamin. Dr Dariush Mozaffarian, kardiolog z Harvardu, wskazał, który ser jego zdaniem jest najzdrowszy.

Najzdrowszy ser. Kardiolog nie ma wątpliwościNajzdrowszy ser. Kardiolog nie ma wątpliwości
Źródło zdjęć: © X / Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Dlaczego warto jeść ser?

Sery są nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych. To doskonałe źródło białka, które wspiera budowę mięśni i regenerację tkanek. Dodatkowo dostarczają one wapnia – kluczowego dla zdrowia kości i zębów, szczególnie istotnego dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i seniorów.

Sery zawierają również witaminy z grupy B, witaminy A i D, a także minerały, takie jak fosfor, cynk i selen.

Jednak mimo licznych korzyści, dietetycy zalecają zachować umiar w spożyciu sera. Przeważnie jest on produktem kalorycznym i bogatym w tłuszcze nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu, prowadzą do odkładania się tkanki tłuszczowej i rozwoju cukrzycy typu 2. Niektóre sery zawierają także duże ilości sodu, co może wpływać na wzrost ciśnienia krwi.

Dotyczy to przede wszystkim serów żółtych (gouda, cheddar, ementaler i inne), twardych (parmezan), pleśniowych (brie, camembert) oraz wszelkich topionych mieszanek serowych. Nie wszystkie sery są jednak niezdrowe.

Sery żółte zawierają dużo tłuszczu i powinny być spożywane z umiarem
Sery żółte zawierają dużo tłuszczu i powinny być spożywane z umiarem © Adobe Stock

Jakie sery warto wybierać?

Eksperci wskazują kilka rodzajów serów, które są szczególnie korzystne dla zdrowia:

  • Mozzarella – według dr. Dariusha Mozaffariana, kardiologa z Harvardu, to najzdrowszy ser. Spożycie mozzarelli light wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz poprawę profilu lipidowego, co wpływa na niższy cholesterol. Zawiera mniej sodu niż sery dojrzewające, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych. To doskonały ser także dla cukrzyków, ponieważ wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.
  • Twaróg (ser biały) – ma niską zawartość tłuszczu i sodu w porównaniu do innych serów. Jest bogaty w białko, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B.
  • Sery kozie – cechują się wysoką zawartością cynku, żelaza i manganu. Są bogate w witaminy i minerały, a dodatkowo często lepiej tolerowane przez osoby z nietolerancją laktozy. Zawierają jednak pewne ilości tłuszczu, dlatego nie wolno z nimi przesadzać.
  • Feta – charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu i sodu niż sery dojrzewające. Jest źródłem wapnia i białka, ale najlepiej wybierać wersje o obniżonej zawartości soli. Dr. Eleni Skopouli zaznacza, że feta produkowana z mleka owczego zawiera więcej kwasów omega-3 i CLA (sprzężony kwas linolowy), co zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Czytaj składy

Choć sery mogą być częścią zdrowej diety, kluczowe jest ich umiarkowane spożycie oraz wybór tych o lepszym składzie. Warto zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty zawierające wyłącznie mleko, sól, podpuszczkę i kultury bakterii.

Nie warto inwestować w te wzbogacone o sztuczne barwniki, zapachy, konserwanty, wzmacniacze smaku. Przed sięgnięciem po ser, warto zawsze sprawdzić ilość tłuszczu, którą zawiera. Produkty te z reguły spożywa się w relatywnie niewielkich ilościach - dwa plasterki na kanapki, pół garści wiórek do posypania makaronu, ale w przypadku tłustych serów, już nawet taka ilość doda nam do jadłospisu od 200 do 300 dodatkowych kalorii.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Healthline

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, jakiemu nawykowi zawdzięcza długie życie
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, jakiemu nawykowi zawdzięcza długie życie
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy