Newsy"Niszczyciel cukru" wkroczył na polski rynek. "Błędne koło"

"Niszczyciel cukru" wkroczył na polski rynek. "Błędne koło"

Wystarczy chwila, by słodki smak po prostu zniknął. Na rynku pojawił się spray, który blokuje kubki smakowe i ma pomóc w ograniczeniu słodyczy. Choć to preparat roślinny, warto zachować rozsądek. - Wiele osób rezygnuje z leków stosowanych w chorobach przewlekłych i na własną rękę przerzuca się na suplementy, licząc, że są lepsze, bo roślinne. Spotykam się z tym w codziennej praktyce - ostrzega dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Słodki smak od razu znika. Ale nie daj się nabrać
Słodki smak od razu znika. Ale nie daj się nabrać
Źródło zdjęć: © Getty Images / Facebook
Katarzyna Prus

"Zabija" cukier w kilka sekund

Nadmiar cukru to prosta droga do wielu przewlekłych chorób, w tym nowotworowych. Lekarze i dietetycy ostrzegają, by go ograniczać, bo to jeden z najsilniejszych składników prozapalnych obecnych w produktach spożywczych.

Wnioski, które płyną z badań dotyczących wpływu cukru na zdrowie, są alarmujące. Naukowcy z Chin i USA wyliczyli niedawno, że przesadzanie z cukrem wywołuje aż 45 skutków dla zdrowia, w tym choroby serca, cukrzycę, depresję i nowotwory.

W analizie opublikowanej na łamach "The BMJ" ostrzegają, że spożycie cukru zwiększa ryzyko zaburzeń endokrynologicznych lub metabolicznych (m.in. cukrzycy, dny moczanowej, otyłości), a także chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym (np. nadciśnienia, zawału serca czy udaru).

Czynnik, który zwiększa ryzyko choroby alzheimera

Suplement ma pomóc w ograniczeniu cukru
Suplement ma pomóc w ograniczeniu cukru© Getty Images

Cukier przyczynia się do rozwoju siedmiu rodzajów raka, w tym nowotworów trzustki, piersi i prostaty. Ryzyko dotyczy również depresji, astmy oraz próchnica zębów.

W związku z tym spożycie cukrów powinno ograniczyć do około sześciu łyżeczek, czyli mniej niż 25 gramów dziennie, a napojów zawierających cukier do mniej niż jednej porcji tygodniowo (około 200-355 ml/tydzień).

Walka z cukrem nie zawsze jest jednak prosta i może okazać się skuteczna tylko na chwilę.

Tymczasem na rynku pojawił się nowy roślinny produkt, który - jak przekonuje jego producent - ma "wspomóc psychologiczne i fizyczne uniezależnienie się od cukru i żywności zawierającej cukier".

Chodzi o spray, którego substancją czynną jest kwas gymnemowy pozyskany z rośliny Gymnema sylvestre, nazywanej "niszczycielem cukru". Producent przekonuje, że preparat działa już po kilku sekundach, blokując wybiórczo kubki smakowe na słodki smak na około pół godziny. Wystarczy psiknąć na język, a po chwili "cukier smakuje jak piasek, czekolada smakuje jak masło, słodzone napoje gazowane smakują jak kwaśna woda".

Ten roślinny składnik można też znaleźć w innych produktach w formie kapsułek czy syropu. Mają one m.in. wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej i apetytu na słodycze oraz regulację poziomu glukozy we krwi.

Rozwiązanie na chwilę

Dietetyk przestrzega jednak, by do takich "wspomagaczy" podchodzić z rozsądkiem i mieć świadomość, że preparaty roślinne też mogą się wiązać z ryzykiem.

- Kwas gymnemowy pozyskany z Gymnema sylvestre to nie jest nowa substancja, ale dobrze znana w medycynie ajurwedyjskiej. I już na samym początku pojawia nam się kontrowersja, bo choć ajurweda może wspomagać leczenie różnych chorób, to zbyt duże dawki ziół mogą szkodzić wątrobie, poważnie ją obciążając i uszkadzając - zwraca uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

- Niemniej jednak faktycznie roślina Gymnema sylvestre działa w ten sposób, że przestajemy czuć słodki smak, a także spada ochota na takie produkty. Niestety nie jest to rozwiązanie na stałe, ale na maksymalnie kilka miesięcy, jak w przypadku większości suplementów np. coraz bardziej popularnej obecnie ashwagandhy - zaznacza ekspert.

Zaznacza, że z suplementacją, która ma być jedynie wspomagaczem, nie można przesadzać, bo takie środki nie rozwiążą za nas problemu.

- Pamiętajmy, że takie suplementy, obojętnie w jakiej są formie, działają tylko przez jakiś czas. To niestety wpędza nas w błędne koło, bo musimy brać stale takie preparaty, by utrzymać efekt. Zaczynamy więc polegać na suplemencie, zamiast starać się rozwiązać problem - wskazuje Paprotny.

Tym bardziej że takim problemem nie zawsze są tylko złe nawyki żywieniowe.

Zamiatanie problemu pod dywan

Może za tym stać poważny problem psychiczny, który wymaga psychoterapii, a może się zdarzyć, że także wsparcia psychiatry.

- Słodycze są w takich sytuacjach narzędziem do regulowania emocji, to nie jest typowe uzależnienie, ale prowadzi do zachowań, które są do niego podobne. Jeśli nie wiemy, co jest źródłem problemu i "zamiatamy" go pod dywan, może się on nasilać, a w dłuższej perspektywie nic się nie zmieni - sami bez wspomagaczy nadal nie wygramy z nadmiarem cukru - zaznacza dietetyk.

- Jest też poważniejsze ryzyko, z którym też się spotykam w swojej codziennej praktyce. Niestety wiele osób nie tylko przesadza z suplementami, zażywając je w nadmiernych dawkach albo za długo, ale wręcz rezygnuje z leków stosowanych w chorobach przewlekłych i na własną rękę przerzuca się na suplementy, licząc, że są lepsze, bo roślinne. Wbrew pozorom to wcale nie są jednostkowe przypadki - przestrzega ekspert.

Dietetyk zauważa też, że często nie zwracamy uwagi na pełny skład takich suplementów, a można tam znaleźć także inne składniki roślinne, które mogą np. wchodzić w interakcje z lekami.

- Chrom, który jest obecny w tych preparatach, może w większych ilościach upośledzać produkcję insuliny, a także dodatkowo zaburzać wchłanianie żelaza, prowadząc do jego niedoboru. Z kolei morwa biała, wchodząc w interakcje z insulinami, może prowadzić do stanu niedocukrzenia, który w przypadku osób z cukrzycą może prowadzić do śpiączki, a nawet śmierci - wskazuje dietetyk.

Wskazuje też na imbir, który może dodatkowo obciążać nerki u osób, które mają już przewlekłą chorobę tego narządu. Dlatego zawsze zażywanie takich preparatów powinniśmy konsultować z lekarzem.

Ogranicz słodycze bez wspomagaczy

Zanim sięgniemy po suplementy, warto wypróbować inne metody, które mogą pomóc w ograniczeniu słodyczy.

- U swoich pacjentów, którzy mają problem z ograniczeniem słodyczy i cukru stosuję suplementy w wyjątkowych przypadkach. W takich sytuacjach podstawą jest zweryfikowanie nawyków żywieniowych. Ochota na słodycze pojawia się wtedy, gdy mamy za małe posiłki, gdy robimy zbyt duże przerwy między nimi - tłumaczy Paprotny.

Słodycze można ograniczyć bez suplementów
Słodycze można ograniczyć bez suplementów© WP abcZdrowie

- Kluczowe jest też oczywiście to, co jemy. Wielokrotnie już dowiedziono naukowo, że niedobór zdrowych tłuszczy w diecie podnosi ochotę na słodycze i w drugą stronę - ich zwiększenie np. w postaci oliwy z oliwek, orzechów, czy nasion drastycznie ją obniża - zaznacza ekspert.

Warto też stawiać na zdrowe źródła cukru, czyli np. owoce.

- Pamiętajmy, że większość ludzi ma preferowany słodki smak, nasz mózg jest tak zaprogramowany od urodzenia, więc nie powinniśmy wbrew naturze całkowicie z niego zrezygnować, ale prawidłowo "zarządzać" słodyczami. Kostka gorzkiej czekolady, nawet jeśli zjemy ją codziennie, nam nie zaszkodzi, ale jeśli widzimy, że w konkretnych sytuacjach np. związanych ze stresem "rzucamy się" na słodycze, warto sprawdzić, czy problem nie tkwi w psychice - podkreśla dietetyk.

Zwraca też uwagę, że w przypadkach, kiedy mamy wyjątkowo silną ochotę na słodycze, nie warto na siłę sięgać po zdrowsze zamienniki.

- Zjedzmy wtedy np. kostkę czekolady, bo jeśli zjemy jabłko, to potem sięgniemy po banana, a ostatecznie skończy się na słodyczach. Dodatkowo fundujemy więc sobie nadmiar kalorii. Świadome wybieranie zdrowych źródeł cukru to proces, który daje trwałe efekty, ale wymaga cierpliwości i konsekwencji. To nie dzieje się z dnia na dzień - zaznacza ekspert.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie
  2. The BMJ

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie