Nowe badanie. Jedzenie niskoprzetworzone poprawia skład ciała

Nowe badanie opublikowane w "Nature Medicine" pokazuje, że stopień przetworzenia żywności może mieć większe znaczenie dla zdrowia i masy ciała niż sama liczba kalorii. Osoby jedzące niskoprzetworzone produkty chudły ponad dwa razy więcej niż te, które spożywały żywność ultraprzetworzoną – mimo że wszystkie posiłki miały zbliżoną wartość odżywczą i kaloryczną.

Niskoprzetworzona dieta wspiera kontrolę łaknienia i redukcję tkanki tłuszczowejNiskoprzetworzona dieta wspiera kontrolę łaknienia i redukcję tkanki tłuszczowej
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

To nie tylko kalorie – stopień przetworzenia jedzenia wpływa na wagę i apetyt

W badaniu udział wzięło 55 dorosłych, którzy przez osiem tygodni jedli albo produkty minimalnie przetworzone (np. owsianka, domowe spaghetti bolognese), albo dania gotowe i batoniki. Co istotne, nie narzucano im limitów – mogli jeść do syta. Mimo to osoby na diecie MPF (minimalnie przetworzonej) spożywały średnio o 290 kcal mniej dziennie niż grupa UPF (ultraprzetworzona) i straciły więcej tłuszczu, nie tracąc przy tym masy mięśniowej.

Dieta niskoprzetworzona poprawiała również kontrolę apetytu – uczestnicy rzadziej ulegali zachciankom i łatwiej powstrzymywali się od ulubionych przekąsek. Co ważne, obie diety – zarówno oparta na żywności minimalnie przetworzonej, jak i ultraprzetworzonej – były zbilansowane zgodnie z oficjalnymi wytycznymi żywieniowymi, zawierały odpowiednią ilość tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, soli oraz zalecaną porcję warzyw i owoców. Według autorów badania wyniki te wskazują, że nie tylko skład, ale też stopień technologicznego przetworzenia jedzenia wpływa na nasze zdrowie i zachowania żywieniowe.

– Najlepszą rekomendacją dla ludzi jest jak najpełniejsze stosowanie się do tych wytycznych, czyli kontrolowanie spożywanych kalorii, ograniczanie soli, cukru i tłuszczów nasyconych oraz zwiększenie w diecie błonnika, warzyw, owoców, roślin strączkowych i orzechów. Wybór mniej przetworzonych produktów, gotowanie od podstaw zamiast spożywania gotowych posiłków i pakowanej żywności ultraprzetworzonej, może przynieść dodatkowe korzyści w zakresie masy i składu ciała oraz ogólnego stanu zdrowia – stwierdzili autorzy badania.

Tak maskuje się depresja. "Strategia radzenia sobie"

Żywność ultraprzetworzona

Żywność ultraprzetworzona to produkty, które przeszły wiele etapów obróbki technologicznej i zawierają składniki, których nie znajdziemy w domowej kuchni. Do ich produkcji wykorzystuje się liczne dodatki, takie jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, emulgatory czy stabilizatory, które mają poprawić smak, wygląd i trwałość produktów, ale niekoniecznie ich wartość odżywczą.

Do tej kategorii zaliczają się m.in. słodycze, napoje gazowane, gotowe dania do podgrzania, margaryny, chipsy, zupy instant, serki smakowe, lody, fast foody oraz wiele płatków śniadaniowych i słonych przekąsek. Produkty te są często smaczne, tanie i wygodne w przygotowaniu, co czyni je atrakcyjnym wyborem na co dzień.

Niestety, mimo swojej popularności, ultraprzetworzona żywność zawiera dużo cukru, soli i niezdrowych tłuszczów, a jednocześnie niewiele błonnika, witamin i minerałów.

Źródła: PAP, "Ultraprocessed or minimally processed diets following healthy dietary guidance on weight and cardiometabolic health: a randomized, crossover trial" w: "Nature Medicine"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Jednorazowa terapia może obniżać LDL i trójglicerydy. "To piękny nowy świat"
Jednorazowa terapia może obniżać LDL i trójglicerydy. "To piękny nowy świat"