Ultraprzetworzona żywność a rak płuca. Naukowcy alarmują
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Thorax wskazują na możliwy związek między wysokim spożyciem ultraprzetworzonej żywności (UPF) a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka płuca. Choć badanie ma charakter obserwacyjny i nie dowodzi bezpośredniego związku przyczynowego, autorzy zwracają uwagę na potencjalnie niepokojący trend.
W tym artykule:
Ultraprzetworzona żywność a rak płuca
Ultraprzetworzona żywność to produkty poddane licznym etapom przetwarzania, często zawierające konserwanty, emulgatory, barwniki i inne dodatki. Do tej grupy zaliczają się m.in. napoje gazowane, gotowe dania, słodycze, margaryny, dania typu fast food, zupy w proszku, przetwory mleczne typu serki i lody, a także płatki śniadaniowe czy słone przekąski. Są one łatwo dostępne i wygodne, ale zazwyczaj mają niską wartość odżywczą i zawierają nadmiar cukru, soli oraz tłuszczu.
W badaniu przeanalizowano dane z amerykańskiego programu przesiewowego PLCO (US Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian), w którym wzięło udział ponad 100 tys. osób w wieku 55–74 lat. Badacze na podstawie kwestionariuszy żywieniowych ustalili poziom spożycia UPF.
W grupie spożywającej najwięcej UPF odnotowano wyraźnie więcej przypadków raka płuca niż w grupie o najniższym spożyciu. Po uwzględnieniu potencjalnych czynników takich jak palenie tytoniu i ogólna jakość diety, okazało się, że osoby z najwyższym spożyciem UPF były aż o 41 proc. bardziej narażone na zachorowanie na raka płuca w porównaniu z osobami spożywającymi tych produktów najmniej.
Nie chcą się leczyć, boją się. Psycholożka o problemach Polaków
Naukowcy podkreślają, że nie można jednak wykluczyć wpływu innych czynników, takich jak intensywność palenia czy zmiany w diecie, o których nie wiedzieli. Wskazują również, że ultraprzetworzona żywność może wypierać zdrowe produkty, takie jak warzywa, owoce i pełnoziarniste zboża – znane z działania ochronnego. Dodatkowo, procesy przemysłowe mogą zmieniać strukturę żywności i sprzyjać powstawaniu szkodliwych związków, jak np. akroleina – toksyczny składnik obecny w dymie papierosowym, a także w grillowanych kiełbaskach i karmelach.
Potrzeba dalszych badań
Autorzy badania podkreślili: "te wyniki muszą zostać potwierdzone przez inne zakrojone na szeroką skalę badania podłużne w różnych populacjach i środowiskach. Jeśli zostanie potwierdzony związek przyczynowy, ograniczenie globalnego trendu spożycia UPF może przyczynić się do zmniejszenia obciążenia rakiem płuca".
Źródło: "Association between ultra-processed food consumption and lung cancer risk: a population-based cohort study" w: "Thorax"
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.