Nowe wytyczne WHO. Dotyczą kluczowych witamin A i D
WHO przestrzega przed poważnymi konsekwencjami niedoboru witaminy A i D i wprowadza nowe wytyczne dotyczące ich spożywania. Chodzi o wzbogacanie olejów i tłuszczów spożywczych tymi kluczowymi dla organizmu składnikami.
W tym artykule:
Nowe wytyczne WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała o nowych wytycznych dotyczących witamin, których niedobór może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
"Departament Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności wprowadza nowe wytyczne dotyczące wzbogacenia olejów i tłuszczów spożywczych witaminami A i D na potrzeby zdrowia publicznego" - czytamy w oficjalnym komunikacie opublikowanym na stronie WHO. O szczegółach ma poinformować 17 listopada.
WHO podkreśla, że niedobór witaminy A nadal pozostaje jedną z głównych przyczyn ślepoty u dzieci, a także zwiększa ryzyko ciężkich chorób lub śmierci w wyniku infekcji.
Z kolei niedobór witaminy D stał się problemem zdrowia publicznego, w szczególności w regionach o ograniczonym nasłonecznieniu lub tam, gdzie unika się słońca oraz w których dostęp do dietetycznych źródeł witaminy D lub spożycie tych źródeł jest rzadkie.
Konsekwencje niedoboru, podobnie, jak w przypadku witaminy A,mogą być poważne. - Witamina D ma kluczowe znaczenie dla organizmu. To hormon, który odpowiada za gospodarkę wapniowo-fosforową, a ona wpływa na kości, a także pracę nerek, żołądka, ośrodkowego układu nerwowego. Dlatego w przypadku niedoboru ucierpieć może cały organizm - tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie endokrynolog dr n. med. Szymon Suwała.
Lekarz wskazał, że może dojść wówczas do znacznego obniżenia odporności, a tym samym częstych infekcji, bólów kości, a nawet problemów neurologicznych.
Normy dotyczące witaminy A i D
"Wzbogacanie olejów i tłuszczów spożywczych witaminami A i D jest powszechnie wdrażaną i praktyczną interwencją w zdrowiu publicznym w celu poprawy spożycia tych witamin" - zaznacza WHO.
Zalecane dzienne spożycie witaminy A:
dla kobiet - 700 µg/d,
dla mężczyzn - 900 µg/d,
dla dzieci do 10 roku życia - 400-500 µg/d.
Zalecane dzienne spożycie witaminy D:
seniorzy >65 lat – 2000-4000 IU/d,
dorośli 19-65 lat – 1000-2000 IU/d,
młodzież 11-18 lat – 1000-2000 IU/d,
dzieci 1-10 lat – 600-1000 IU/d,
6-12 mies. – 400–600 IU/d.
Źródła:
- Światowa organizacja Zdrowia (WHO)
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.