Obniża ciśnienie i chroni serce. Niepozorny owoc z polskich sadów

Jeden niepozorny owoc kryje w sobie ogromny potencjał zdrowotny. Naukowcy są zdania, że pigwa może działać jak naturalny lek na nadciśnienie i wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, który nadal jest "piętą achillesową" Polaków.

Pigwa ma cierpki smak, najlepiej więc smakuje w postaci dżemu, galaretki czy konfituryPigwa ma cierpki smak, najlepiej więc smakuje w postaci dżemu, galaretki czy konfitury
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Naturalny sprzymierzeniec układu krążenia

Nadciśnienie tętnicze to cichy zabójca XXI wieku. Często rozwija się bezobjawowo, stopniowo niszcząc naczynia krwionośne i zwiększając ryzyko zawału czy udaru mózgu. W walce z nim liczy się nie tylko farmakoterapia, ale również styl życia i dieta bogata w naturalne składniki wspierające układ sercowo-naczyniowy. Jednym z takich produktów jest pigwa - owoc znany od stuleci, który teraz wraca do łask dzięki nowym odkryciom naukowym.

Badacze z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Isfahanie w Iranie przeanalizowali dwanaście badań, by sprawdzić, które owoce mogą obniżać ciśnienie krwi. Wyniki były zaskakujące - to właśnie pigwa okazała się jednym z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na regulację ciśnienia.

Naukowcy ustalili, że ekstrakty z różnych części pigwy - liści, nasion i owoców - wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W badaniach laboratoryjnych zauważono, że wysokie stężenie ekstraktu z pigwy obniżało ciśnienie tętnicze w sposób porównywalny z captoprilem, popularnym lekiem stosowanym w terapii nadciśnienia.

Jakie produkty wpływają na stan zapalny? Dr Parol odpowiada

To odkrycie może być przełomem, zwłaszcza dla osób poszukujących naturalnych metod wspierania pracy serca. Naukowcy podkreślają, że choć wyniki są obiecujące, konieczne są dalsze badania kliniczne, by określić optymalne dawki i formy spożycia pigwy w diecie człowieka.

Jak włączyć pigwę do diety?

Surowa pigwa jest twarda i cierpka, dlatego najczęściej spożywa się ją po obróbce termicznej. Doskonale sprawdza się w postaci dżemów, galaretek, kompotów czy aromatycznych past owocowych. Może być także dodatkiem do dań mięsnych, nadając im lekko kwaskowy, orzeźwiający smak.

Regularne spożywanie pigwy, zwłaszcza w połączeniu z innymi produktami bogatymi w przeciwutleniacze, może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, chronić przed stanami zapalnymi i spowalniać procesy starzenia komórek.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Evidence-based Complementary and Alternative Medicine" wskazują, że pigwa może w przyszłości stać się ważnym elementem profilaktyki chorób serca. Choć potrzeba jeszcze wielu analiz, już dziś warto zainteresować się tym jesiennym owocem, który łączy walory smakowe z wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • Atefeh Amerizadeh et al., "Cardiovascular Effects of Cydonia oblonga Miller (Quince)", Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2022.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"