Odporność a pory roku

Pewnie każdy wie, że wraz z nastaniem wczesnej wiosny, jesieni i zimy częściej chorujemy oraz czujemy się osłabieni. Wynika z tego wniosek, że pory roku mają negatywny wpływ na naszą odporność, a w pozostałe miesiące chorujemy mniej i czujemy się lepiej. Tak więc pory roku mają duży wpływ na nasze funkcjonowanie.

Odporność a pory rokuOdporność a pory roku

Wczesna wiosna, jesień, zima

Miesiące wczesnej jesieni, zimy i przypadającej po nich wczesnej wiosny, obfitują w epidemie przeziębień, grypy, zapaleń oskrzeli i innych infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Związane jest to z osłabieniem barier odpornościowych organizmu.

Temperatura powietrza

Jednym z czynników wpływających negatywnie na odporność człowieka jest duża amplituda temperatur w ciągu doby. Nadal wysoka temperatura powietrza w ciągu dnia oraz szybko opadająca w godzinach wieczornych, nocnych i w czasie zwiększonego zachmurzenia powodują, że nie jesteśmy w stanie prawidłowo dobrać ubioru do warunków pogodowych. W tym czasie częściej dochodzi do wychładzania organizmu w wyniku zbyt skąpego ubioru czy też przegrzania wskutek założenia zbyt wielu warstw odzieży.

Zarówno wychłodzenie, jak i przegrzanie organizmu ma negatywny wpływ na działanie mechanizmów odpornościowych ustroju – niska temperatura powoduje osłabienie wydzielania m.in. immunoglobulin IgA przez błony śluzowe dróg oddechowych. Ponadto wywołuje osłabienie ruchu aparatu rzęskowego komórek migawkowych nabłonka dróg oddechowych, z powodu czego upośledzone jest mechaniczne usuwanie patogennych mikroorganizmów.

Dieta „jesienna”

Skład pokarmów przyjmowanych w okresie między jesienią a wiosną znacznie się zmienia. Wraz ze spadkiem temperatury spożywamy więcej produktów mięsnych, przedkładając je nad niezbędne świeże owoce i warzywa, w które obfitują stoły w okresie późnej wiosny i lata. Owoce i warzywa zawierają duże ilości niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego witamin (np. witaminy A, C), mikroelementów (selen, cynk) i innych związków czynnych biologicznie (saponiny i inne). Ich względny niedobór, powoduje osłabienie zarówno swoistych, jak i nieswoistych mechanizmów obrony organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi - czyli niską odporność. Więcej o wpływie diety można przeczytać w innym opracowaniu pt.: „Dieta a odporność”.

Ruch a odporność

Maksyma „ruch to zdrowie” towarzyszy nam od najmłodszych lat. Wpływ braku ruchu na odporność można zaobserwować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy aura za oknem nie sprzyja ćwiczeniom na świeżym powietrzu. Regularny wysiłek fizyczny jest uznawany za najważniejszy z czynników regulujących prawidłową funkcję układu odpornościowego, z tego też powodu jego niedobór powoduje osłabienie barier ochronnych i co za tym idzie częstsze infekcje i ogólne osłabienie organizmu.

Sroga zima

Bardzo niskie temperatury powietrza, wbrew pozorom, wpływają pozytywnie na ludzką odporność organizmu, bardziej pośrednio niż bezpośrednio. Związane jest to przede wszystkim z ich „zabójczym” wpływem na mikroorganizmy powodujące choroby tj. wirusy i bakterie. Niska temperatura w ciągu całego dnia, powoduje, że łatwiej jest dobrać odpowiedni ubiór zapobiegając w ten sposób wychłodzeniu lub przegrzaniu organizmu, co jak wiadomo wpływa negatywnie na odporność.

Późna wiosna i lato

Późna wiosna i lato, jak wiadomo, są najbardziej sprzyjającymi utrzymywaniu się prawidłowej odporności organizmu okresami w roku. Łatwy dostęp do zdrowej żywności, obfitującej w świeże owoce i warzywa, możliwość regularnego uprawiania sportów, odstresowująca aura – powodują odbudowę nadwyrężonego po „zimnych” i „ciemnych” miesiącach układu odpornościowego. Zdecydowanie najmniej w tym czasie chorujemy, czujemy się najlepiej, jesteśmy odprężeni i mamy poczucie zdrowia.

Aby zachować prawidłową odporność w okresie przesilenia jesiennego i wiosennego, nie trzeba robić wiele. Nie można się poddawać marazmowi, który nachodzi nas wraz ze skracaniem się dnia i oziębianiem powietrza. Kontynuując zdrowe odżywianie i regularnie ćwicząc, należy pamiętać o prawidłowym ubieraniu się, a dzięki temu można zminimalizować możliwość zachorowania. Bezwzględnie należy też pamiętać o szczepieniu się corocznie przeciwko grypie!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy