Trwa ładowanie...

Olejek goździkowy – skład, właściwości i zastosowanie

Olejek goździkowy to naturalny olejek eteryczny, który ma wiele właściwości zarówno leczniczych, jak i upiększających. To dlatego znajduje on zastosowanie w medycynie oraz kosmetyce, ale i przemyśle spożywczym. Co warto o nim wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest olejek goździkowy?

Olejek goździkowy (łac. Oleum Caryophyllorum) to olejek eteryczny, który pozyskuje się z czapetki pachnącej (Syzygium aromaticum) nazywanej również goździkowcem. Roślina należy do rodziny mirtowatych.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Drzewo osiąga wysokość do 30 metrów. Rośnie dziko w Indonezji, jest też uprawiane na obszarach o klimacie równikowym (Zanzibar, Kongo czy Madagaskar). To jeden z najciekawszych produktów pochodzenia roślinnego.

Surowiec powstaje w kulistych gruczołkach obecnych na wszystkich częściach rośliny, jednak najwięcej jest go w pąkach kwiatowych. Z jednego drzewa uzyskuje się do 3 kilogramów pączków. Zrywa się je, gdy przybierają różowawe zabarwienie.

Zerwane za wcześnie mają za małą ilość olejku, zaś zebrane za późno rozwijają się w białe kwiaty. Olejek goździkowy charakteryzuje się intensywnym, trwałym, korzennym zapachem oraz lekko gorzkawym smakiem.

Naturalny olejek eteryczny dobrej jakości otrzymuje się poprzez destylację pąków kwiatowych parą wodną w całości lub po rozdrobnieniu. Z szypułek i liści otrzymuje się olejki gorszej jakości. Cechują się one mniejszą zawartością substancji czynnych. Zdarza się, że są używane do zafałszowania olejku z pąków kwiatowych.

2. Skład i właściwości

Głównymi składnikami olejku goździkowego są eugenol i acetyloeugenol, choć można w nim znaleźć wiele innych substancji. Ponadto olejek goździkowy z szypułek zawiera ślady naftalenu, alkohol seskwiterpenowy C15H26O i inne bezpostaciowe substancje nierozpuszczalne w alkoholu.

Olejek goździkowy w kontekście farmaceutycznym ma właściwości:

  • odświeżające,
  • ściągające,
  • przeciwkaszlowe,
  • przeciwświądowe,
  • rozkurczowe,
  • odwaniające,
  • znieczulające,
  • odkażające układ: oddechowy, pokarmowy, żółciowy, drogi moczowe,
  • pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
  • rozgrzewające i przeciwbólowe (stosowany na skórę i błony śluzowe),
  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, niszczy roztocza i pierwotniaki, przeciwpasożytnicze.

Zobacz także:

3. Wykorzystanie olejku goździkowego

Olejek goździkowy to jeden z najważniejszych olejków eterycznych będący składnikiem różnorodnych preparatów leczniczych. Jest także popularnym składnikiem różnych kompozycji zapachowych wykorzystywanych w produkcji kosmetyków i perfum, jak również preparatów farmaceutycznych, zwłaszcza o działaniu antyseptycznym.

Mowa o pastach do zębów czy płynach do płukania jamy ustnej. Stosuje się go również do aromatyzowania artykułów spożywczych. Można go znaleźć w wyrobach mięsnych i alkoholach, jak również w wyrobach cukierniczych i sosach). Zasuszone pąki kwiatowe to popularna przyprawa, znana pod nazwą goździki.

4. Jak stosować olejek goździkowy?

Olejek goździkowy warto mieć w domu. Jak go stosować? Jeśli dokucza ból głowy, można nim natrzeć czoło, skronie czy szyję (redukuje napięcie związane z bólem głowy). Co ważne: olejek najlepiej rozcieńczyć w neutralnym oleju bazowym.

Można nim również potraktować obolałe, przeciążone mięśnie i stawy. Działanie olejku łagodzi również dolegliwości pojawiające się po ukąszeniach owadów. Skutecznie odstrasza również wszelkie insekty.

Smarowanie bolącego dziąsła niewielką ilością olejku goździkowego czy żucie goździków to jeden z babcinych sposobów na ból zęba, zapalenie dziąseł czy obrzęk gardła. Ponadto jest on bardzo pomocny w leczeniu wszelkich objawów zapalenia układu oddechowego: przeziębienia, kaszlu czy zapalenia oskrzeli.

Olejek goździkowy wspiera walkę z cellulitem i trądzikiem oraz pielęgnację skóry. To składnik wielu produktów przeciwzmarszczkowych i kremów pod oczy. Można również stosować na skórę sam olejek (w towarzystwie oleju bazowego), jak i dodawać go do kąpieli.

Goździkowy olejek eteryczny wykorzystywany jest także w aromaterapii, a inhalacje nim pomagają leczyć bezsenność, poprawiają samopoczucie, działają antystresowo, niwelują uczucie zmęczenia, pomagają się skoncentrować i zrelaksować.

Olejek goździkowy można kupić w wielu sklepach zielarskich, drogeriach i aptekach. Jego cena (butelka 10 ml) zwykle wynosi nie więcej niż 10 złotych. Najlepszej jakości oleje pochodzą z Zanzibaru i Madagaskaru. Przez zakupem warto sprawdzić, czy olejek nie został wyprodukowany z liści lub gałązek goździkowca.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Olejek goździkowy ma wiele cennych właściwości leczniczych.
Olejek goździkowy ma wiele cennych właściwości leczniczych. (gettyimages)
Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza