Trwa ładowanie...

Państwowa Inspekcja Sanitarna wycofuje pieczarki. Niebezpieczny alergen w składzie

Avatar placeholder
09.09.2019 10:15
W pieczarkach Krister wykryto dwutlenek siarki nieznanego pochodzenia
W pieczarkach Krister wykryto dwutlenek siarki nieznanego pochodzenia (GIS)

"Pieczarki marynowane całe" marki Krister mogą być niebezpieczne dla alergików. W produkcie wykryto dwutlenek siarki, który nie jest wymieniony na etykiecie.

1. Pieczarki zawierają niebezpieczny alergen

Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed dwutlenkiem siarki zawartym w pieczarkach marki Krister sprzedawanych pod etykietą ”Pieczarki marynowane całe”. W składzie wykryto dwutlenej siarki, znany również jako E220. Rozpoznano zawartość na poziomie 62,6 +/- 4,3 mg/kg.

Informacja o tym nie jest zawarta w spisie składników produktu. Dwutlenek siarki może uczulać i dla osób wrażliwych jego spożycie może oznaczać zagrożenie poprzez nieprzewidzianą reakcję alergiczną.

Zakwestionowany produkt ma pojemność 900 g, producentem jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska.

Zobacz film: "Alergia. Fakty i mity"

Numer wadliwej partii: 1, jako data minimalnej trwałości podawany jest styczeń 2020.

2. Wycofanie niebezpiecznych pieczarek

W związku z rozpoznanym zastrzeżeniem względem pieczarek, Państwowa Inspekcja Sanitarna wszczęła kontrolę i wraz z producentem poszukuje źródeł dwutlenku siarki, który znaleziono w produkcie. Pieczarki Krister są wycofywane ze sprzedaży niezależnie od numeru partii, rodzaju (całe i krojone) czy wielkości opakowania (300 lub 900 g).

Dwutlenek siarki może powodować alergię z dusznościami, skurczem oskrzeli, a nawet prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego u wrażliwych pacjentów.

Dwutlenek siarki to jedna z najcześciej alergizujących substancji. Obok niego pacjenci często skarżą się na uczulenie na mleko, mięczaki i skorupiaki, jajka, musztardę, orzechy, łubin, seler, gluten, sezam, soję.

W razie występowania po spożyciu podanych lub innych pokarmów nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu trawienia lub układu oddechowego, należy omówić sytuację z lekarzem rodzinnym, w celu otrzymania skierowania do alergologa.

Pozytywne wyniki wykazujące nadreaktywność histaminową organizmu na alergeny powinny skłaniać lekarza do przypisania odpowiednich leków przeciwhistaminowych i w razie potrzeby również wziewnych środków rozszerzających doznające skurczu oskrzela.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze