Pierwsza taka operacja bariatryczna w Kielcach. Pacjent ważył 230 kilogramów
W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach przeprowadzono wyjątkowy zabieg zmniejszenia żołądka u pacjenta ważącego 230 kilogramów. To najcięższy przypadek w historii tej placówki. Mężczyzna cierpiał na otyłość – jego BMI przekraczało 72 (przy normie 18,5–24,9). Zdecydował się na operację po niepowodzeniu innych metod leczenia.
W tym artykule:
Pierwsza taka operacja bariatryczna w Kielcach
Do zabiegu przygotowywał się przez pół roku – uczestniczył w konsultacjach dietetycznych, psychologicznych i przeszedł kompleksowe badania. Operację, trwającą około dwóch godzin, wykonali dr Piotr Bryk i dr Magdalena Kołomańska z Kliniki Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej. Jak podkreślają specjaliści, dzięki pracy anestezjologów i zespołu operacyjnego przebiegła bez komplikacji, choć wymagała znacznie dłuższych przygotowań niż standardowe procedury.
Już następnego dnia pacjent mógł samodzielnie chodzić, a w drugiej dobie został wypisany do domu. – Nie chodzi tylko o utracone kilogramy, ale przede wszystkim lepszą kontrolę chorób towarzyszących, bo bardzo wielu chorych odstawia leki na nadciśnienie, na cukrzycę – zauważył dr Bryk. Wskazał również, że to poważna chroba, która wciąż jest bagatelizowana, a pacjenci muszą mierzyć się z brakiem zrozumienia. – W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że „jakby mniej jadł, to byłby szczupły”. To krzywdzące uproszczenie. To nie wina tych ludzi. Ich metabolizm i odczuwanie głodu działają zupełnie inaczej. Oni nie są otyli dlatego, że jedzą tylko, tylko jedzą dlatego, że są otyli. Ci ludzie podejmują ogromny wysiłek, przechodzą wieloetapowe leczenie, a mimo to boją się mówić o swoim problemie, bo spotykają się z falą niezrozumienia i hejtu – podkreślił lekarz.
Czym jest otyłość?
Otyłość to przewlekła choroba, w której dochodzi do nadmiernego odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie, co prowadzi do pogorszenia zdrowia i zwiększa ryzyko wielu poważnych schorzeń. Rozpoznaje się ją m.in. na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI) wynoszącego 30 kg/m² lub więcej. Najczęściej występuje tzw. otyłość prosta, związana z nadmiarem dostarczanych pokarmów w stosunku do wydatku energetycznego, ale może mieć też charakter wtórny i towarzyszyć innym chorobom. Jej rozwój uwarunkowany jest zarówno genetycznie, jak i środowiskowo – na pojawienie się nadwagi i otyłości wpływają niewłaściwe nawyki żywieniowe, brak ruchu, nadużywanie wysokokalorycznych produktów, a także czynniki psychologiczne, takie jak stres czy depresja.
Okulary przeciwsłoneczne. Czy mają termin ważności?
Źródło: PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.