Polacy uwielbiają tę przyprawę. Taki ma wpływ na nowotwory
Polacy uwielbiają oregano i choć najczęściej kojarzy się z pizzą i daniami kuchni włoskiej, to lebiodka pospolita (Origanum vulgare), jest prawdziwym skarbem nie tylko dla podniebienia, ale przede wszystkim dla zdrowia. Badania naukowe wykazały, że to niepozorne zioło ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Co więcej, oregano wspiera trawienie, obniża poziom cholesterolu i może pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
W tym artykule:
Antyrakowy potencjał oregano
W oregano zawarte są silnie aktywne biologicznie związki: karwakrol, tymol i seskwiterpeny. Badania przeprowadzone przez naukowców z Long Island University w Nowym Jorku wykazały, że karwakrol może indukować śmierć komórek nowotworowych, m.in. raka prostaty.
Inne badania opublikowane w czasopiśmie "Phytotherapy Research" wskazują, że oregano wykazuje działanie przeciwnowotworowe wobec komórek raka wątroby, płuc i piersi.
Dodatkowo, jak zauważają autorzy pracy w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", oregano może blokować enzymy zaangażowane w rozwój cukrzycy typu 2 oraz w procesy nowotworowe poprzez redukcję stresu oksydacyjnego i hamowanie przewlekłego stanu zapalnego.
Lebiodka pospolita nie tylko w kuchni
Oregano okazuje się być cennym wsparciem w profilaktyce i terapii cukrzycy typu 2. Naukowcy z University of Illinois wykazali, że związki zawarte w oregano (w tym karwakrol i tymol) wpływają na blokowanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów, działając podobnie do leków hipoglikemizujących.
Spożywanie naparu z oregano może wspomagać kontrolę glikemii i łagodzić objawy zaburzeń metabolicznych.
Zobacz także: Zioła, które zmienią każdy posiłek w zdrowszy
Naturalny antybiotyk i sprzymierzeniec odporności
Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, oregano znajduje zastosowanie jako domowy środek na przeziębienia, infekcje górnych dróg oddechowych, zapalenia migdałków czy oskrzeli.
Olejek z oregano, dzięki zawartości tymolu i karwakrolu, wykazuje silne działanie wykrztuśne i rozkurczowe. Pomaga także w walce z drożdżakami i grzybami, w tym Candida albicans, co potwierdzają badania in vitro.
Karwakrol stymuluje produkcję żółci i enzymów trawiennych, wspomagając procesy metaboliczne. Oregano poprawia trawienie tłustych posiłków, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (IBS), wzdęcia i niestrawność.
Według badań opublikowanych w "Plant Foods for Human Nutrition", oregano ma też właściwości ochronne dla komórek wątroby i może zapobiegać stłuszczeniu tego narządu.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Phytotherapy Research
- University of Illinois
- Journal of Agricultural and Food Chemistry
- Long Island University
- Plant Foods for Human Nutrition
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.