Polacy wciąż wybierają mięso. Rosnące ceny nie odstraszają konsumentów
Mimo wzrostu cen mięso nadal dominuje w polskich koszykach zakupowych. Jak podaje "Rzeczpospolita", w 2025 roku po produkty mięsne sięgnęło ponad 99,6 proc. gospodarstw domowych, wynika z danych YouGov. Rewolucja roślinna, mimo głośnych zapowiedzi i intensywnego marketingu, nie zmieniła przyzwyczajeń konsumentów.
W tym artykule:
Wędliny i drób nadal najczęstszym wyborem
Od stycznia do końca sierpnia 2025 roku statystyczne gospodarstwo domowe w Polsce kupiło coś z kategorii mięsnej ponad 102 razy, czyli niemal trzy razy w tygodniu. Przeciętnie zakupiono 125 kg mięsa i wędlin, na które wydano ponad 2,7 tys. zł. W ciągu ośmiu miesięcy Polacy przeznaczyli na produkty mięsne blisko 38 mld zł.
Największym zainteresowaniem wciąż cieszą się wędliny i mięso drobiowe, choć to właśnie drób odnotował największy spadek sprzedaży. Według danych YouGov może to być efekt zmian cen.
Mięso drobiowe podrożało o ponad 10 proc. rok do roku, co znacznie przewyższało poziom inflacji. Dla porównania, wędliny zdrożały o nieco ponad 4 proc.
Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania
Zobacz także: Tak nie wygląda mięso dobrej jakości. Ważny szczegół
Negatywne skutki dla zdrowia
Eksperci od lat ostrzegają, że nadmierne spożycie przetworzonego mięsa może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaklasyfikowała wędliny, kiełbasy i inne produkty poddane obróbce przemysłowej jako czynniki rakotwórcze dla ludzi (grupa 1), wskazując na zwiększone ryzyko raka jelita grubego.
Badania opublikowane w czasopismach "The Lancet Oncology" i "BMJ" wykazały również, że regularne spożywanie przetworzonego mięsa może podnosić ryzyko chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy typu 2.
Specjaliści zalecają, by ograniczać jego ilość w diecie, wybierać świeże mięso dobrej jakości i zwiększać udział produktów roślinnych, które wspierają układ krążenia i zmniejszają stan zapalny w organizmie.
Trend roślinny bez przełomu
Po sześciu latach spadku sprzedaż mięsa w 2024 roku ponownie wzrosła, a wszystko wskazuje na to, że rok 2025 przyniesie podobny wynik. Rynek roślinnych zamienników mięsa, mimo rosnącej oferty, pozostaje w fazie stabilizacji.
Dane YouGov pokazują, że mięso wciąż stanowi ważny element codziennej diety Polaków, a zapowiadana zmiana w kierunku diety roślinnej nie następuje w tak szybkim tempie, jak przewidywano.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PAP
- The Lancet Oncology
- BMJ
- WHO
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.