Polskie super owoce. Wykorzystaj, zanim znikną z sadów
Polskie superfoods to naturalne produkty wyróżniające się wyjątkową wartością odżywczą i zdrowotną. W przeciwieństwie do egzotycznych rarytasów, takich jak nasiona chia czy spirulina, lokalne skarby z naszych pól, łąk oraz lasów są bardziej dostępne, a często również bardziej ekologiczne. Poznaj właściwości polskich superfoods i sprawdź, które lepiej nadają się do soków, lemoniad, dżemów, a które do lodów, ciast, czy też jako dodatek do sałatki.
Agrest
Agrest znany był już w starożytności, a doceniany jest za szczególny smak i właściwości zdrowotne. Wyróżnia się delikatnie kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem, dając wiele możliwości w kuchni. Ma korzystne działanie na metabolizm i odchudzanie, wspiera pracę układu nerwowego i poprawia wzrok. Dzięki temu, że jest bogaty w witaminę C, E i witaminy z grupy B, błonnik i antyoksydanty, wspomaga układ immunologiczny i opóźnia procesy starzenia.
Ze względu na specyficzny smak, owoc świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi potrawami. Można dodawać go do deserów - ciast, lodów, koktajli, smoothie, tart. Na bazie agrestu powstają smaczne dżemy oraz sosy do mięs i marynaty. Świetnie smakują również jako przekąska w surowej postaci.
Porzeczka (czerwona, czarna i biała)
Czarna porzeczka, bliska krewna czarnych jagód, od lat wykorzystywana jest jako naturalny środek pomagający na zaparcia, leczenie przeziębienia, łagodzenie objawów stresu i schorzeń układu oddechowego.
Czerwona i biała porzeczka to bogactwo witaminy C, antyoksydantów i błonnika. Wszystkie te odmiany wzmacniają odporność, wspierają trawienie i działają oczyszczająco na organizm. Systematyczne spożywanie porzeczek pomaga wzmocnić naczynia krwionośne i poprawić kondycję skóry.
Porzeczki doskonale nadają się do nalewek, soków, konfitur, dżemów. Doskonałe dżemy przygotowuje się również z czerwonej odmiany porzeczek, poza tym wszystkie odmiany nadają się na soki, kompoty i nalewki. Z tych niezwykle cennych owoców można zrobić także kisiele i galaretki. Ze względu na specyficzny, kwaśno-słodki smak, są polecane do rozmaitych ciast, tart i babeczek. Porzeczki można także dodać do sałatek i dań z mięsem, ponieważ doskonale przełamują smak tłustych i wyrazistych mięs.
Aronia
W naszym zestawieniu nie można zapominać o aronii – lokalnym super owocu o imponującym potencjale. Polska jest jej największym producentem i eksporterem aronii na świecie. Te niewielkie czarne, okrągłe owoce wyróżniają się wyjątkowo wysoką zawartością antyoksydantów, a także cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, witamina E oraz minerałów: magnez, żelazo, wapń, potas i cynk.
Dzięki dużej ilości błonnika (ponad 5,6 g na 100 g owoców) i obecności polifenoli, aronia wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i może być cennym elementem diety osób z cukrzycą. Jej składniki aktywne wykazują właściwości przeciwnowotworowe, wspierają serce, wzmacniają odporność, przyspieszają detoksykację organizmu i pomagają w walce z infekcjami o podłożu bakteryjnym i wirusowym.
Ze względu na nieco cierpki, a zarazem gorzkawy smak, aronia nadaje się do wytrawnych dań, np. z mięsem czy do sałatek, ale również i słodkich jako uzupełnienie owsianki, deserów, pankejków. Z aronii można zrobić smaczny sok, dżem, nalewki i wina.
Wiśnia
Niepozorne wiśnie aż w 80% składają się z wody, a pozostała ich część to prawdziwa bomba odżywcza – bogata w witaminy, minerały i silne przeciwutleniacze. Ich wyjątkowy smak i właściwości prozdrowotne sprawiają, że od wieków są cenione nie tylko w kuchni, ale i w tradycyjnej medycynie ludowej. Stosowano je m.in. przy problemach z drogami moczowymi, a współczesne badania potwierdzają ich korzystny wpływ na sen – dzięki naturalnej zawartości melatoniny.
Wiśnie zawierają antocyjany, barwniki z grupy flawonoidów o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, które wspomagają pracę serca, chronią komórki przed uszkodzeniami, a nawet łagodzą bóle mięśni i stawów.
Wiśnie są niskokaloryczne i mają przyjemny, orzeźwiający smak. Doskonale nadają się zarówno do deserów i wypieków, jak i przetworów – takich jak dżemy, soki, nalewki czy kompoty. Ich smak świetnie komponuje się również z daniami wytrawnymi – zwłaszcza z mięsem, serami czy sałatkami. Wiśniowy sos do pieczonego schabu lub kaczki to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody.
Rokitnik
Rokitnik to jeden z najcenniejszych superowoców, które naturalnie rosną w Polsce. Jego intensywnie pomarańczowe jagody, choć niewielkie, kryją w sobie prawdziwe bogactwo witamin i składników bioaktywnych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witaminy C – nawet kilkanaście razy większą niż w cytrynie.
Rokitnik wspiera zdrowie skóry i przyspiesza regenerację tkanek, działa przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie, a także pomaga chronić serce i układ krążenia. Dodatkowo poprawia trawienie i wspiera pracę wątroby.
Owoce rokitnika najczęściej spożywa się w formie soku, nalewek, musów, syropów, konfitur czy herbat, a ze względu na ich naturalną cierpkość, często łączy się je z dodatkiem słodkich składników, które łagodzą intensywny smak.
Borówka
Borówki wspomagają trawienie, działają przeciwzapalnie i wzmacniają naczynia krwionośne. Słyną również z korzystnego wpływu na wzrok, a dzięki zawartości cennych flawonoidów poprawiają pracę mózgu, pamięć - mogą chronić przed zachorowaniem na Alzheimera. Wykazują też działanie antyoksydacyjne i chronią przed nowotworami, a dzięki fitosterolom są pomocne w obniżaniu poziomu złego cholesterolu i ciśnienia krwi.
Borówki najlepiej jeść w surowej postaci - w nieprzetworzonej formie zachowują najwięcej właściwości zdrowotnych. Poza tym idealnie nadają się do koktajli, smoothie, musów, lodów, win, nalewek. Są doskonałym dodatkiem do ciast, owsianek i jogurtów.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.