Pomagają pozbyć się tłuszczu trzewnego. Dietetycy wyjaśniają, jak je jeść

Tłuszcz, którego prawie nie widać, a który może najbardziej zaszkodzić – tak w skrócie można opisać tłuszcz trzewny. Otula narządy wewnętrzne, podnosi ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, a przy tym wcale nie musi iść w parze z dużą masą ciała. Jak podkreślają dietetycy, kluczową rolę w ograniczaniu jego ilości odgrywa codzienny jadłospis – zwłaszcza to, po jakie węglowodany sięgamy najczęściej.

Tkanka trzewna bywa ukryta głęboko w jamie brzusznejTkanka trzewna bywa ukryta głęboko w jamie brzusznej
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Nie ma magicznego produktu "na brzuch"

Tłuszcz trzewny nie jest biernym magazynem. To metabolicznie aktywna tkanka otaczająca narządy – wyjaśnia dietetyk Scott Keatley. Zwraca uwagę, że taki tłuszcz nasila stan zapalny, zaburza wrażliwość na insulinę i wpływa na wiele procesów w organizmie.

Podobnie tłumaczy dietetyczka Sonya Angelone, która przypomina, że tkanka trzewna bywa ukryta głęboko w jamie brzusznej. Nie zawsze da się ją "złapać w palce", dlatego ktoś szczupły też może mieć wysoki poziom tłuszczu trzewnego.

Eksperci są zgodni. Pojedynczy produkt nie "wypali" tłuszczu z okolic brzucha.

Witamina D w walce z rakiem jelita grubego

– Nie istnieje jedzenie ani sposób odżywiania, który działa miejscowo na redukcję tkanki tłuszczowej. Żaden pojedynczy produkt nie spali po prostu tłuszczu z brzucha – mówi dietetyczka Keri Gans, autorka książki "The Small Change Diet". Podkreśla, że liczy się ogólny wzorzec żywienia, a nie jeden składnik czy modna dieta.

Dobra wiadomość jest taka, że zamiana wysoko przetworzonych węglowodanów – białego pieczywa, słodyczy, słodzonych napojów – na produkty bogate w błonnik i o niskim stopniu przetworzenia może wyraźnie pomóc. Chodzi przede wszystkim o trzy grupy węglowodanów, które sprzyjają lepszej kontroli glukozy, dłuższej sytości i mniejszej ilości tłuszczu trzewnego.

1. Produkty pełnoziarniste – stabilny cukier i dłuższa sytość

Produkty pełnoziarniste zawierają nienaruszone struktury błonnika, które spowalniają trawienie, spłaszczają skoki poziomu glukozy i zwiększają uczucie sytości – tłumaczy Keatley. W praktyce oznacza to mniejsze wyrzuty insuliny, stabilniejszy apetyt i mniejszą skłonność do podjadania.

Dietetycy polecają sięgać po płatki owsiane, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, komosę ryżową czy pieczywo z pełnego ziarna. Gans przypomina, że wzorce żywienia bogate w produkty pełnoziarniste są konsekwentnie wiązane z mniejszą ilością tłuszczu w obrębie brzucha. To z kolei przekłada się na niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

2. Rośliny strączkowe – skrobia oporna i białko w jednym

Fasola, soczewica, ciecierzyca czy groch dostarczają tzw. skrobi opornej i błonnika rozpuszczalnego. Te frakcje błonnika stają się pożywką dla dobrych bakterii jelitowych, wspierają wrażliwość na insulinę i zmniejszają stan zapalny.

– Ponieważ rośliny strączkowe są trawione powoli, zapewniają uczucie sytości przez wiele godzin, co pomaga utrzymać deficyt kaloryczny bez poczucia wyrzeczeń – podkreśla Keatley.

Gans dodaje, że rośliny strączkowe są jednocześnie bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Zastępowanie nimi części mięsa, zwłaszcza czerwonego i wysoko przetworzonego, pozwala obniżyć kaloryczność jadłospisu, bez rezygnowania z uczucia sytości. To jeden z prostszych sposobów, by w naturalny sposób jeść mniej i sprzyjać redukcji tłuszczu trzewnego.

3. Warzywa nieskrobiowe – duża objętość, mało kalorii

Warzywa nieskrobiowe, takie jak liściaste zieleniny, brokuły, kalafior, ogórek, papryka czy cukinia dodają posiłkom objętości, ale nie dostarczają wielu kalorii. – Zawarty w nich błonnik spowalnia opróżnianie żołądka i zwiększa jego rozciągnięcie, wyzwalając wcześniejsze sygnały sytości – wyjaśnia Keatley.

Jeśli połowę talerza wypełnią warzywa, a resztę stanowi porcja pełnoziarnistych węglowodanów i źródło białka, łatwiej zjeść mniej, nawet o tym nie myśląc. Stabilniejsze poziomy glukozy po posiłku to z kolei warunki sprzyjające zużywaniu zapasów energii zgromadzonych głęboko w jamie brzusznej.

Co jeszcze warto dodać do jadłospisu?

Dietetycy zwracają uwagę również na inne produkty. Angelone poleca m.in. ryż czy ziemniaki gotowane, następnie schłodzone i zjedzone na zimno lub odgrzane – w takim wariancie zawierają więcej skrobi opornej, która wolniej podnosi poziom glukozy. Gans zachęca do codziennego jedzenia owoców ze względu na błonnik, wodę i antyoksydanty, mogące obniżać stan zapalny.

Na końcu liczy się jednak cały styl życia. – Tłuszcz trzewny reaguje na całe środowisko, jakie tworzysz: podaż kalorii, wrażliwość na insulinę, stan zapalny oraz aktywność fizyczną – przypomina Keatley.

Tłuszcz trzewny znika, gdy konsekwentnie tworzymy warunki, w których organizm musi sięgnąć po zgromadzone zapasy: jemy mniej przetworzonej żywności, wybieramy węglowodany z błonnikiem, dbamy o sen i regularny ruch. To nie jest szybka sztuczka, ale inwestycja w zdrowie na lata.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: parade.com ahajournals.org * pmc.ncbi.nlm.nih.gov

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają