Popularny słodzik może zwiększać ryzyko zawału i udaru. Niepokojące dane naukowców
Sztuczne słodziki od lat budzą kontrowersje. Choć wielu uważa je za zdrowszą alternatywę dla cukru, nowe badania sugerują, że mogą one mieć nieoczekiwany wpływ na zdrowie serca i układu krążenia. Zespół naukowców odkrył, że aspartam – jeden z najczęściej stosowanych słodzików – może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru.
W tym artykule:
Co wykazało badanie?
Eksperymenty przeprowadzono na myszach, które przez 12 tygodni spożywały pokarm zawierający 0,15 poc. aspartamu – co odpowiada około trzem puszkom dietetycznej coli dziennie dla człowieka. Wyniki opublikowano w czasopiśmie "Cell Metabolism".
W porównaniu do grupy kontrolnej myszom karmionym aspartamem rozwinęły się większe i bardziej tłuste blaszki miażdżycowe w tętnicach. Wzrosły u nich poziomy insuliny, co sprzyja rozwojowi cukrzycy i otyłości. Obserwowano również silniejsze stany zapalne w naczyniach krwionośnych.
Jednym z kluczowych odkryć było to, że aspartam może wpływać na układ odpornościowy poprzez aktywację sygnału CX3CL1, który ułatwia gromadzenie się komórek zapalnych w naczyniach krwionośnych.
Aspartam – zabójcza słodycz. Gdzie go znajdziemy?
- Zazwyczaj substancje chemiczne są wypłukiwane z naczyń krwionośnych przez przepływ krwi. Jednak CX3CL1 pozostaje przyklejony do ścian tętnic i działa jak przynęta na komórki odpornościowe. W efekcie prowadzi to do stanów zapalnych i przyspiesza rozwój miażdżycy - wyjaśnia prof. Yihai Cao z Karolinska Institute w Szwecji, główny autor badania.
Eksperci apelują o ostrożność
Choć wyniki badania są niepokojące, niektórzy eksperci podkreślają, że nie można ich bezpośrednio przenieść na ludzi.
- To badanie pokazuje potencjalne ryzyko związane z aspartamem. Jednak efekty tych zmian nie zostały jeszcze potwierdzone u ludzi. Konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć, jak ten słodzik wpływa na ryzyko chorób serca - zauważa prof. James Leiper z British Heart Foundation.
Podobne stanowisko przyjął profesor Naveed Sattar, specjalista ds. medycyny kardiometabolicznej z Uniwersytetu w Glasgow. - Choć wyniki są interesujące, badania muszą zostać powtórzone na ludziach. Wciąż uważam, że lepiej sięgać po napoje z aspartamem niż te pełne cukru, które przyczyniają się do otyłości i cukrzycy.
Co ciekawe, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2023 roku sklasyfikowała aspartam jako "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi", ale jednocześnie uznała go za bezpieczny w umiarkowanych ilościach.
Jak zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru?
Bez względu na to, czy spożywasz napoje dietetyczne, warto pamiętać, że na zdrowie układu krążenia mają wpływ inne kluczowe czynniki:
zdrowa dieta – unikanie przetworzonej żywności, nadmiaru soli i tłuszczów trans,
aktywność fizyczna – co najmniej 150 minut umiarkowanego wysiłku tygodniowo,
kontrola ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu,
ograniczenie alkoholu i rzucenie palenia.
Chociaż nie ma jednoznacznych dowodów na szkodliwość aspartamu u ludzi, warto pamiętać, że najlepiej unikać nadmiernej konsumpcji przetworzonej żywności i wybierać naturalne, zdrowe produkty. Nadal lepszą alternatywą dla zdrowia jest rezygnacja zarówno z cukru, jak i sztucznych słodzików.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Cell Metabolism
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.