O której jesz śniadanie? Ta zmiana oznacza, że się starzejesz
Choć wiele mówi się o tym, co i ile jemy, to rzadziej zwracamy uwagę na to, kiedy spożywamy posiłki. Tymczasem nowe badania naukowe pokazują, że godzina spożywania śniadania może mieć istotne znaczenie dla zdrowia. Szczególnie u osób starszych przesunięcie posiłków w czasie nie jest przypadkowe, może sygnalizować pewne niepokojące zmiany w organizmie.
Badanie na tysiącach uczestników
Analizę przeprowadził zespół badaczy z Mass General Brigham i Massachusetts General Hospital, kierowany przez dr. Hassana Dashtiego, przy współpracy m.in. z Altugiem Didikoglu z Instytutu Technologii w Izmirze. Wyniki opublikowano w czasopiśmie "Communications Medicine".
W badaniu wykorzystano dane od 2945 mieszkańców Wielkiej Brytanii w wieku 42-94 lata, obserwowanych przez ponad 20 lat. Naukowcy oceniali m.in. godziny spożywania posiłków oraz próbki krwi uczestników.
Niebezpieczne późne śniadania
Zebrane dane pokazały, że z wiekiem ludzie mają tendencję do przesuwania śniadania i kolacji na późniejsze godziny, przez co skracają swoje całodzienne "okno żywieniowe". Choć takie zmiany mogą wydawać się naturalne, okazuje się, że mają ścisły związek z chorobami towarzyszącymi starzeniu.
Naukowcy zauważyli, że opóźnienie posiłków wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych. Szczególnie mocno zwrócono uwagę na depresję, zaburzenia lękowe, przewlekłe zmęczenie oraz pogorszenie zdrowia jamy ustnej. Choroby te prowadzą do tego, że osoby starsze jadają coraz później.
Trudności w przygotowywaniu posiłków oraz pogarszająca się jakość snu także przyczyniają się do przesunięć godzin jedzenia. Co więcej, badania wskazują, że im więcej chorób współistniejących, tym większe ryzyko opóźniania posiłków.
- Nasze badania sugerują, że zmiany w tym, kiedy osoby starsze jedzą, zwłaszcza śniadanie, mogą być łatwym do monitorowania wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia - podkreślił dr Hassan Dashti z Massachusetts General Hospital, współautor analizy.
Co ważne, w trakcie wieloletnich obserwacji, naukowcy zauważyli, że późniejsze spożywanie śniadania wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wcześniejszego zgonu.
Zobacz także: Sztuczna inteligencja nie zastąpi lekarza. Eksperci ostrzegają przed niebezpieczeństwem
Co dalej?
Wnioski płynące z badań pokazują, że choroby psychiczne i somatyczne mogą przesuwać godziny posiłków, a zmiany te mogą być wczesnym sygnałem pogarszającego się zdrowia.
- Nasze ustalenia pomagają wypełnić lukę w wiedzy, pokazując, że późniejsze pory posiłków, a szczególnie opóźnione śniadanie, wiążą się zarówno z wyzwaniami zdrowotnymi, jak i ze zwiększonym ryzykiem śmierci u osób starszych - podsumował Dashti. - Wyniki te nadają nowe znaczenie powiedzeniu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - dodał ekspert.
Naukowcy zauważyli też, że regularne śniadanie i utrzymywanie stałego rytmu dnia mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce i wspieraniu zdrowego starzenia się. - Zachęcanie osób starszych do utrzymywania regularnych godzin posiłków mogłoby stać się częścią szerszych strategii wspierających zdrowe starzenie się i długowieczność - tłumaczył Dashti.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.