Powoduje cukrzycę, zawały i udary. Dyrektor WHO wskazuje winowajcę

Każdego roku około 8 mln zgonów jest związanych ze złymi nawykami żywieniowymi, podkreśla dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dane WHO są zatrważające: śmieciowe jedzenie przyczynia się do nadwagi i otyłości, cukrzycy i chorób serca, a nawet nowotworów.

Dyrektor WHO wskazuje największego zabójcę. Prowadzi do 8 mln zgonów rocznieDyrektor WHO wskazuje największego zabójcę. Prowadzi do 8 mln zgonów rocznie
Źródło zdjęć: © WHO

Epidemia otyłości i chorób dietozależnych

Według danych WHO ponad miliard ludzi na świecie żyje z nadwagą lub otyłością, a 650 mln z nich to osoby dorosłe. Otyłość oraz choroby dietozależne, takie jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, udar czy niektóre nowotwory, są dziś uznawane za cichych zabójców XXI wieku.

"Niezdrowa dieta to jeden z największych zabójców na świecie - odpowiada za około 8 milionów zgonów rocznie. W dużej mierze jest to spowodowane agresywnym marketingiem produktów szkodliwych dla zdrowia" - ostrzega dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

W samej Europie, według raportu WHO, niemal 60 proc. dorosłych ma nadmierną masę ciała. U dzieci sytuacja jest równie niepokojąca - co trzecie dziecko w wieku szkolnym boryka się z nadwagą lub otyłością.

Produkty, które powodują otyłość brzuszną

W raporcie "Global Nutrition" podkreślono, że niedostateczna jakość diety stała się dominującym czynnikiem ryzyka zdrowotnego na całym świecie, wyprzedzając palenie tytoniu i zanieczyszczenie powietrza.

W obliczu tych alarmujących danych WHO apeluje o pilne działania, które obejmują reformę systemów żywnościowych, regulację marketingu i pociągnięcie sektora prywatnego do odpowiedzialności.

Co nas naprawdę zabija?

Zamiast świeżych warzyw i owoców coraz częściej sięgamy po wysokoprzetworzoną żywność, bogatą w cukry, tłuszcze nasycone i sól, a ubogą w błonnik, witaminy i minerały. WHO podaje, że ponad 80 proc. dzieci w wielu krajach codziennie spożywa napoje słodzone, a ekspozycja na ich reklamy, zwłaszcza w mediach cyfrowych, jest ogromna.

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w "BMJ" (2023), regularne spożywanie ultraprzetworzonej żywności (UPF) wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia 32 chorób przewlekłych, w tym nowotworów, chorób serca, depresji i demencji. Każde dodatkowe 10 proc. UPF w diecie zwiększało ryzyko śmierci o 14 proc.

- Żywność wysokoprzetworzona nas zalewa, jest powszechna, łatwo dostępna, jemy ją coraz częściej i w coraz większych ilościach. To może tłumaczyć rosnącą liczbę diagnoz chorób nowotworowych. Choć łatwiej jest wielu z nas łudzić się, że mamy do czynienia z jakimiś "hipernowotworami", wierzyć w teorie spiskowe, jakoby szczepienia działały kancerogennie, to prawda jest dużo bardziej brutalna - zaznaczał w rozmowie z WP abcZdrowie dr Bartosz Fiałek, specjalista reumatologii, który w social mediach popularyzuje wiedzę medyczną.

Dr Tedros zwraca uwagę, że dużą część odpowiedzialności za obecny stan ponoszą międzynarodowe koncerny spożywcze, które agresywnie promują produkty szkodliwe dla zdrowia. Często celem są dzieci i młodzież, co utrwala złe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.

"Transformacja światowych systemów żywnościowych wymaga zaangażowania politycznego, współpracy międzysektorowej i rozliczania sektora prywatnego" – napisał.

WHO od lat apeluje o wprowadzenie ograniczeń w reklamowaniu niezdrowych produktów skierowanych do dzieci, wprowadzenie podatków od napojów słodzonych (tzw. sugar tax), jasne etykietowanie żywności i promowanie zdrowej diety jako elementu polityki publicznej.

Czas na zmiany

Eksperci są zgodni: poprawa zdrowia publicznego nie jest możliwa bez reformy sposobu, w jaki żywność jest produkowana, przetwarzana, reklamowana i konsumowana. Według WHO potrzebne są m.in.:

  • subsydia na owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty,

  • podatek od niezdrowych produktów, w tym napojów słodzonych,

  • ograniczenia reklam skierowanych do dzieci,

  • edukacja żywieniowa w szkołach i kampanie społeczne.

Zagrożenie, jakie niesie niezdrowa dieta, można porównać do globalnej pandemii. Dzięki takim działaniom kraje takie jak Meksyk, Chile czy Wielka Brytania już zanotowały spadek konsumpcji szkodliwych produktów.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. X
  2. WHO
  3. Global Nutrition
  4. BMJ

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów