Badacze wskazali najlepsze śniadanie dla cukrzyków. Tylko trzy składniki

Dr Monica Tejo z Uniwersytetu Harvarda podzieliła się przepisem na idealne śniadanie dla wszystkich osób, które chcą mieć dużo energii o poranku i czuć się syci przez dłuższy czas. Ten przepis, składający się zaledwie z trzech składników, jest szczególnie polecany diabetykom.

Do idealnego śniadania świetnie nadają się mrożone owoce.Do idealnego śniadania świetnie nadają się mrożone owoce.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kluczowa rola śniadania

Śniadanie często pomaga nam się obudzić, dodaje sił i pozytywnego nastawienia. Jest ważne dla wszystkich, którzy chcą energicznym krokiem wejść w nowy dzień. Szczególnie istotne jest jednak dla osób z cukrzycą, które muszą zadbać o utrzymywanie cukru na stabilnym poziomie.

Odpowiednio skomponowane śniadanie decyduje o tym, jak organizm będzie sobie radził z poziomem glukozy we krwi przez kolejne godziny. Właściwie zbilansowane zapewni dobre samopoczucie i zmniejszy ryzyko napadów głodu. Z kolei nieprawidłowo skomponowane śniadanie może skutkować gwałtownym skokiem cukru, a to wiąże się ze spadkiem formy, uczuciem zmęczenia, senności i zaburzeniami koncentracji.

Jakie zatem powinno być idealne śniadanie?

Dr Monica Tejo z Uniwersytetu Harvarda ma wiele do przekazania w kwestii śniadania: według niej nie powinniśmy zaczynać dnia od spożywania słodkich bułek, ciast, babeczek, gofrów czy naleśników, ponieważ są to wysokoprzetworzone dania bogate w dużą ilość cukru. Po zjedzeniu takiego posiłku dochodzi do gwałtownego wzrostu cukru, co wiąże się z otrzymaniem energetycznego kopa, a następnie szybko spada, a my czujemy się osłabieni, zmęczeni i znów głodni.

Jeszcze gorzej z takim posiłkiem radzi sobie organizm cukrzyka, który jest wrażliwy na nagłe wahania poziomu glukozy we krwi. U osób chorujących na cukrzycę trzustka nie wytwarza odpowiedniej ilości insuliny lub organizm nie reaguje na nią w prawidłowy sposób.

Po zjedzeniu posiłku bogatego w cukry proste dochodzi do szybkiego przeciążenia całego układu metabolicznego. Skutkuje to pogorszeniem samopoczucia, a następnie problemami z utrzymaniem stabilnego poziomu cukru w ciągu całego dnia. Następstwem takich praktyk mogą być rozmaite powikłania, w tym insulinooporność, wzrost masy ciała lub wystąpienie kolejnych lub silniejszych objawów choroby.

Według specjalistów, idealne śniadanie dla diabetyków powinno uwzględniać odpowiednie makroskładniki i opierać się na dużej ilości błonnika, białka i zdrowych tłuszczy. Ograniczać natomiast należy cukry proste i produkty, które posiadają wysoki indeks glikemiczny.

Co konkretnie jeść?

Dr Monica Tejo z Uniwersytetu Harvarda proponuje sposób na skomponowanie posiłku, który będzie zarówno zdrowy, sycący, jak i bezpieczny dla gospodarki węglowodanowej. Zdaniem ekspertki, najlepszy posiłek o poranku musi być nie tylko wartościowy, ale spełniać również inne ważne wymagania.

Z uwagi na to, że poranki wiążą się u większości osób z napiętym harmonogramem, poranne śniadania muszą być proste i szybkie w przygotowaniu. Doktor Tejo podzieliła się przepisem na trójskładnikowe śniadanie, z wybranym owocem w roli głównej. Dr Tejo zdradza, że sama często wybiera mrożone owoce, ponieważ są konkurencyjne cenowo, dostępne przez cały rok i zawierają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Jak owoce będą najlepsze do śniadania?

Wiele osób nie zwraca uwagi na to, jakie owoce dodaje do śniadania, wychodząc z założenia, że wszystkie są zdrowe. Tymczasem, dla utrzymania cukru na odpowiednim poziomie powinniśmy skupić się na indeksie glikemicznym owoców.

Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem informującym o tym jak, szybko po zjedzeniu danego produktu wzrasta poziom cukru we krwi. Według Dr Tejo, wśród owoców o niskim IG wymienia się:

  • gruszki,
  • jabłka,
  • truskawki,
  • pomarańcze,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • śliwki.

Takie właśnie owoce powinny wybierać osoby z podwyższonym poziomem cukru, zaś ograniczać winogrona i banany, które mogą wiązać się z gwałtownymi skokami glukozy.

Wiedząc już, jakie owoce są najlepsze o poranku, trzeba jeszcze wiedzieć, z czym je połączyć. Ekspertka zaleca jedzenie owoców w towarzystwie jogurtu i orzechów. Jogurt to źródło białka, w którym nie brakuje cennych probiotyków. Zdaniem Dr Tejo, najlepsze będą jogurty z niewielką zawartością tłuszczu. Podkreśla jednak, by nie kupować jogurtów całkiem pozbawionych tłuszczu typu 0%, ponieważ w umiarkowanej ilości tłuszcz jest jak najbardziej potrzebny.

Trzeci, ostatni składnik, to orzechy lub (alternatywnie nasiona, np. chia). Dobrym wyborem są według naukowczyni migdały i nerkowce, bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik. Zawartość błonnika pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej i poprawia perystaltykę jelit.

Przepis na idealne śniadanie dla cukrzyków dotyczy tak naprawdę wszystkich, którzy chcą mieć dużo energii przez długi czas, a jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć owoce o niskim indeksie glikemicznym z jogurtem naturalnym o umiarkowanej zawartości tłuszczu oraz orzechami - i gotowe.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają