Problemy ze wzrokiem? Okulistka: te produkty zadziałają lepiej niż suplementy
Okuliści zachęcają do wprowadzenia do codziennej diety określonych produktów, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę zdrowia oczu i jakości widzenia. Jednocześnie, eksperci podkreślają, że najlepszym, najzdrowszym dla całego organizmu (także wzroku) sposobem żywienia jest popularna dieta.
W tym artykule:
Te składniki są ważne dla wzroku
Specjaliści z zakresu okulistyki podkreślają znaczenie diety bogatej w witaminy i minerały dla zdrowia oczu. Cytowana przez "Express" dr Ninel Z. Gregori, chirurg oka i specjalistka w dziedzinie okulistyki ogólnej, zwróciła uwagę na badania wskazujące na korzystny wpływ kolorowych, bogatych w witaminy produktów na jakość widzenia.
Wprowadzenie do codziennego menu produktów obfitujących w witaminę C i witaminę E, cynk, luteinę oraz zeaksantynę może znacząco poprawić zdrowie oczu. Witaminy te są kluczowe w ochronie wzroku u osób z zaćmą czy jaskrą - choć dr Gregori podkreśla, że mechanizm ich działania nie jest do końca poznany.
Naturalnymi źródłami tych cennych składników są m.in.:
Jakie produkty wpływają na stan zapalny? Dr Parol odpowiada
Produkty te są bogate w mikroelementy niezbędne dla zdrowia oczu, które naturalnie występują w siatkówce oka - światłoczułej tkance wyściełającej tylną część oka.
Dieta śródziemnomorska dla wzroku
Ponadto ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, co nacisk kładzie m.in. dieta śródziemnomorska. Znajdziemy je w tłustych rybach, takich jak łosoś, pstrąg czy sardynki, a także w orzechach włoskich, oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Kwasy te odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Warto jednak podkreślić, że niektóre ryby mogą zawierać wysokie poziomy rtęci, dlatego kobiety w ciąży powinny ograniczyć ich spożycie lub całkowicie ich unikać. W razie wątpliwości zaleca się konsultację z lekarzem w celu ustalenia bezpiecznej ilości ryb w diecie.
Badania wskazują, że dieta śródziemnomorska może obniżyć ryzyko postępu późnego stadium zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) nawet o 25 proc. lub więcej. Cytowana przez Expres dr Emily Chew, okulistka i badaczka z National Eye Institute, podkreśla: "Dla osób, które mają lub są zagrożone zwyrodnieniem plamki żółtej na jakimkolwiek etapie, przestrzeganie popularnej diety śródziemnomorskiej może obniżyć tempo postępu choroby o 25 proc. lub więcej. Ta dieta jest również dobra dla zdrowia mózgu i wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych".
Stosowanie diety śródziemnomorskiej może także przyczyniać się do ochrony przed zaćmą i jaskrą, choć potrzebne są dalsze badania w tym zakresie. Dla osób z cukrzycą lub narażonych na jej rozwój, dieta śródziemnomorska o niskim indeksie glikemicznym, może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i zapobiegać retinopatii cukrzycowej.
Jak informuje NHS, retinopatia cukrzycowa jest powikłaniem cukrzycy spowodowanym uszkodzeniem siatkówki przez wysoki poziom cukru we krwi. Może prowadzić do ślepoty, jeśli nie zostanie wcześnie wykryta i leczona. Aby zminimalizować ryzyko jej wystąpienia, osoby z cukrzycą powinny dbać o odpowiednią dietę i regularnie konsultować się z lekarzem.
Źródła
- Express
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.