Produkty, które odmłodzą twój mózg. Które z nich pomogą ci ustrzec się przed demencją?
Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej, w większości opartej na oliwie z oliwek, warzywach i naturalnym jogurcie, skutecznie wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju demencji w przyszłości.
Co więcej, niedawno przeprowadzone przez National Institute of Aging badania udowodniły, że dieta MIND, czyli połączenie diety śródziemnomorskiej i diety DASH, pomaga osiągać jeszcze lepsze wyniki w profilaktyce utrzymania młodego wieku mózgu. Oto produkty, na których opiera się dieta MIND, a których regularne spożywanie sprawi, że twój mózg będzie młodszy o ponad 7 lat.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat czekolady
Zobacz także: Jogurt naturalny, którego nie warto kupować. Spożywany regularnie zwiększa ryzyko nadwagi
Gorzka czekolada
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast po batony czy cukierki, sięgnij po gorzką czekoladę. Według Harvard Health wysoka zawartość kakao w gorzkiej czekoladzie sprawia, że dostarczamy organizmowi większą ilość flawanoli, czyli substancji roślinnych, działających przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Te pochodne flawonoidów poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych mózgu i podwyższają poziom tlenu w komórkach mózgowych. Potwierdza to badanie z 2014 r., które wykazało, że osoby w wieku od 50 do 69 lat, które każdego dnia otrzymywały suplementy kakaowe o wysokim stężeniu flawanoli, miały znacznie lepsze wyniki w testach pamięci niż pozostali.
Na kolejnej stronbie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego co jeść, by mniej się stresować
Orzechy
Migdały, pistacje, laskowe czy włoskie – nieważne, które z nich należą do twoich ulubionych, ich codzienne spożywanie może znacznie poprawić funkcje poznawcze i odmłodzić mózg.
Z badania opublikowanego w czasopiśmie "Neurology" wynika, że zawarty w orzechach kwas oleinowy i kwas palmitolowy są ważnymi składnikami mieliny, czyli warstwy, która izoluje i chroni komórki nerwowe. Dzięki niej mózg rozwija się i funkcjonuje w sposób prawidłowy.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego, jakich warzyw lepiej unikać zimą
Szpinak
To, że zielone warzywa liściaste są wyjątkowo zdrowe, wie każdy. Warto dodawać je do codziennych posiłków zwłaszcza, że wykazano ich właściwości poprawiające pracę mózgu. W największej mierze dotyczy to zielonych liści szpinaku i jarmużu.
Bogactwo witamin i składników odżywczych sprawia, że chronią nasze serce, zapobiegają anemii, ale też pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć, chroniąc przed demencją starczą. Możesz przygotowywać je na różne sposoby – dodaj do sałatek czy koktajli lub przygotuj zdrowszą wersję chipsów.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tuńczyka
Zobacz także: Czym zastąpić masło? Pięć zdrowych propozycji
Ryby
Według Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki, ryby poprawiają nie tylko pamięć, ale też ogólny stan zdrowia mózgu. Za odpowiednią pracę tego narządu odpowiada w szczególności jeden rodzaj kwasów tłuszczowych – omega-3, a dokładnie DHA.
Jest odpowiedzialny za to, że nie zapominamy o ważnym spotkaniu czy zebraniu w szkole dziecka. Zawarty w rybach kwas sprawia, że tkanki mózgu i układu nerwowego, częściowo zbudowane z tłuszczu, mogą normalnie pracować. Warto więc jak najczęściej sięgać po tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy śledź – to w nich znajdziemy najwięcej korzystnych tłuszczów.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego, co stanie się z twoim ciałem, gdy każdego dnia będziesz jeść cebulę
Zobacz także: Grupa krwi, która może zwiększać ryzyko poważnych nowotworów
Cebula
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że tak uwielbiane przez Polaków warzywo, jakim jest cebula, ma także szereg właściwości prozdrowotnych. Jednym z nich jest ochrona organizmu przez rozwojem stanów zapalnych, które w miarę starzenia się, mogą uszkadzać nasz mózg.
Wszystko dzięki zawartym w cebuli przeciwutleniaczom, a w szczególności kwercetynie, która oprócz tego, że chroni nasz mózg i serce, może też zapobiegać nowotworom. Niezależnie od tego, czy najbardziej lubisz ją na surowo, w postaci smażonej lub gotowanej – jedz jak najwięcej.