Produkty spożywcze, które uszczęśliwiają
Na rynku dostępne są całkowicie naturalne i bezpieczne produkty, które w dodatku uszczęśliwiają! Są one nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych, wpływają na nasze zdrowie, a tym samym na samopoczucie. W końcu nie od dziś wiadomo, że zdrowy człowiek to szczęśliwy człowiek!
Przeczytaj także: Połączenie dwóch składników. Spala tłuszcz, przyspiesza utratę kilogramów
Orzechy
Orzechy w ponad 50 proc. składają się ze zdrowych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu złego cholesterolu. To również źródło kwasów omega-3, białka oraz kwasu elagowego, hamującego wydzielanie się substancji rakotwórczych.
W ich składzie znajdziemy składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas czy cynk. Ważny jest także magnez – życiodajny pierwiastek chroniący przed depresją i zaburzeniami nastroju - oraz antyoksydanty odpowiedzialne za niwelowanie skutków działania wolnych rodników. Wszystkie te składniki sprawiają, że mamy lepsze samopoczucie i więcej życiowej energii.
Jedząc orzechy włoskie, np. na przekąskę, powinniśmy jednak uważać. W 100 gramach znajduje się bowiem aż 645 kcal! Jedna mała garść wystarczy, by skutecznie walczyć z ryzykiem wystąpienia ataków serca. Po orzechy mogą sięgać również diabetycy – dzięki niskiej zawartości węglowodanów nie spowodują one podwyższenia glukozy we krwi.
Przeczytaj także: Wyjaśniamy, dlaczego słodkie, słone i tłuste produkty smakują najlepiej
Jarmuż
To skarbnica witamin A, C oraz K. Jest także doskonałym źródłem magnezu oraz błonnika, który pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. W liściach jarmużu znajdziemy też miedź – pierwiastek odpowiedzialny za wspieranie wielu funkcji życiowych, m.in. pracę mózgu czy działanie układu immunologicznego.
Jest cennym źródłem kwasu foliowego - związku odpowiedzialnego za produkcję serotoniny. Regularne spożywanie tego zielonego warzywa zwiększa również poziom karotenoidów, które dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, poprawiają humor.
Ciekawostką jest fakt, że zawiera więcej wapnia niż mleko. Właśnie dlatego polecany jest osobom narażonym na wystąpienie osteoporozy. Ten rodzaj kapusty ma w sobie również przeciwutleniacze, które zapobiegają występowaniu raka. Mogą go spożywać osoby na diecie – 100 gramów to zaledwie 49 kcal.
Przeczytaj także: Działają jak filtr przeciwsłoneczny. Chronią skórę przed poparzeniami
Ostrygi
Oprócz tego że są niskokaloryczne, łagodzą stany zapalne. Spożywane regularnie wpływają na prawidłową pracę serca oraz układu krążenia. W ich składzie znajduje się wiele składników odżywczych, np. kwasy tłuszczowe omega-3 czy witamina B12.
Ostrygi zawierają też cynk – pierwiastek, który zwalcza stres oraz wpływa na nastrój oraz pamięć. Niektórzy twierdzą, że ostrygi uszczęśliwiają, ponieważ uważane są za silny afrodyzjak.
Przeczytaj także: Choroba zestresowanych. Mylona z depresją, nerwicą, a nawet padaczką
Kawa
Zawarta w kawie kofeina zwiększa koncentrację oraz rozjaśnia umysł. Jej picie może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowalności na cukrzycę typu 2 czy depresję. Warto jednak pamiętać o jednym – im mniej kawy spożywasz, tym bardziej działa!
Kofeina zwiększa poziom adrenaliny oraz dopaminy - hormonu przyjemności i nagrody. Dzięki temu niweluje objawy zmęczenia, dodaje nam sił i sprawia, że myślimy bardziej pozytywnie.
Wybieraj kawę czarną i najlepiej niesłodzoną - ta z dużą ilością cukru lub mleka może powodować wzdęcia. Zaleca się przyjmowanie maksymalnie ok. 300 mg kofeiny dziennie. Jest to odpowiednik dwóch filiżanek.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada jest nie tylko smaczna, ale wyróżnia się też wysoką zawartość antyoksydantów zapobiegających starzeniu się skóry. Oprócz tego, już dwie kostki sprawią, że poczujemy się lepiej, ponieważ poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, gwałtownie się podniesie.
Składniki czekolady wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Dzięki zawartości flawonoidów, wpływa ona na pamięć, tym samym obniżając ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Gorzka czekolada odchudza – i to nie jest żart. Zjedzenie kilku kostek zmniejszy głód i pozostawi uczucie sytości na dłużej. Nie przesadzajmy jednak z ilością – 40 g czekolady o 85 proc. zawartości kakao to ok. 225 kcal.
Przeczytaj także: Białe lub brązowe. Sprawdź, czy kolor ma wpływ na wartość odżywczą jajek