Przepisy na domowe syropy. Skuteczne i idealne dla całej rodziny
Męczący kaszel, nieustanny katar i ból gardła. Do tego bóle mięśni i ogólne osłabienie. Tak właśnie wyglądają jesienne miesiące w większości polskich domów. Zwodzeni kilkunastostopniowymi temperaturami nie zabieramy z domu kurtki, a jesienny, przenikliwy wiatr sprawia, że jedyne o czym marzymy wieczorem to kubek ciepłej herbaty i koc.
Kiedy więc ciebie lub twoich bliskich zaczyna "coś brać", warto wypróbować najpierw domowe mikstury, które wzmocnią odporność i pozwolą pozbyć się pierwszych objawów grypy i przeziębienia. Proponowane przez nas syropy możecie pić całą rodziną także profilaktycznie – wtedy zima wam nie straszna!
Na kastępnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat wzmacniania odporności u dzieci
Zobacz także: Połącz sok z cytryny, sól i pieprz. Działa jak lek
Syrop z sosny
Syrop z sosny doskonale sprawdzi się, gdy twój nos jest zapchany, a bolące zatoki nie pozwalają normalnie funkcjonować. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty. Kilogram pędów sosny układaj warstwami w dużym słoiku, zasypując każdą z nich taką samą ilością dowolnego cukru.
Słój przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Następnie przelej go do mniejszych buteleczek. W przypadku problemów z oddychaniem warto przyjmować łyżkę syropu z sosny 2 razy dziennie. Gwarantujemy – zapomnisz o katarze!
Zobacz także: “Zabójcy” testosteronu. Mężczyźni muszą unikać jak ognia
Syrop z cebuli
Co prawda syrop z cebuli to zmora dzieciństwa wielu z nas, ale z pewnością nie można mu odmówić skuteczności. W dodatku mogą go bez strachu przyjmować już najmłodsze dzieci. W okresie jesienno-zimowym warto przyjmować go profilaktycznie po 1 łyżce dziennie.
Aby go przygotować wystarczy posiekać w kostkę 2-3 cebule i zasypać je dużą ilością cukru. Następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie cebulę odcedzamy, a powstały syrop przelewamy do butelki. Teraz wystarczy tylko regularnie go przyjmować.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat utraty odporności u dzieci
Syrop na bazie miodu
Chyba każdy zna dobroczynne działanie miodu, cytryny i imbiru. Miód działa antybakteryjnie, imbir przeciwzapalnie i rozgrzewająco, a cytryna wzmacnia odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Nie musimy więc cię chyba namawiać do przygotowania syropu z tych prozdrowotnych składników.
Sparz cytrynę i pokrój ją na plasterki. Miód przelej do słoika (ma wypełniać 3/4 jego objętości). Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Składniki połącz i dokładnie wymieszaj. Słoik odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie spożywaj 1 łyżkę syropu dziennie. Możesz dodawać ją do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty.
Syrop z buraka
Z pewnością jesteś zaskoczony, że proponujemy przygotowanie syropu z buraka na przeziębienie. Tymczasem okazuje się, że syrop z buraka to najlepsze remedium na suchy, dokuczliwy kaszel. Jego właściwości wykrztuśne sprawią, że szybko pozbędziesz się kaszlu i chrypki.
Zetrzyj buraka na tarce, wrzuć do garnka i dodaj 2 łyżeczki miodu. Delikatnie podgrzewaj, ale nie dopuść, żeby syrop się zagotował. Syrop powinien być podgrzewany na małym ogniu przez 20 minut. Przy uciążliwym kaszlu należy przyjmować go co godzinę po 1 łyżce. Pamiętaj jednak, aby nie podawać go dzieciom poniżej pierwszego roku życia.
Syrop goździkowy
Chyba nic nie kojarzy się tak z jesienią i zimą jak cynamon i goździk. Z tego drugiego produktu warto przygotować syrop, który uśmierzy uciążliwe drapanie w gardle i pomoże wykrztusić zalegającą wydzielinę. 6 goździków zalej 130 ml miodu. Następnie ugnieć je i pozostaw na noc. Rano usuń goździki z miodu i każdego dnia spożywaj 1 łyżeczkę takiego syropu. Możesz też dodawać go do ciepłej herbaty.
Zobacz także: Często mylone z przeziębieniem. Świadczą o rozwijającym się nowotworze